Kan Bitcoin de armoede in Argentinië stoppen?

Afgelopen december slaagde Javier Milei om de verkiezingen in Argentinië te winnen en zo president van het land te worden. Argentinië heeft de libertaire kandidaat Javier Milei gekozen als zijn nieuwe president, en kiest daarmee voor een naam met radicale opvattingen om de door driecijferige inflatie geschudde economie te herstellen, met een dreigende recessie en toenemende armoede.

Bitcoin voorstander

Milei staat bekend als een grote voorstander van bitcoin. De econoom spreekt vaak positief over bitcoin en zegt dat bitcoin “de terugkeer van geld naar de private sector vertegenwoordigt, die de echte eigenaar is.”

Tijdens de stijging na de verkiezing van Milei als president is een shortpositie van 13 miljoen dollar geliquideerd op de Bitcoin markt. Milei zorgde ook voor controverse door het crypto-piramidespel CoinX te promoten op haar populaire Instagram-account. De presidentskandidaat had het project aangeprezen als een manier voor Argentijnen om aan inflatie te ontsnappen. Milei heeft in het verleden ook verschillende digitale activaplatforms en ethereum ondersteund.

Toch is Milei voorzichtiger dan de bitcoin-liefhebbende heerser van El Salvador, Nayib Bukele. Terwijl Bukele bitcoin tot een officiële valuta maakt, heeft Milei geen dergelijke intentie. In plaats daarvan wil hij de Argentijnse peso vervangen door de Amerikaanse dollar, wat de macht van de Federal Reserve en de Bank for International Settlements juist vergroot.

Milei beloofde eind 2023 een economische schoktherapie. Zijn plannen omvatten toen het sluiten van de centrale bank, het uit de circulatie halen van de peso en bezuinigingen. Deze hervormingen vielen wel in de smaak bij kiezers die boos waren op de slechte economie en vreesden voor bezuinigingen.

Kan Bitcoin de armoede in Argentinië stoppen?

Nieuwe toespraak Argentinië

Javier Milei, gaf recentelijk tijdens het World Economic Forum in Davos een indrukwekkende toespraak waarin hij de vrije markt en het kapitalisme naar voren schoof als een manier om armoede te beëindigen. Milei gelooft dat de Westerse-wereld problemen gaat krijgen door de verschuiving naar het “collectivisme” wat volgens hem zal leiden tot socialisme. Dit vergroot het risico op armoede.

In zijn toespraak roept Milei onder andere dat het Westen in gevaar is. Waarom zou dit zo zijn volgens hem? Nou, omdat de mensen die de Westerse waarden moeten verdedigen zijn gehersenspoeld door een wereldbeeld dat nogmaals leidt tot socialisme, armoede en economische achteruitgang; zo vertelde Milei in Davos.

De toespraak ging vrijwel meteen viraal op alle social media en dat laat wel blijken wat voor een impact het had. Milei, die in december 2023 de nieuwe president van Argentinië werd, wijt de economische achteruitgang van zijn eigen land ook aan het omarmen van collectivistische ideologieën.

“Op het moment dat wij het collectivisme omarmden de afgelopen 100 jaar, zagen we hoe onze inwoners zichzelf systematisch begonnen te verarmen; totdat ze terug vielen naar positie 140 van de wereld”, aldus Milei.

Als je Milei mag geloven is de vrije markt de oplossing voor al deze problemen. Wat dat betreft zou Bitcoin daarom een interessante oplossing kunnen zijn, omdat de digitale munt ook staat voor een vrije markt voor kapitaal. Je zou kunnen zeggen dat de markt voor geld de belangrijkste markt op aarde is.

Kijk naar het beleid van centrale banken en de invloed die zij daarmee hebben op de wereldeconomie. Zij kunnen in feite bepalen of aandelen morgen stijgen of zakken. Alleen al door verwachtingen te scheppen over de rente en de geldhoeveelheid. Zou Milei dat in Bitcoin herkennen en op deze manier misschien in de toekomst meer gaan doen met de digitale munt?

Plannen in de maak

Bitcoin moet het dus allemaal gaan doen volgens de president en hij heeft nu vier jaar lang de tijd om er wat van te maken. Hij had namelijk al plannen om bitcoin te minen met het overschot van aardgas uit de Vaca Muerte schalieformatie om de activiteiten van stroom te voorzien. Hoe dat zich verder zal uitpakken, is nog een vraag.

Er is na al deze informatie geen twijfel meer mogelijk: Javier Milei is een extremist. Misschien is hij daarom precies de man die het land nu nodig heeft. Het is ergens ook wel begrijpelijk dat de Argentijnen iemand hebben gekozen die zulke grote veranderingen belooft. De frustratie over decennialang wanbeleid door de Peronistische staat is te groot: de inflatie is meer dan 140 procent en meer dan 40 procent van de Argentijnen leeft onder de armoedegrens. Een nieuwe blik is dus wel nodig.

Kan Bitcoin de armoede in Argentinië stoppen?

Veranderingen zullen niet direct te zien zijn, maar het komende jaar zal er zeker wel meer over na voren komen. Het is interessant om dit nieuws te blijven volgen om zo ook te zien hoe het beeld is van bitcoin in andere delen van de wereld.

Het handelen in bitcoin blijft overal populair en als jij nu je kans wilt pakken, kun jij je aanmelden bij Bitvavo. Dit platform is ideaal om een start te maken met crypto.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie