Jarenlang werd er door enthousiastelingen binnen de cryptomarkt geopperd voor de adoptie van Bitcoin door institutionele partijen. Uiteindelijk hebben heel wat van deze bedrijven, fondsen, etc. er voor gekozen om een bepaalde positie in te nemen in de nummer één cryptomunt van de wereld. Dat was een mooi succes voor de cryptomarkt in haar geheel. Het lijkt er evenwel naar uit te zien dat verschillende factoren Bitcoin een beetje parten gaan spelen. Dit geldt niet in het minst voor de evolutie die zich door de jaren heen heeft voorgedaan op de cryptomarkt. Institutioneel geld blijkt dan ook steeds vaker niet zozeer naar Bitcoin, maar wel naar andere coins in de cryptomarkt te stromen. Alles wat je daarover graag zou willen weten ontdek je op deze pagina.
Inhoudsopgave
Waarom Bitcoin de logische eerste keuze was
In eerste instantie werd er door institutionele investeerders hoofdzakelijk gekeken in de richting van Bitcoin. Dat is ook niet meer dan logisch. Bitcoin is niet alleen de absolute nummer één cryptocurrency, daarnaast is het de veteranencoin die moeilijk van de troon zal te stoten zijn. Tel daarbij op dat er in Canada reeds een Bitcoin ETF bestaat en ook een Amerikaanse variant zo langzaam maar zeker in de pijplijn moet zitten en de interesse van institutionele beleggers in BTC is allerminst ongegrond. Toch liggen er ook in andere delen van de cryptomarkt duidelijk nog kansen.
Wat betreft Ethereum?
Net zoals Bitcoin maakt ook Ethereum gebruik van het proof-of-work algoritme. Van zodra Ethereum 2.0 wordt gelanceerd zal er daar evenwel verandering in worden gebracht. Eén van de belangrijkste updates die zullen worden doorgevoerd is namelijk de introductie van proof-of-stake. Dit nieuwe algoritme zal verschillende voordelen met zich meebrengen waaronder:
- Ethereum wordt een stuk milieuvriendelijker;
- Het wordt mogelijk om Ethereum te staken en daarmee passief inkomen te verdienen;
De bovenstaande twee voordelen zijn uiteraard louter en alleen te wijten aan de implementatie van proof-of-stake. Daarnaast moet de migratie naar Ethereum 2.0 er in haar totaliteit voor zorgen dat het netwerk veel beter schaalbaar wordt. Daardoor moet ze niet alleen stabieler, maar ook financieel toegankelijker worden om gebruik van te maken. Ook dit laatste is ongelofelijk belangrijk. De prijzen die worden aangerekend binnen het netwerk van Ethereum swingen immers de pan uit.
Is Ethereum voor institutionele investeerders nog interessant?
Bovenstaande is een vraag die heel vaak wordt gesteld. Door de jaren heen heeft de koers van Ethereum heel wat stevige pieken en dalen laten optekenen. Net zoals Bitcoin blijkt ze echter altijd een voortrekkersrol te hebben gespeeld binnen de cryptomarkt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat institutionele partijen ook de nodige interesse in deze cryptomunt koesteren. Dit gezegd hebbende is er sprake van een aantal pijnpunten die Ethereum opgelost zal moeten zien te krijgen. Slaagt ze daar niet in? Dan zou dat zomaar kunnen betekenen dat de belangrijkste concurrenten Cardano en Polkadot met de interesse van institutionele investeerders gaan lopen.
Welke altcoins kunnen interessant zijn voor institutionele investeerders?
Er wordt duidelijk door investeerders en beleggers al veel langer gekeken in de richting van altcoins. De tijd dat alleen Bitcoin in het vizier werd genomen is dan ook reeds lang voorbij. Uiteraard scharen we ook Ethereum onder de altcoins, al moet het gezegd dat zij dit statuut eigenlijk een beetje is ontgroeid. Ethereum en haar ETH-token worden ook aanzien als een op zichzelf staand investeringsproduct dat toch in grote lijnen vergelijkbaar is met Bitcoin.
Ondanks bovenstaande kunnen we niet ontkennen dat Ethereum door de jaren heen reeds een behoorlijke groei in koers heeft gerealiseerd. Dit zorgt er voor dat veel institutionele investeerders zich de vraag stellen wat er nog precies allemaal in het vat zit. Uiteraard is er de introductie van Ethereum 2.0, maar wat daarna? Ethereum is een project dat een ongelofelijk potentieel herbergt, althans zolang ze er in slaagt om dat potentieel te blijven waarmaken. Daarnaast ziet ze ook de concurrentie stelselmatig toenemen, iets waar ook investeerders rekening mee houden.
Er zijn verschillende cryptomunten die op het verlanglijstje blijken te staan van institutionele investeerders. Het valt daarbij voornamelijk op dat er niet alleen wordt gekeken in de richting van proof-of-stake munten, maar meer in het bijzonder naar crypto projecten die ondersteuning bieden (of gaan bieden) voor smart contracts. Het gaat hierbij in eerste instantie om Cardano (ADA), maar ook met name Polkadot (DOT) zou een project zijn die op de radar staat van heel wat institutionele partijen. Hoe dan ook, het feit dat er steeds meer institutioneel geld richting de cryptomarkt vloeit is een positieve evolutie die naar de toekomst toe alleen maar kan zorgen voor waardevermeerdering.