Beleggers trekken zich terug na investering 57 miljoen dollar in AnubisDAO

Op 28 oktober is AnubisDAO gelanceerd. De lancering vond plaats via een kanaal op het bekende Discord platform. Na de lancering ging het project verder verhogen. Het ging om een verhoging van ongeveer 13.256.4 ETH. De verhoging werd gedaan met hulp van het Alchemistcoin’s liquidity bootstrapping protocol (LBP). Alles leek volgens plan te gaan en een succesvolle investering leek geboren.

Tot er ineens iets onverwachts gebeurde. Het geld dat de verhoging moest vormen werd ineens naar het adres van een andere wallet gestuurd. Dit gebeurde ongeveer 20 uur nadat het Alchemistcoin’s liquidity bootstrapping protocol was gestart. Inmiddels is de politie van Hongkong op de hoogte van deze opvallende situatie. Er is een politierapport ingediend door de hoofdverdachte. Dezelfde hoofdverdachte heeft ook zijn computer aan de autoriteiten overhandigd.

Een pijnlijk verlies

Het crypto bedrijf CNBC heeft gesproken met een investeerder van AnubisDAO. Deze investeerder beweert dat hij bijna 470.000 dollar heeft verloren als gevolg van de diefstal. Dit is ontzettend veel geld. De investeerder, genaamd Brian Nguyen, beschrijft het verlies als behoorlijk pijnlijk. Hij wijt het verlies ook wel deels aan zichzelf. Hij geeft namelijk toe dat hij geen onderzoek heeft gedaan naar de details en de werkwijze van AnubisDAO voordat hij ging investeren. En deze onzorgvuldigheid heeft hem nu zijn investering gekost.

Maar waarom heeft Brian Nguyen eigenlijk geïnvesteerd in het project? De investeerder gaf aan dat hij zich aangetrokken voelde tot AnubisDAO. Deze aantrekking kwam voort uit de branding met hondenthema. De timing van de branding was cruciaal. Op het moment dat het project de branding naar buiten bracht maakten andere hondenthema’s bizarre winsten. Brian Nguyen kwam Anubis tegen op Twitter en zag dat het project werd gepromoot door een bekende voorstander van DeFi-projecten. Deze voorstander gebruikt op de cryptomarkt het pseudoniem 0xSisyphus.

Anubis is de naam van een oude God. De naam zelf is Grieks maar verwijst naar een God waar de Egyptenaren in geloofden. Het is de God van de dood en onderwereld. Wanneer we de Egyptische tekeningen bekijken dan wordt de God afgebeeld als een wezen met het lichaam van een mens en het hoofd van een hond. Vandaar dat het hondenthema goed bij het AnubisDAO paste.

AnubisDao

AnubisDAO als fork van OlympusDAO

Wanneer we de investeringen die verloren zijn gegaan bij elkaar optellen dan spreken we over een bedrag van ongeveer 57 miljoen dollar in Ether. Het verlies van al dit geld wordt door diverse cryptohandelaren als een zogenaamde ‘rug-pull’ gezien. Bij een rug-pull gaat het om een vorm van diefstal waarbij eigenaren van een crypto project ervandoor gaan met het geld van hun investeerders. Het crypto project doeken ze vervolgens op of verbreken ze alle banden mee. De crypto handelaren zien de diefstal van 57 miljoen dollar als een rug-pull van AnubisDAO. Dit project is op zijn beurt een fork van OlympusDAO.

Maar hoe moet het nu verder na het incident? 0xSisyphus heeft een tijdlijn openbaar gemaakt van de gebeurtenissen gedurende de lancering van AnubisDAO om zo te onderzoeken wanneer het is misgegaan. Daarnaast zijn er ook verschillende handhavingsdiensten ingezet in de Verenigde Staten en Hongkong. Als laatste heeft 0xSisyphus er ook voor gekozen om een bod te doen aan de dief. De procedure tegen de dief wordt afgebroken wanneer hij of zij de gestolen vondsten terug geeft.

Beerus is het pseudoniem van een lid van AnubisDAO. Hij of zij zal de LBP tijdens de lancering starten. Beerus liet een dag na de diefstal weten dat hij of zij per ongeluk op een kwaadaardige link heeft geklikt welke verwerkt stond in een PDF. Mogelijk heeft de dief via deze link weten in te breken in de wallet waar de ETH van de investeerders naar toe gestuurd werd. De investeringen zijn op deze manier weggekaapt. Opvallend is dat de persoonlijke wallet van Beerus geen schade lijkt te hebben ondervonden. Beerus noemt zijn actie een cruciale fout. De beveiliging van het gehele project is na de uitspraak meteen aangescherpt om zo meer catastrofale evenementen te voorkomen.

Plaats een reactie