Valkyrie’s en Kryptoins Bitcoin ETF voorstellen afgekeurd door SEC

Onlangs zijn er door de SEC, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een tweetal fysiek ondersteunde Bitcoin Exchange Traded Funds, kortweg ETF’s genoemd, afgewezen. Het ging hierbij om de ETF’s die waren voorgesteld door Valkyrie en Kryptoin. De reden die de SEC voor deze afkeuring van de betreffende Bitcoin ETF voorstellen aandroegen, was het feit dat ze niet in overeenstemming zijn met de wetgeving.

Reguliere afwijzingen Bitcoin ETF voorstellen

Beide beslissingen voor de Bitcoin ETF voorstellen van Valkyrie als van Kryptoin werden afgelopen woensdag bekend gemaakt door de SEC. Er werden voor de reden van afwijzing dezelfde argumenten aangevoerd die de instantie meestal gebruikt bij het afwijzen van dergelijke aanvragen.

Volgens de SEC hebben NYSE Arca en Cboe BZX Exchange, die de voorgestelde regelwijzigingen hebben ingediend om producten van Valkyrie en Kryptoin te mogen vermelden en te verhandelen, niet of onvoldoende aangetoond dat de door hun gedane voorstellen in overeenstemming zijn met de eisen zoals deze zijn vermeld in de Exchange Act Section 6(b)(5).

De SEC benoemde hierbij ook nog eens dat dit heel nadrukkelijk betrekking heeft op de gestelde eis dat een nationale effectenbeurs dusdanig moet zijn ontworpen, dat manipulatieve en frauduleuze handelingen en praktijken moeten kunnen worden voorkomen. Ook dient het algemeen belang en dat van de investeerders te beschermen.

Bitcoin ETF voorstellen

Wat zijn ETF’s precies?

Een ETF, voluit Bitcoin Exchange Traded Fund genoemd, moet worden gezien als een beleggingsinstrument waarmee investeerders bepaalde indexen heel nauwkeurig volgen. Het wordt ook wel een tracker genoemd. Hierbij is het doel dat de prestatie van een ETF zo dicht mogelijk ligt bij de waarde van de onderliggende producten. 

Een Bitcoin ETF is een zeer eenvoudig, transparant en bovendien veilig beleggingsinstrument dat je rechtstreeks via normale effectenbeurs kunt verhandelen. Hierbij hoef je je niet druk te maken over de aangekochte Bitcoins zelf. Deze worden door het fonds zelf bewaard in een speciale en beveiligde Bitcoin Wallet.

Op deze wijze krijgt Bitcoin dus dezelfde flexibiliteit als een aantal. Alleen om de werking gewoon de markt volgt, is het veel minder risico. Op het moment dat de koers van Bitcoin omhoog gaat, volgt de waarde van de Bitcoin ETF dus ook. Mocht de koers dalen, dan zal ook de Bitcoin ETF in waarde verminderen. De investeerder kan gewoon aanspraak maken op de onderliggende Bitcoins, want een Bitcoin ETF legt dus claim op het aantal Bitcoins dat de ETF vertegenwoordigd.

SEC Bitcoin ETF voorstellen

Dit jaar geen Bitcoin ETF

De afgelopen jaren heeft de SEC heeft alle pogingen om een Bitcoin ETF te lanceren afgekeurd of in enkele gevallen uitgesteld. Zo verwierp de commissie in november nog een spot Bitcoin ETF-aanvraag die door beleggingsonderneming VanEck was ingediend. Enkele weken later volgde eveneens een negatieve uitspraak op de aanvraag van WisdomTree.

Zoals gezegd, wordt er ook nogal eens een uitspraak uitgesteld. Zo heeft de SEC vorige week nog de beslissingen over Bitcoin ETF voorstellen, die waren ingediend door de digitale vermogensbeheerders Bitwise en Grayscale, met 45 dagen uitgesteld. Waar de Amerikaanse toezichthouder wel toestemming voor heeft gegeven, zijn de diverse Bitcoin-futures-ETF’s. Deze futures ETF’s hebben een koppeling met de derivatenmarkten van Chicago Mercantile Exchange (CME).

De vraag naar ETF’s is echter groot en investeerders in de VS hebben inmiddels wel terecht in Canada. Dit land loopt voor wat betreft de regulering van ETF’s en hier kunnen investeerders kiezen uit Bitcoin ETF’s van Purpose (BTCC), de CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX) en Evolve (EBIT).

De negatieve beslissing over de Bitcoin ETF voorstellen van de SEC houdt in dat er dit jaar geen Bitcoin ETF op de markt te zien zal zijn. In januari zullen er weer een aantal beslissingen worden genomen ten aanzien van andere Bitcoin ETF voorstellen en ETF verzoeken. Zo zal de commissie vóór 22 januari een beslissing nemen over de aanvraag van de Skybridge Bitcoin ETF van Anthony Scaramucci. Vijf dagen later, op 27 januari zal er een uitspraak volgen over de aanvraag van de Wise Origin Bitcoin Trust-aanvraag van Fidelity.

https://www.youtube.com/watch?v=W2fsIQiAuFQ

Plaats een reactie