Bitcoin energieverbruik gehalveerd sinds China’s miningverbod

Het Bitcoin energieverbruik is aanzienlijk minder geworden sinds China de Bitcoin-miningindustrie hard heeft aangepakt. Sinds mei is het Bitcoin energieverbruik met ruim 50% gedaald.

Bitcoin energieverbruik drastisch gedaald

Volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index van de Cambridge University is het Bitcoin energieverbruik is met 50% gedaald sinds China hard is gaan optreden tegen Bitcoin mining. Het Bitcoin energieverbruik is sinds 10 mei van een all-time high van 141TWh gedaald tot 68TWh. 

Op dit moment is het Bitcoin energieverbruik 68 Terawattuur (TWh) elektriciteit per jaar. Aan de hand van een Terrawatuur wordt een energie-eenheid gemeten die gelijk is aan de productie van één biljoen watt gedurende één uur. De meting wordt gebruikt het jaarlijkse energieverbruik van alle landen te monitoren en bij te houden.

Het Bitcoin energieverbruik was eerder dit jaar nog ongeveer 130 TWh. Dit zorgde ervoor dat het tot een van ‘s werelds meest energieverbruikende landen behoorde. Maar de meting was nog voordat China hardhandig ging optreden tegen het Bitcoin mining in het land.

Afname Bitcoin energieverbruik

Verbod van China op het Bitcoin mining

In 2021 is China het Bitcoin-minen hard gaan aanpakken. Eind februari van dit jaar maakte Binnen-Mongolië zijn plannen bekend om het Bitcoin energieverbruik te verminderen. Die plannen bestonden onder andere uit het dichtdoen van Bitcoin-miningfaciliteiten.

In april dit jaar werden deze plannen daadwerkelijk van kracht. In Binnen-Mongolië werd het Bitcoin-mining illegaal. Nadat Binnen-Mongolië het Bitcoin-mining verbood, volgden er ook andere Chinese provincies dit voorbeeld, waaronder de provincies Yunnan , Qinghai en Xinjiang.

Eerder deze maand gaf Sichuan ook het bevel aan alle energiebedrijven om hun stroomvoorziening naar Bitcoin miningsbedrijven in de gehele provincie stop te zetten. Vrijwel alle energiebedrijven gaven gehoor aan dit bevel uit angst voor de eventuele sancties voor het niet opvolgen van het bevel. De hash rates van de grootste Bitcoin miningpools daalde hierdoor aanzienlijk met ruim 37%.

De Chinese Bitcoin miningindustrie is de grootste ter wereld. Volgens gegevens is twee derde van de rekenkracht van alle bitcoinminers wereldwijd uit China afkomstig. Op basis van deze gegevens zouden de Chinese miners een dagelijkse omzet van circa 585 Bitcoin genereren. Op basis van de huidige koers is dit dagelijks ongeveer EUR 17 miljoen. Op jaarbasis is dit ongeveer EUR 6 miljard. Het harde optreden van de Chinese overheid tegen de Bitcoin miners heeft dus onvermijdelijke een flinke deuk veroorzaakt in het Bitcoin energieverbruik. Maar ook op de rekenkracht. 

Bitcoin energieverbruik afgenomen

Wat betekent de afname van het Bitcoin energieverbruik voor Bitcoin?

Als we kijken naar de korte termijn dan zorgt de daling in het Bitcoin energieverbruik voor een minder grote impact op het milieu. Op de All Time High van 2021 met 141 TWh was de koolstofvoetafdruk van het Bitcoin netwerk meer dan 60 miljard pond aan verbrande steenkool. Om je een beeld te geven hoeveel dit is, dit staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 9 miljoen huishoudens. Bijna de helft van het Nederlandse jaarverbruik dus.

Aangezien de daling van het Bitcoin energieverbruik van Bitcoin vanaf dat moment met meer dan 50% is afgenomen, is ook de directe impact van het netwerk op het milieu gedaald. Dit is op zich een goede ontwikkeling voor Bitcoin. Dit omdat er veel kritiek is geweest op het Bitcoin energieverbruik. Daarnaast worden er in veel andere Bitcoin mining landen veelal gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen.

Bitcoin energieverbruik

Niet te vroeg juichen over de daling Bitcoin energieverbruik

Maar laten we niet te snel juichen, want deze daling in de ecologische voetafdruk van Bitcoin is waarschijnlijk niet van lange duur. Sinds het moment dat China hard is gaan optreden tegen de Bitcoin miners in China, zijn veel van deze miners verhuist naar andere rechtsgebieden. Veel van hen zijn zich gaan vestigen in de Verenigde Staten.

Het Bitcoin-miningbedrijf BIT Mining, dat eerder in China opereerde, heeft bijvoorbeeld al zijn eerste batch miningmachines aan Kazachstan geleverd. De vraag is maar of ze in Kazachstan gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen. Een ding is zeker de machines zullen waarschijnlijk snel weer operationeel zijn. En naar verwachting zullen meerdere Chinese Bitcoin-miningbedrijven hun activiteiten de komende weken hier gaan voortzetten. 

Plaats een reactie