Betalingsbedrijf Stripe overweegt terugkeer in cryptowereld

Het Amerikaans-Ierse betalingsbedrijf Stripe overweegt om na een afwezigheid van 3 jaar weer terug te keren in de cryptowereld. John Collison, de man die samen met zijn broer het betalingsbedrijf oprichtte, liet begin deze week doorschemeren dat het bedrijf plannen heeft om crypto betalingen weer mogelijk te maken.

Mogelijke terugkeer na 3 jaar

In 2014 kwam betalingsbedrijf Stripe uitgebreid in het nieuws. Het was destijds het allereerste online betalingsbedrijf van formaat dat had besloten om Bitcoin te accepteren. Toendertijd was dit hot nieuws waarmee het bedrijf de krantenkoppen haalde. Een lang leven was de nieuwe dienstverlening echter niet beschoren. Een kleine 4 jaar later werd namelijk besloten om de stekker er weer uit te trekken. Reden hiervoor waren de hoge transactiekosten en het feit dat de transactietijden zeer traag waren. Nu drie jaar later heeft het bedrijf, met een marktkapitalisatie van 95 miljard USD, dus weer plannen om opnieuw in de cryptowereld te stappen.

Definitief zijn de plannen nog niet, maar uitsluiten doet het bedrijf dus zeker niet. Op het onlangs gehouden Abu Dhabi Fintech Festival werd er een paneldiscussie georganiseerd door CNBC. Collinson die deelnam aan deze discussie gaf hierbij aan dat het bedrijf op dit moment er nog niet klaar voor is om hun plannen door te voeren. Gezien alle ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de cryptowereld wordt het opnieuw mogelijk maken van versleutelde betalingen zeker niet uitgesloten.

De Stripe baas zei in dezelfde paneldiscussie ook dat encryptie voor verschillende doeleinden wordt toegepast. Zo zijn er mensen die het gebruiken als waarde opslag of om heel bijzondere en speculatieve transacties te maken. Anderen gebruiken het puur en voornamelijk voor het maken van betalingen. Collison zei dat hij van mening is dat speculatieve transactie in feite helemaal geen raakvlakken hebben met de dienstverlening van betalingsbedrijf Stripe.

Desalniettemin deel hij de mening dat de ontwikkelingen die de crypto industrie heeft doorgemaakt, enorm groot zijn. Zeker ten opzichte van de periode toen zij als bedrijf de cryptowereld de rug toekeerde. Er is enorm veel veranderd en ontwikkelaars hebben keihard gewerkt om crypto-currency veel efficiënter en meer schaalbaar te maken. Als voorbeelden van geweldige innovaties noemde hij onder meer Bitcoin’s Lightning en “Ethereum-killer” Solana. Deze projecten hebben het zeker in zich om door te groeien naar een goedkopen en schaalbare cryptomunt.

betalingsbedrijf Stripe

Reden voor een mogelijke terugkeer

Als een bedrijf dat goed is voor 95 miljard USD dergelijke uitspraken doet, spitsen investeerders direct hun oren. De reden waarom Stripe dit zou willen is niet geheel duidelijk. Er gaan geluiden dat de mogelijke plannen van Stripe te maken heeft met het feit dat de koers van Bitcoin weer enorm in de lift zit. Hiermee lijkt de oudste cryptomunt weer helemaal terug te zijn. Dit zal zeker niet de hoofdreden zijn. Collison liet verder echter weinig los over de strategie die betalingsbedrijf Stripe ten aanzien van cryptocurrency wil volgen.

Sinds het moment dat het bedrijf de cryptowereld verliet, is er zogezegd veel veranderd. De adoptie van cryptocurrency is inmiddels veel verder gevorderd. Mocht betalingsbedrijf Stripe terugkeren in het wereldje dan komen ze in het rijtje van bekende financiële bedrijven zoals PayPal en Jack Dorsey’s Square.  Zij profiteren nu al van de nog steeds groeiende vraag naar betalingsmogelijkheden in cryptomunten. Het lijkt dan ook een voor de hand liggende reden voor en een eventuele terugkeer van Stripe.

Het feit dat de traditionele financiële instellingen op grote schaal cryptocurrency gaan ondersteunen en adopteren zou ook te maken kunnen hebben met de Corona pandemie. Door de enorme financiële druk op de banken en andere financiële instellingen en het compleet wegvallen van het vertrouwen in het beleid van de overheden zouden de brede adoptie van cryptocurrency kunnen versnellen.

Maar zoals gezegd is het nog lang niet zo ver. Vooralsnog blijft het bij speculeren of Stripe ook daadwerkelijk de stap gaat maken. Wat wel zeker is, is dat als zij dit doen dit een enorme boost voor de cryptowereld zou zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=BJAegXgz71U

Plaats een reactie