Aantal Bitcoin walvissen op laagste niveau

Het aantal belegger met meer dan 1.000 Bitcoin is tot het laagste niveau in 10 maanden gedaald. De verkoopgolf onder de Bitcoin walvissen is op zich geen positief teken, maar daarentegen zorgt het ook voor een betere Bitcoin vermogensverdeling.   

Bitcoin walvissen flink afgenomen

Het aantal beleggers met meer dan 1000 Bitcoin per digitaal adres is begin vorige week gedaald tot het laagste niveau sinds 10 maanden. Uit de gegevens van Glassnode blijkt dat er begin vorige week nog 1.943 Bitcoin-adressen waren die tot de categorie Bitcoin walvis behoorden. Begin februari telde Glassnode nog een recordaantal van 2.237 walvissen en begin april waren er nog 2.231 Bitcoin walvissen.

Dit betekent dat een deel van de Bitcoin walvissen de afgelopen maanden hun koerswinsten hebben verzilverd door hun Bitcoins te verkopen. Maar het kan ook zijn dat de Bitcoin walvissen hun heil ergens anders gaan zoeken, bijvoorbeeld in Ethereum.

Moeten we ons zorgen maken om het uitsterven van Bitcoin walvissen? In principe hoeft dat niet, want op dit moment worden alle Bitcoins juist gelijker verdeeld door de grote hoeveelheden kleine investeerders die nu aan het instappen zijn.  

Bitcoin walvis

Wat is een Bitcoin walvis?

De unieke term Bitcoin walvis is bedacht om een ​​essentieel onderdeel van de cryptowereld te vertegenwoordigen. Het is een persoon of entiteit die een grote hoeveelheid Bitcoin in de Bitcoin-markt bezit of beheert. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze de grootste vis in de Bitcoin zee. Er zijn ook andere soorten walvissen zoals ETH-walvissen en BCH-walvissen.

De definitie van een Bitcoin walvis is een persoon of organisatie (één adres) met ongeveer 1.000 BTC of meer. Bij de huidige koers van ongeveer $50.000 betekent dit een vermogen van minimaal $50 miljoen per adres.  Walvissen met ongeveer 1.000 Bitcoins worden op het moment van schrijven als kleine walvissen beschouwd. Er zijn ook grotere walvissen dan de 10K Bitcoins-houders en mega grote walvissen met ergens tussen de 100.000 en 1.000.000 Bitcoins. Een walvisadres met 100.000 Bitcoin is tegen de huidige wisselkoersen ongeveer $ 5 miljard waard.

Je kunt je dan waarschijnlijk ook wel voorstellen dat transacties van een Bitcoin walvis, zowel het aankopen als het verkopen van Bitcoin, een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de Bitcoin koers.

Een gelijkere Bitcoin vermogensverdeling

Op dit moment is er een zeer ongelijke verdeling qua Bitcoin bezitters. Voor een betere Bitcoin vermogensverdeling is het belangrijk dat het aantal Bitcoin walvissen aanzienlijk omlaaggaan.

Een klein groepje investeerders van vaak vroege kopers bezit een relatief groot deel van alle Bitcoins in omloop. De top tien adressen tellen voor meer dan $2,2 miljard aan Bitcoin per adres. Volgens de BitInfoCharts is slechts 36% van de topadressen uit hun adressen overgedragen. Dit betekent dat de meerderheid van de grote bezitters hun Bitcoin alleen hebben verzameld en nog nooit hebben verkocht. 

Verschillende van deze adressen zijn eigendom van cryptocurrency exchanges, zoals Binance, Huobi, Bittrex en Kraken, bestaande uit diverse adressen per bedrijf. De andere adressen zijn in het bezit van rijke Bitcoin-stieren en institutionele beleggers.  

Het aantal adressen dat tussen de 0,01 en 1 Bitcoin bezitten, is in 2021 flink omhooggeschoten. Sinds het begin van dit jaar zijn er 710.000 van dit soort adressen met dit aantal Bitcoin bijgekomen. Om dit in een context te plaatsen, in heel 2020 is het aantal adressen met 0,01 – 1 Bitcoin met 610.000 toegenomen. Wel moet erbij gezegd worden dat meer adressen niet per definitie meer investeerders betekent. Het kan natuurlijk ook zijn dat grote hodlers hun Bitcoins over meerdere adressen verdelen.

Bitcoin walvis

Bitcoin walvissen wisselen Bitcoin om in Ethereum

Een groot aantal Bitcoin walvissen verruilen hun Bitcoin bezit voor Ethereum. De distributietabel van Ether laat zien dat het aantal adressen met 10.000 tot 1.000.000 ETH de afgelopen twee weken met 5,22% is gestegen.

Er zijn de afgelopen tijd ongeveer 57 Ethereum walvissen bij het netwerk aangesloten. Het aantal lijkt op het eerste gezicht misschien onbeduidend, maar bedenk je wel dat deze Ethereum walvissen tussen de 27 miljoen en 2,7 miljard dollar aan ETH in handen hebben. 

Volgens een aantal experts kan de toenemende belangstelling voor Ether de positie van de Bitcoin verzwakken. Vorige week waarschuwden analisten van Vanda Research dat een omzetting van Bitcoin naar Ether het begin van een bredere correctie op de cryptomarkt kan inluiden, net zoals eind 2017 en begin 2018 gebeurde.

Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Bitcoin walvissen steeds minder invloed op de Bitcoin koers krijgen. Hierdoor worden alle Bitcoin in omloop eerlijke verdeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=S226MvRYlko

Plaats een reactie