El Salvador eerste land dat Bitcoin als nationaal betaalmiddel aanneemt

El Salvador is vandaag het eerste land geworden dat Bitcoin als nationaal betaalmiddel heeft aangenomen. Vanaf vandaag kunnen mensen officieel met Bitcoin betalen. El Salvador heeft onlangs 400 Bitcoin gekocht en iedereen die een rekening opent in de Bitcoin portemonnee Chivo krijgt nu ter waarde van USD 30 Bitcoin cadeau van de regering. De introductie van Bitcoin als nationaal betaalmiddel is niet bij iedereen even goed gevallen.

Ogen gericht op El Salvador

El Salvador zelf kocht eerst 400 Bitcoins, goed voor een waarde van ongeveer EUR 17,5 miljoen. El Salvador is van plan er nog veel meer te kopen, zegt president Nayib Bukele op Twitter. Het BBP van dit kleine land bedroeg in 2020 ongeveer USD 24 miljard. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat alle ogen gericht zijn op El Salvador,” schreef het staatshoofd gisteren op Twitter.

Bitcoin als nationaal betaalmiddel stelt Salvadoraanse ingezetenen die in het buitenland werken (meestal in de Verenigde Staten) in staat goedkoper geld naar huis te sturen. Het kost El Salvador nu miljarden dollars aan transactiecommissies per jaar. Bukele zei dat het gebruik van Bitcoin de Salvadoranen zal helpen USD 400 miljoen per jaar te besparen op commissies voor geldoverdrachten. Daarnaast geeft het toegang tot financiële diensten aan mensen zonder bankrekening.

Carlos Garcia, die dinsdag naar een stand in een winkelcentrum ging om advies te geven over de nieuwe munt om te zien hoe transacties zouden werken, was enthousiast over de mogelijkheden die bitcoin kan bieden. “El Salvador zet vandaag een grote stap voorwaarts,” zei hij. Vanaf vandaag moeten bedrijven in het land digitale valuta accepteren in ruil voor goederen en diensten. Met uitzondering van winkels die nog niet uitgerust zijn met apparaten die Bitcoin betalingen accepteren. De overheid zal Bitcoin accepteren om belastingen te betalen. Niet iedereen is echter blij met de lancering.

Bitcoin als nationaal betaalmiddel officieel

Salvadoranen sceptisch over Bitcoin als nationaal betaalmiddel

Het was Bukele’s plan om Bitcoin als nationaal betaalmiddel in te voeren, naast de bestaande Amerikaanse dollar. Daarmee hoopt hij dat meer mensen het financiële systeem op deze manier zullen kunnen gebruiken.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Salvadoranen sceptisch staan tegenover het gebruik van Bitcoin, deels omdat de waarde ervan sterk kan schommelen. Tweederde van de 6,5 miljoen Salvadoranen was voor het eerst tegen het besluit van de zeer populaire president. In twee onafhankelijke peilingen verklaarden de respondenten dat ze alleen de Amerikaanse dollar willen blijven gebruiken als wettig betaalmiddel van El Salvador.

Volgens gegevens van de Wereldbank leeft 29% van de bevolking onder de armoedegrens. Ze verdienen minder dan $ 5,50 per dag. Critici wezen erop dat cryptocurrency het risico van financiële instellingen kan vergroten. Anderen zeggen dat de stap het witwassen van geld en financiële instabiliteit kan aanwakkeren. Het heeft de vooruitzichten voor meer dan 1 miljard dollar aan financiering die El Salvador bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoekt, al vertroebeld.

Bovendien zullen de armsten het moeilijk hebben om in El Salvador toegang te krijgen tot de technologie die nodig is om Bitcoin te laten werken. Want bijna de helft van de bevolking heeft geen internet en nog veel meer hebben slechts sporadisch toegang. José Herrera, een snoepverkoper, zei dat hij zal blijven lijden, met of zonder Bitcoin. In feite heeft hij nu al moeite om aan een mobiele telefoon te komen.

Bitcoin als nationaal betaalmiddel El Salvador

Wat betekent de officiële aanvaarding van Bitcoin als nationaal betaalmiddel voor El Salvador?

De verandering betekent dat bedrijven betalingen in Bitcoin zullen moeten aanvaarden naast de Amerikaanse dollar, die sinds 2001 de officiële munteenheid van El Salvador is en wettig betaalmiddel zal blijven. Het blijft onduidelijk of bedrijven gestraft zullen worden als ze geen Bitcoin accepteren.

In de aanloop naar de lancering installeerde de regering geldautomaten waarmee Bitcoin in dollars kan worden omgezet en zonder provisie kan worden opgenomen uit de digitale portemonnee, die Chivo heet. Iedereen die een rekening in Chivo opent, krijgt van de regering voor 30 dollar aan Bitcoin cadeau.

Het systeem had vanmorgen wel last van kinderziektes toen de regering de stekker uit een digitale portemonnee moest trekken om de vraag aan te kunnen. “Zoals alle vernieuwingen heeft het Bitcoin proces van El Salvador een leercurve,” twitterde Bukele. “Niet alles zal in een dag, of in een maand bereikt worden”.

Analisten vrezen dat het gebruik van Bitcoin als nationaal betaalmiddel, waarvan de transactiegegevens over het Internet worden verspreid buiten het bereik van nationale jurisdicties, het witwassen van geld zou kunnen aanwakkeren. Na de aanname van de Bitcoin wet en het accepteren van Bitcoin als nationaal betaalmiddel verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van El Salvador, terwijl ook in dollar luidende obligaties onder druk kwamen te staan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XHOmBV4js_E

Plaats een reactie