Volgens Brett Heath gaan Bitcoin en cryptocurrency de volgende financiële crisis veroorzaken. Dit omdat volgens hem de vorige crises waren veroorzaakt op het moment dat er een massale adoptie was van een nieuw financieel product.
Inhoudsopgave
Bitcoin en cryptocurrency gaan de volgende financiële crisis veroorzaken
Althans, dat verwacht Brett Heath, CEO van Metalla Royalty & Streaming. Hij waarschuwde dat cryptocurrency een belangrijke rol gaat spelen in het veroorzaken van de volgende financiële crisis. Daarnaast twijfelt hij of de werkelijke intrinsieke waarde van Bitcoin.
Brett Heath is de CEO van het Canadese edelmetalenbedrijf Metalla Royalty & Streaming. Het bedrijf is opgericht in 1983 en heeft een huidige nettowaarde van bijna een half miljard dollar. Via royalty’s en streaming biedt Metalla blootstelling aan edele metalen zoals goud en zilver.
Bij de streaming van goud verstrekt een bedrijf van te voren contant geld aan een mijnbouwbedrijf. Hiermee koopt het bedrijf het recht om in de toekomst goud te kopen tegen verlaagde prijzen. Voor een beleggers is het een andere manier om blootstelling aan edelelmetalen toe te voegen aan zijn of haar beleggingsportefeuille.
Vergelijkbaar met eerdere financiële crises
In een interview met het financiële nieuwscentrum Kitco News afgelopen vrijdag, vergeleek Heath cryptocurrency met de dot.com bubbel die een financiële crisis veroorzaakte in de vroege jaren 2000 en ook met de financiële crisis in 2008, die voornamelijk is veroorzaakt door de hypotheken.
Tijdens het gesprek merkte Heath op:
“Als je een terugblik werpt op de afgelopen decennia en kijkt naar de twee grootste financiële crises die zich in deze periode hebben voorgedaan, dan kun je zien dat ze allemaal een aantal aspecten gemeen hebben. Een daarvan is de massale adoptie van een nieuw financieel product of een nieuwe technologie die nog niet zo goed wordt begrepen.”
Gaan we bijvoorbeeld terug naar de hypotheekcrisis van 2008, dan zien we dat er massaal gebruik werd gemaakt van door hypotheken gedekte effecten, door onderpand gedekte schuldverplichtingen. Toen het publiek dit nieuwe financieel product massaal ging omarmen, stortte dit nieuwe product volledig in. Het was een gigantisch probleem”, voegde hij eraan toe.
Eindeloos veel geld
Tijdens het interview met de CEO beschrijft hij cryptocurrency als een licentie voor de particuliere sector om geld te drukken. Maar Heath zette vraagtekens bij de hoeveelheid liquiditeit die sinds het begin van 2020 in de cryptomarkt is gepompt.
Heath maakte een vergelijking met de M1 van de Verenigde Staten, dit is het totale liquide geld in omloop. Heath merkte op dat de M1 sinds januari 2020 vier en een half keer is toegenomen. Volgens de Federal Reserve ging de M1 van USD 4,018 miljard in januari 2020 naar ongeveer USD 18,935 miljard in april 2021.
Heath benadrukte dat:
“Dat is een buitengewone stijging in een zeer korte tijd. Maar als je kijkt naar cryptocurrency met behulp van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency, dan is het meer dan tien keer zo groot geworden.”
Gebrek aan intrinsieke waarde kan financiële crisis veroorzaken
Heath lijkt zich zorgen te maken over het systeemrisico van massale investeringen in een activaklasse die volgens hem “geen werkelijke intrinsieke waarde” heeft. Met als eindresultaat een massale uitverkoop, te vergelijken me de dot.com bubbel begin jaren 2000.
Hij gaat verder door op te merken dat als je zoveel kapitaal uit digitale portemonnees over de hele wereld hebt weggevaagd, kun je maar beter gaan geloven dat dit enkele belangrijke financiële gevolgen met zich mee zal brengen. Hij gelooft dat het zelfs kan leiden tot een financiële crisis.
Bitcoin is niet schaars, zoals het zich voordoet
De voorstanders van edele metalen zijn niet onder de indruk van de verwachtingen en voorspellingen dat Bitcoin of cryptocurrencies weleens het goud kan overtreffen als waarde opslag. Heath zette ook zo zijn vraagtekens bij het feit dat het beperkte Bitcoin aanbod van 21 miljoen een teken van schaarste of waarde is. Hij wees erop dat andere cryptocurrencies met een lagere koerswaarde volgens hem over een betere technologie beschikken.
Hoe zit het met de andere 10.000 cryptocurrency-gerelateerde tokens en cryptomunten die er tegenwoordig bestaan, waarvan er veel zijn die een veel betere technologie hebben, betere privacy en veel minder energie verbruiken? Zijn antwoord hierop was: Als er zoveel is, wat is dan de waarde of wat is echt die intrinsieke waarde?
Uitspraak Heath over een financiële crisis geen verrassing
We zijn niet verrast met deze uitspraken van Heath. Dit omdat hij volop in de edelmetalen zit en een groot belang heeft in een sterke positie van goud. Dus alles wat hieraan een steentje kan bijdragen is welkom. En als hij dat zelf kan doen, dan doet hij dit ook maar al te graag. Op dit moment is er geen sprake van een financiële crisis, laten we hopen dat men heeft geleerd van de vorige crises.
https://www.youtube.com/watch?v=9AEBy5VT3fo&t=1s