Belangrijke Bitcoin statistieken die invloed hebben op de Bitcoin prijs

Op gisteren leek de Bitcoin prijs zich enigszins te herstellen na de dip van afgelopen zondag, toen de prijs op $31.107 stond. Maar welke Bitcoin statistieken zijn momenteel belangrijk voor de koers?

Om je inzicht te geven in de veranderingen van de Bitcoin koers deze week, zetten we een aantal belangrijke Bitcoin statistieken, de on-chain indicatoren. voor je op een rijtje.

Hoeveelheid Bitcoin bij cryptobeurzen neemt snel toe

Een van de belangrijke Bitcoin statistieken is het aantal Bitcoin bij cryptobeurzen. Deze is in rap tempo toegenomen. Er werden steeds meer Bitcoins richting de cryptohandelsbeurzen gestuurd. In de grafiek hieronder zie je duidelijk dat het aantal Bitcoin sinds april 2020 flink is gestegen.

Bitcoin statistiek

Toename van het aantal gebruikers op Bitcoin netwerk

Wel of geen dip, we zien een toename van het aantal gebruikers op het Bitcoin netwerk. Hiervoor gebruikt Glassnode de zogeheten ‘Bitcoin entities net growth’ als indicator. Met een “entity” bedoelt Glassnode een gebruiker van het Bitcoin netwerk. Volgens Willy Woo, is dit een signaal dat de bullmarkt nog steeds in tact is. Dit omdat wanneer het aantal entiteiten netto groeit, het betekent dat er meer mensen of entiteiten actief Bitcoin aan het kopen zijn.

Kortom uit deze Bitcoin statistiek blijkt dat de vraag naar Bitcoin nog steeds stijgt. Alleen is deze herstellende vraag nog niet direct terug te zien in de spotprijs. Dit omdat niet elke entiteit op een crypto exchange koopt.

Vooral nieuwe cryptobeleggers verkopen hun Bitcoin

Als we kijken naar welke beleggers op dit moment de Bitcoin verkopen, dan zien we uit de Bitcoin statistieken van Glassnode dat het vooral de nieuwe Bitcoin investeerders zijn die tijdens de dip hun Bitcoin verkochten. In de onderstaande grafiek is dit goed zichtbaar.

Bitcoin statistiek

We zien namelijk een stijging van het aantal Bitcoin die binnen 6 maanden van plaats zijn veranderd. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat vooral de nieuwe Bitcoiners erg geschrokken zijn van de Bitcoin crashes deze week.

Waarom wilden juist deze investeerders hun Bitcoin snel verkopen? Dit omdat de crash van de afgelopen week vooral onder deze categorie veel slachtoffers heeft gemaakt. Door de dip naar $30.000 raakten duizenden adressen leeg. Ook wars een groot aantal Bitcoin instappers bang dat de koers nog verder naar beneden zou zakken en verkochten daarom snel hun Bitcoins.

Dit verklaart ook gedeeltelijk de dip. Deze zogeheten “zwakke handen” hebben de dip getriggerd. Of omdat ze teveel leverage hebben gebruikt, of door de liquidaties door speculanten die teveel risico hebben genomen met leverage.

Bitcoin walvissen kochten juist de dip

Bij de lange termijn houders, ookwel hodlers zien we het tegenovergestelde gedrag. De Bitcoins die door de instappers werden verkocht gingen vooral naar partijen die al anticipeerde op een daling.

Zoomen we iets meer in welk type entiteiten actief zijn in het kopen van de dip, dan zijn daar de grotere entiteiten tussen. Elke entiteiten die meer dan 1.000 Bitcoin in bezit heeft wordt door Glassnode met term ‘walvis’ aangeduid.

Bitcoin walvis

Afgelopen woensdag, toen de koers op haar dieptepunt van $30.006 stond, kochten de walvissen maar liefst 122.588 BTC. Als we gemakshalve uitgaan van een aankoopprijs van $30.000, dan is er voor $3,7 miljard dollar aan digitaal goud ingeslagen.

Het waren vooral institutionele beleggers, zoals assetmanagers en hedgefondsen die de dip kochten. Dat zijn fondsen en beheerders die namens vermogenden in de markt actief zijn. Cointelegraph meldde dat het vooral gaat om grote namen zoals ByteTree Asset Management, Three Arrows Capital en MVPQ Capital. Dit Cointelegraph. Maar er was ook een Bitcoin walvis, die eerst 3000 Bitcoin verkocht en voor veel minder geld terugkocht. Ook deze Bitcoin statistiek laat dus zien dat er mogelijk een herstel gaat plaatsvinden van de Bitcoin koers. 

Bitcoin statistiek

Miners blijven kopen

Sinds het begin dit jaar verzamelen Bitcoin miners netto meer Bitcoin. Ondanks de bizarre prijsschommelingen van de afgelopen tijd is er hier een duidelijke trend zichtbaar: ondanks de grote dips verkopen de miners niet. Uiteraard weten we niet wat de motieven zijn, maar deze Bitcoin statistiek geven ervan blijk dat de miners vertrouwen hebben in Bitcoin.

Kortom, kijkend naar de Bitcoin statistieken, dan zien we positieve digen. De lange termijn investeerders hebben vertrouwen in de Bitcoin. Dit zijn dan ook vaak de sterke handen die veel invloed kunnen hebben op de prijs. Als we het gedrag van de Bitcoin walvissen en de miners moeten beschouwen als een indicatie voor de toekomstige Bitcoin koers, dan mogen we nog mooie dingen verwachten. Het is nu afwachten hoe en wanneer de Bitcoin zich weer gaat herstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZBMCfGnwq5E

Plaats een reactie