Op 7 september 2021 accepteerde El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel en is het eerste land ter wereld dat dit deed. Het land heeft geen eigen munt en was tot nu toe sterk afhankelijk van de Amerikaanse dollar. Vanwege de verslechterende financiële situatie in het land heeft de president ervoor gekozen Bitcoin te accepteren als tweede wettig betaalmiddel. Hiermee hoopt president Bukele niet alleen de financiële situatie te verbeteren, maar ook miljoenen El Salvadoranen toegang te bieden tot het formele economische circuit.
Recente ontwikkelingen laten zien dat de inwoners van El Salvador de digitale munt zijn gaan gebruiken. Ook kunnen we uit de onlangs ondernomen acties van de president van El Salvador opmaken dat hij de ontwikkelingen van de digitale valuta als betaalmiddel nog volledig steunt.
Massale Bitcoin adoptie: 1,6 miljoen Salvadoranen gebruiken Chivo wallet
Op het twitter account van de president van El Salvador kun je regelmatig updates vinden die te maken hebben met de Bitcoin adoptie in het land. Zo tweette de president op 20 september 2021 een nieuwe mijlpaal op het gebied van de Bitcoin adoptie. In zijn tweet staat dat er nu meer dan 1,6 miljoen Salvadoranen de Chivo wallet gebruiken. Deze wallet is speciaal ontwikkeld voor de Bitcoin adoptie in het land.
Wanneer we de ontwikkeling van de Bitcoin adoptie bekijken aan de hand van het aantal gebruikers van de Chivo wallet, dan zien we dat de Bitcoin adoptie gigantisch is. In slechts drie dagen was het aantal gebruikers van deze crypto wallet gestegen van 1,1 miljoen naar 1,6 miljoen Salvadoranen. Al deze Salvadoranen zijn de munt dus in een zeer korte tijd gaan omarmen. De officiële invoering van de digitale munt was immers nog maar kortgeleden, namelijk op 7 september 2021.
Bitcoin biedt voor veel El Salvadoranen een financiële toekomst. Voordat Bitcoin als wettig betaalmiddel werd geaccepteerd, had naar schatting 70% van de inwoners geen bankrekening. Dit komt voornamelijk doordat er vaak een minimum storting vereist is om een rekening te openen of er moet aan andere (financiële) voorwaarden worden voldaan. Door de slechte financiële situatie in het land waren veel inwoners hiertoe niet in staat, en konden ze ook geen bankrekening openen.
Vanaf het moment dat Bitcoin als betaalmiddel werd geaccepteerd, konden ook mensen zonder bankrekening deelnemen in het economisch verkeer. Er is namelijk geen bankrekening nodig om in Bitcoin te handelen. Het hebben van een wallet is voldoende en vaak zijn deze wallet ook nog eens gratis. De behoefte aan een dergelijk toegankelijk systeem bleek hard nodig te zijn. Inmiddels zijn er nu 1,6 miljoen inwoners van El Salvador die toegang hebben tot een BTC (spaar)rekening. Dat is bijna 25% van het totale aantal inwoners.
President koopt extra Bitcoin in de prijsdip
Nayib Bukele is de president van El Salvador en heeft eraan bijgedragen dat het land Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd. Als je deze regelgeving in je land instelt, moet je natuurlijk genoeg BTC in voorraad hebben om economische ontwikkelingen of vraag te financieren. Gelukkig weet Bukele dit maar al te goed.
Om zo goedkoop mogelijk Bitcoin te kunnen kopen, is het belangrijk dat hij deze inkoopt op het moment dat er een prijsdip plaatsvindt. Toen het land de BTC officieel accepteerde, was er een voorraad ingeslagen van 400 Bitcoins. De volgende dag daalde de prijs van Bitcoin van $51.000 tot $43.000. De president kondigde aan dat hij de volgende dag nog eens 150 Bitcoin had bijgekocht, het totaal kwam toen op 550 Bitcoin uit. Op 20 september 2021 onthulde Nayib Bukele via twitter dat hij tijdens een prijsdip wederom weer dollars voor Bitcoin heeft ingewisseld. Dit was een aankoop van nog eens 150 Bitcoin. De totale voorraad BTC van de president is hiermee op 700 Bitcoins gekomen.
Het succes en de strategie van de president van El Salvador trekt de aandacht van andere landen. Mogelijke landen die de acties van El Salvador het eerst zullen volgen zijn Laos en Oekraïne. Maar ook in Zuid Amerika zijn er een aantal landen die aan het onderzoeken zijn wat de mogelijkheden zijn voor een wettige Bitcoin adoptie in het land. Eens kijken wie het tweede land ter wereld gaat worden die Bitcoin als wettig betaalmiddel gaat accepteren.
https://www.youtube.com/watch?v=IS5ep6HD2lQ