Na Amerika nu ook Aziatisch Bitcoin ETF op komst

Groots crypto nieuws vanuit Azië. Hong Kong lijkt dit jaar nog een Bitcoin (BTC) ETF te willen lanceren. Eerder werd er al over gesproken dat Hong Kong de mogelijkheden voor een eigen bitcoin beursfonds aan het verkennen was, maar de plannen lijken nu dus steeds concreter te worden. Dit meldt de Hong Kong Economic Journal.

Aziatisch Bitcoin ETF

Zoals hierboven benoemd waren de Hong Kongse plannen voor een Bitcoin ETF al bekend. Eerder werd namelijk duidelijk dat de Aziatische stadstaat de mogelijkheden voor een eigen ETF aan het verkennen was. Na de succesvolle lancering van de Amerikaanse bitcoin ETF’s lijkt Hong Kong nu de volgende stap te willen nemen.

In gesprek met de Hong Kong Economic Journal bevestigt Gary Tui, CEO van de lokale crypto exchange OSL, deze plannen. Hij geeft aan dat Hong Kong dit jaar nog eigen bitcoin ETF’s wil lanceren. Daarmee zouden de ETF’s de allereerste Aziatische bitcoin beursfondsen zijn.

Waarschijnlijk zal het gaan om meerdere ETF’s. Volgens Tui zijn er namelijk tussen de vijf en tien bedrijven aan het kijken naar de mogelijkheden. Volgens Livio Weng, COO van HashKey Group, zijn zeven à acht bedrijven hiervan al in vergevorderde fases van hun bitcoin ETF. Weng verwacht dat de eerste bitcoin ETF’s in Hong Kong in de komende zullen worden gelanceerd.

Aziatisch Bitcion ETF op komst

De plannen

De plannen van Venture Smart Financial Holdings (VSFG), een grote asset manager in Hong Kong, komen overeen met de prognose van Weng. In gesprek met Bloomberg gaf het financiële instituut aan dit kwartaal nog een bitcoin ETF te gaan lanceren. Tegen het einde van het jaar willen ze $500 miljoen aan assets beheren als onderdeel van het ETF.

De interesse in de Aziatische bitcoin ETF’s gaan overigens verder dan de grenzen van de stadstaat zelf. Chengyu Zhu, CEO van VSFG, zegt dat er al gesprekken zijn geweest met instituties in China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea. “Er is veel vraag in de Aziatische tijdzone,” aldus Zhu.

De ETF plannen vanuit Hong Kong is de grootste stap die het land maakt om zich op de kaart te zetten als regionale crypto hub. Sinds begin vorig jaar ontwikkelt de crypto sector in Hong Kong zich in vlug tempo. Met de lancering van bitcoin spot ETF’s zouden ze hier nog maar eens een schepje bovenop doen.

Niet overal in Azië lijkt het zo goed te lopen, want in Noord Korea vond een grote blunder plaats. Volgens analysebureau Chainalysis was 2023 voor Noord-Koreaanse hackers stukken minder succesvol dan een jaar eerder. Ze zijn er in geslaagd om ongeveer 1 miljard dollar aan crypto te stelen, ten opzichte van 1,7 miljard een jaar geleden.

Gek genoeg hebben de Noord-Koreanen in 2023 wel een recordaantal hacks uitgevoerd op crypto-exchanges en bedrijven. Maar ondanks het aantal hacks, is de totale waarde van wat ze hebben gestolen fors gedaald.

Markt aanpassingen

Joe Dobson, hoofdanalist bij cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant, merkte op dat deze criminelen voortdurend het evoluerende landschap bestuderen om nieuwe ontwikkelingen kwaadwillig te exploiteren: ‘Ze kijken naar wat er verandert, wat er evolueert en hoe ze die kwaadaardige bedoelingen kunnen gebruiken. Wat de vooruitgang ook is, ze zullen een manier vinden om ervan te profiteren.’

Allan Liska, een senior inlichtingenanalist bij Recorded Future Inc, geeft aan dat de gevolgen van de ineenstorting van de FTX er mogelijk toe hebben geleid dat beleggers hun activa over verschillende platforms hebben verspreid, waardoor de ‘pool van fondsen’ die beschikbaar zijn voor diefstal is verminderd.

Iets anders wat er op dit moment aan de hand is en wel zo belangrijk om kort te benoemen, is het volgende. Cryptobeurzen uit het Aziatische land protesteerden tegen de hoge belastingtarieven. Ze geven het de schuld van de lagere inkomsten, omdat gebruikers op zoek zijn naar alternatieven. Ze stellen voor om alleen inkomstenbelasting af te dragen, en niet ook nog eens BTW. Het is interessant om dit dus voorlopig ook in de gaten te houden.

Aziatisch Bitcoin ETF op komst

De goedkeuring van de ETF in de US was natuurlijk groot nieuws. Je zag vervolgend direct al interessante bewegingen in de markt, wat veel stof tot nadenken geeft. De grote vraag is nu of we een grotere correctie gaan zien, zoals sommigen suggereren, of dat de rally doorzet. En hoe zit het met de altcoins? Hong Kong zal het de aankomende periode steeds meer laten zien.

Hoe dit uitpakt is nog de vraag, maar als jij op de hoogte wilt blijven van al deze ontwikkelingen, kun je Bitvavo goed gebruiken. Dit platform helpt je heel goed met onder andere beleggen, maar ook om niets te missen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie