Alle Bitcoin FUD eindelijk voorbij

De afgelopen maanden had de koningsmunt veel te maken met Bitcoin FUD. Zo waren er veel berichten over het energieverbruik van Bitcoin, is de Chinese overheid hard gaan optreden tegen de Bitcoin industrie en waren er zorgen over de vrijval van GBTC. Maar Bitcoin is oersterk en heeft alle Bitcoin FUD weten te overwinnen.

Bitcoin FUD

Een veelgebruikte term in de cryptohandel is FUD. Dit staat voor Fear, Uncertainty and Doubt. Met andere woorden: angst, onzekerheid en twijfel. In dit geval wordt dit gevoel meestal bewust gecreëerd door een derde partij om je beslissing te beïnvloeden. Daarom wordt er vaak gesproken over de partij die FUD verspreidt om mensen wel of niet in bepaalde valuta’s te laten beleggen.

In het geval van Bitcoin FUD gaat het specifiek nieuwsberichten die invloed hebben op de Bitcoin koers. De afgelopen maanden had Bitcoin hier veel mee te maken. Nic Carter, columnist bij Coindesk, maakte een goede oplijsting van alle Bitcoin FUD, waaronder

  • Grayscale Bitcoin FUD
  • China Bitcoin FUD
  • Elon Musk Bitcoin FUD
  • Energieverbruik Bitcoin FUD

 Inmiddels zijn al deze Bitcoin FUD berichten tot niet gedaan door Bitcoin. Hieronder gaan we ze een voor een langs. 
BItcoin FUD

Grayscale Bitcoin FUD

Om diverse redenen, waaronder compliance, veiligheid en gemak, is het voor institutionele investeerders interessanter om te investeren in het Grayscale Bitcoin Trust Fund, dan zelf Bitcoin te kopen. Deze zogeheten GBTC-aandelen, mogen pas na zes maanden na aankoop weer verhandeld worden.

De meeste van deze aandelen zijn in januari gekocht en nu, zes maanden later, kunnen ze weer worden verhandeld. Als er geen vraag naar deze aandelen is, daalt de premium. De premie kan -20% zijn, dus de koper krijgt daadwerkelijk 20% korting op de Bitcoin-prijs. Als de vraag groot is, geldt dit natuurlijk ook voor de omgekeerde situatie. Na lange tijd zeer negatief te zijn geweest, keert de premie geleidelijk terug naar nul.

China Bitcoin FUD inmiddels voorbij

In China is inmiddels vrijwel alles gerelateerd aan Bitcoin en cryptocurrencies verboden. Het enige wat de Chinese regering nog toelaat is het cryptohandelen via OTC-diensten en peer-to-peer trading.

Wat dat betreft heeft China niet meer om nog meer Bitcoin FUD te verspreiden. Het kan zijn dat bij deze en toekomstige bullruns de media nog gaan attenderen op deze nieuwsberichten, maar feitelijk gezien heeft China geen enkele kogel om mee te schieten.

Energieverbruik Bitcoin FUD

Eerder dit jaar uitte Elon Musk veel kritiek op het Bitcoin energieverbruik. Maar tijdens zijn gastoptreden bij The ₿ Word zei dat het de goede kant opgaat met het Bitcoin energieverbruik. Nog belangrijker gaf hij ook te kennen dat Tesla in de toekomst mogelijk weer Bitcoin gaat accepteren als betaalmiddel voor de Tesla auto’s. Op voorwaarde dat minimaal 50% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen wordt gewonnen.

Bitcoin minen is groener dan ooit

Uit een eerste onderzoek van Bitcoin Mining Council blijkt dat het Bitcoin netwerk voor 56 procent draait op hernieuwbare energiebronnen. De afgelopen tijd zijn steeds meer grote Bitcoin miners met groene projecten naar buiten komen. Daarnaast zijn de Bitcoin miners uit China vertrokken. Vooral in dit land werd veel gebruik gemaakt van milieuschadelijke energiebronnen, zoals kolen.

Bitcoin FUD

Wapen jezelf tegen Bitcoin FUD

Kortom, vrijwel alle Bitcoin FUD berichten zijn inmiddels weggenomen. Ook blijkt maar weer eens dat je nooit je Bitcoins zomaar moet verkopen gebaseerd op een (ongegronde) FUD nieuwsbericht. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd goed onderzoek doet naar de cryptocurrency alvorens je het gaat kopen of verkopen.

Houd er altijd rekening mee dat bepaalde informatie die je over de munt vindt een FUD kan zijn. Blijf daarom altijd kritisch en geloof niet zomaar wat anderen zeggen. Gebruik je boerenverstand en maak gebruik van de mogelijkheden van internet. Daarnaast is het goed om jezelf altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en deze bij verschillende bronnen te toetsen.

Soms helpt het om even te wachten alvorens je actie onderneemt op het nieuwsbericht. Ken je iemand die veel ervaring, en een goede trackrecord, heeft met investeringen en met name cryptocurrency? Vraag dan bijvoorbeeld om zijn advies. Dat is vaak veel betrouwbaarder en veiliger dan te varen op. Informatie van websites waar je de bron niet van kent.

https://www.youtube.com/watch?v=X7FEWBfm284

Plaats een reactie