Ouders aangeklaagd voor Bitcoin diefstal

De Bitcoin was de eerste cryptocurrency die ooit is gelanceerd. De lancering van deze digitale valuta vond plaats in 2009. In de afgelopen jaren heeft deze digitale munt veel verschillende ontwikkelingen doorstaan. Zo is de waarde van de munt flink gestegen en is ook de adoptie ervan gegroeid. Ook de beveiliging van het systeem rondom de Bitcoin is beter geworden. Het groeien van een dergelijk systeem gaat met vallen en opstaan. Daarom zijn er in het verleden helaas ook individuen slachtoffer geworden van Bitcoin diefstallen.

Eén van deze slachtoffers is Andrew Schober. In 2018 werd hij via het internet overvallen. Bij deze overval werden 16,4 BTC gestolen. Op dit moment is de waarde van deze cryptomunten gelijk aan een bedrag van 780.000 USD. Na de overval heeft Andrew niet stil gezeten. Hij heeft verschillende experts ingehuurd die hem hebben geholpen om de daders op te sporen. Drie jaar en meer dan 10.000 USD kosten voor experts verder, heeft Andrew eindelijk de daders te pakken. Hij heeft de daders aangeklaagd en zij zullen binnenkort voor de rechter verschijnen.

De Bitcoin diefstal

De BTC munten van Andrew zijn volgens hem gestolen door twee studenten uit het Verenigd Koninkrijk. Ze studeren op het gebied van informatica en software ontwikkeling. De toentertijd minderjarige jongens hadden een bericht geplaatst op een forum platform genaamd Reddit. Via deze link kon je een wallet downloaden genaamd ‘Electrum Atom’. Echter, aan deze link was schadelijke software verbonden.

Andrew Schober heeft op deze link geklikt en op deze manier malware gedownload. Volgens Andrew was deze Bitcoin diefstal verwoestend. Zowel de emotionele als financiële schade was ontzettend groot. Volgens de documenten en uitspraken rondom de rechtszaak was de gestolen hoeveelheid cryptocurrency gelijk aan ongeveer 95% van het netto vermogen dat het slachtoffer op het moment van de Bitcoin diefstal in zijn bezit had. De investering van Andrew had in eerste instantie als doel om een huis te financieren en een gezin te helpen. Na de Bitcoin diefstal was dit niet meer mogelijk.

Bitcoin diefstal ouders

Het onderzoek

Het forensische onderzoek in de zaak van Andrew Schober liet zien dat hij de schadelijke software van Electrum Atom per ongeluk had gedownload. De malware zat verstopt in een programma dat goedaardig was. De beroving kon plaatsvinden doordat gebruikers in de cryptowereld hun cryptocurrency adres kopiëren naar het klembord van hun computer tijdens het doen van een transactie of het overzetten van de cryptomunten naar een nieuwe wallet. Vanaf dit klembord kon het adres gehackt worden en konden de munten gestolen worden.

Toen Andrew Schober zijn 16,4 BTC wilde overbrengen van het ene naar het andere account heeft hij zijn adres gekopieerd. Dit adres werd onderschept en de transactie verliep niet zoals gepland. De BTC kwamen terecht op het adres dat toebehoorde aan de wallet van de twee jongens waarvan de ouders nu voor de rechter worden gesleept.

Ouders Bitcoin diefstal

De rechtszaak

Toen het team van Andrew Schober de daders had gevonden is er niet gelijk sprake geweest van een aanklacht. Andrew heeft eerst een brief aan de ouders van de jongens geschreven. In deze brief maakte hij de situatie kenbaar en vertelde hij hoeveel financiële en emotionele schade de Bitcoin diefstal heeft veroorzaakt. Als de munten gratis door de jongens werden terug gegeven, dan werden de jongens vergeven.

Helaas werd de oproep van Andrew Schober niet beantwoord. Het bleef stil. De stilte heeft vele maanden geduurd en uiteindelijk leidde dit ertoe dat Andrew een rechtszaak heeft aangespannen tegen de kinderen en ouders. De ouders en families van de verdachte personen hebben gereageerd. Zij geven aan dat Andrew te laat is met het indienen van de juridische zaak. Volgens hem is er een wettelijk termijn van 2 jaar waarin Andrew de klacht in had moeten dienen. Echter, dit gebeurde pas 3 jaar en 5 maanden na de Bitcoin diefstal. De zaak zal dus volgens de familie van de verdachten als verjaard moeten worden geclassificeerd. De advocaten van Andrew beweren dat dit termijn van 2 jaar pas in gaat op het moment dat Andrew de oorzaak weet van de Bitcoin diefstal en het letsel bekend is. Op dit moment loopt het proces nog. De rechter zal binnenkort beslissen of de zaak nog geldig is.

https://www.youtube.com/watch?v=vnCSSsTLv-8

Plaats een reactie