Positieve uitkomst beleggers: De rente blijft gelijk

De beslissingen van de Amerikaanse Centrale Bank zijn er nu dan eindelijk. De Fed heeft besloten om de rente te laten staan zoals het is. De AEX heeft er 0,1% bij weten te gooien en is gisteravond geëindigd op een slotstand van 787,0 punten. De rente blijft daarmee voorlopig op 5,25 tot 5,5% staan. Dit is goed nieuws, want eerder is het wel eens anders geweest.

Eerdere resultaten rente

Een aantal maanden geleden zakte de Bitcoin tot onder de 25.000 dollar. Dit was enkele uren nadat dezelfde Amerikaanse centrale bank had aangekondigd de renteverhoging tijdelijk te stoppen. De grootste cryptomunt daalde naar 24.800 dollar.

In het begin van 2022 verhoogde de Federal Reserve (Fed) al tien keer de rente en hierdoor nam de druk op de financiële markten toe. Ook de crypto markt had hier uiteraard last van. Er waren natuurlijk wel meer redenen waarom de Bitcoin zo er aan het afzwakken was. De daling werd toen vooral ook veroorzaakt door het terugtrekken van enkele grote handelaren en door strenger toezicht in de Verenigde Staten.

De centrale bank, de Federal Reserve (Fed), heeft strengere regels ingevoerd met betrekking tot leningen, wat invloed zal hebben op huishoudens en bedrijven, en dus ook op de economie. Hoe groot deze impact precies zal zijn, is volgens de Fed echter nog wel onzeker.

Rente blijft gelijk

Negativiteit over Bitcoin

Buiten alle uitslagen van vanavond zit het niet iedereen helemaal lekker. Zelfs grote bedrijven delen steeds meer hun mening als het gaat om Bitcoin en zo ook Wikipedia-mede oprichter Jimmy Wales. Hij ziet niets in het netwerk.

Wales heeft op sociale media gezegd dat hij zijn bankrekening wachtwoord is kwijtgeraakt en daardoor al zijn geld verloren is. Maar eigenlijk is dit niet gebeurd, het was simpelweg een uitspraak om Bitcoin te bekritiseren. Hij zegt dat banken goed werken, omdat als je je bank wachtwoord vergeet, je meestal samen met de bank een oplossing kunt vinden om weer toegang te krijgen tot je rekening.

Maar bij Bitcoin is het anders, als je je inloggegevens kwijt raakt, kun je niet meer bij je bitcoins. In zijn exacte woorden, “want banken werken, en bitcoin niet.” Wales had er totaal geen moeite mee om te laten horen wat hij precies dacht.

Je kunt je wel voorstellen dat niet iedereen zijn uitspraken kon waarderen. Hij heeft hier zelf dan ook nogal wat kritiek op gehad. Zo liet  Alex Gladstein van de Human Rights Foundation weten dat banken zeker effectief kunnen zijn in landen, maar niet overal. Want ongeveer 7 miljard mensen hebben wereldwijd geen toegang tot bankdiensten.

Lyn Alden, oprichter van Lyn Alden Investment Strategy, voegde hieraan toe dat zelfs degenen met bankrekeningen niet altijd veilig zijn. Het ligt er dus maar net aan wiens kant je staat.

Wat nu?

Na een spannende woensdagavond wordt er eigenlijk meteen gekeken naar 2024. Door alle projecties die worden gedaan, verwachten de bankiers volgend jaar de rente te kunnen verlagen met gemiddeld driekwart procentpunt

Dit is alleen wel het geval als de economie zich ontwikkelt zoals ze op dit moment voorzien. Als dat met de normale stappen van een kwart procent zou gaan, zou dat neerkomen op drie renteverlagingen over de loop van het aankomende jaar.

Niets is te gek en er wordt zelfs al gespeculeerd over 2025. Je kan er maar beter vroeg bij zijn en in de wereld wat crypto, is het nooit te vroeg. Voor 2025 verwachten de bankiers dat er gemiddeld nog een procentpunt afgaat, waarmee de rente richting de 3,6% zou zakken. Op de langere termijn kan de rente dan naar een percentage rond de 2,5% terechtkomen.

Verder moet er rekening gehouden worden met de inflatie. Gelukkig geeft de Fed wel aan de inflatie nauw in de gaten te zullen houden. Volgens de ramingen, lijken de bankiers over het algemeen te denken dat die volgend jaar met 2,4% nog steeds boven de gewenste 2% zal liggen, maar streefpercentage denken de bankbestuurders pas in 2026 te bereiken.

Bitcoin rente

Het is dan ook wel erg op de zaken vooruit lopen. Gelukkig is het allemaal nog niet zover en heeft uitslag er in ieder geval voor gezorgd dat er weer een beetje rust is in crypto land. Hoe lang dit gaat duren, is maar weer een groot vraagteken. 

Misschien heb je nu wel het vertrouwen gekregen om er zelf wat mee te doen. Dan is dit het goede moment en kun je gelukkig terecht bij onder andere Bitvavo. Je hebt er ontzettend veel mogelijkheden en kunt meteen van start gaan.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie