In één dag bijna 1 miljard Bitcoin Futures ETF verhandeld

Gisteren kwam de allereerste Bitcoin Futures ETF op de markt. De lancering van de Bitcoin Futures ETF was een enorm succes; het brak bijna het handelsrecord voor een debuterende ETF ooit. In slechts 20 minuten verhandelden beleggers voor maar liefst $280 miljoen aan aandelen. Dat is op zich al een prestatie, maar het succes werd nog groter want in 1 dag werd er zelfs voor bijna $1 miljard aan Bitcoin Futures ETFs verhandeld.

Goedkeuring van Bitcoin Futures ETF’s

Na jaren wachten is het beleggen in cryptocurrency eindelijk opengesteld voor de massa met de stilzwijgende Amerikaanse goedkeuring van een Bitcoin Futures Exchange Traded Fund (ETF). De Securities and Exchange Commission (SEC) gaf vrijdag het groene licht aan Bitcoin Futures ETF’s, nadat de vijf commissarissen van de toezichthouder over de kwestie vergaderd hadden.

Afgelopen zomer diende ProShares een aanvraag in voor zijn Bitcoin Strategy ETF. Het bedrijf diende op 15 oktober een post-effective amended prospectus in, waarin stond dat het fonds naar verwachting op maandag 18 oktober van start zal gaan. De SEC keurde dit stilletjes goed, zodat ProShares zijn Bitcoin Futures ETF daadwerkelijk op maandag lanceerde. Dit heeft crypto voor een breder publiek toegankelijk gemaakt.

ETF Store President Nate Geraci vertelde CoinDesk dat de vorm “een stap voorwaarts” is voor digitale activa en de kloof tussen hen en de meer traditionele financiële sector overbrugt. Hij gaf op Bloomberg zijn verklaring voor de aantrekkingskracht van Bitcoin ETF, waarbij hij verklaarde dat veel beleggers graag al hun activa onder één dak bij dezelfde makelaar hebben. Dat is gemakkelijker voor de belastingaangifte, en het is ook handig om de prestaties te zien en te vergelijken.  

Bitcoin Futures ETF

ProShares’ Bitcoin ETF behaalt bijna hoogste volume ooit

ProShares’ Bitcoin Strategy ETF begon gisteren om 15.30 uur op de New York Stock Exchange met de handel onder het tickersymbool BITO. Beleggers die toegang willen tot cryptocurrencies kunnen nu aandelen kopen die gekoppeld zijn aan de toekomstige prijs van Bitcoin. 1 BITO aandeel begon met een prijs van $40 en steeg binnen 1 dag tot een prijs van $41,94. Dit betekent dat de prijs van BITO op de eerste dag met 4,85% steeg.

Analisten zeiden dat het transactievolume bijna elk debuterend ETF record brak. Hoewel het net onder de grens van $1 miljard bleef, kwam het toch heel dicht in de buurt. Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat het transactievolume US$994 miljoen bedroeg. Er is maar één ETF in de geschiedenis van Amerikaanse ETF’s die op de eerste dag $1 miljard haalde, en dat is BlackRock’s Carbon Transition Readiness.

Het lijkt erop dat op de eerste dag de uiteindelijke transactiewaarde van BITO ongeveer $990 miljoen bedroeg. Dit is onverwacht. We dachten dat het populair zou zijn, maar dat het zo enorm is overtreft elke verwachting…” zei James Seyfarrt, research analist bij Bloomberg ETF.

Hij had verwachtte dat als het op de eerste dag US$250 miljoen aan handelsvolume zou halen, het een enorm succes zou zijn. Maar de Bitcoin Futures ETF bereikte dit volume in slechts 30 minuten.

Natuurlijk heeft dit een positieve invloed op de Bitcoin prijs. Verwacht wordt dat de introductie van de Bitcoin futures ETF ervoor zal zorgen dat meer mensen in Bitcoin gaan investeren en een groot aantal beleggersspecialisten zijn ervan overtuigd dat Bitcoin nog voor Kerstmis $100.000 zal bereiken.

ProShares Bitcoin Futures ETF

Een ‘echte’ Bitcoin ETF is nog steeds gewenst

ETF’s stellen institutionele en particuliere beleggers in staat Bitcoins te gebruiken zonder zelf Bitcoins te hoeven kopen en opslaan, wat voor sommige beleggers ingewikkeld kan zijn.

Deze specifieke Bitcoin ETF is echter een Bitcoin futures ETF, wat betekent dat beleggers aandelen kopen en verkopen die contracten vertegenwoordigen die inzetten op de prijs van Bitcoin. Volgens analisten is de beste methode een spot ETF. Eerder wacht ook een lange lijst van bekende bedrijven op goedkeuring van Bitcoin ETF’s die direct aan de cryptoprijzen gekoppeld zijn.

Jarenlang heeft de SEC-aanvragen voor een echte Bitcoin ETF afgewezen. Dit komt omdat ze bezorgd zijn over marktmanipulatie in de crypto-wereld. SEC-voorzitter Gary Gensler gaf in augustus echter aan dat de SEC geneigd zou zijn een ETF goed te keuren die Bitcoin futures volgt, vermoedelijk omdat de futures markt al door de CFTC gereguleerd wordt. De SEC moet zich nog uitspreken over meer dan 30 andere aanvragen die nog in behandeling zijn.

Het is waarschijnlijk dat de SEC pas later dit jaar zal toestaan dat de futures ETF’s van de overige bedrijven gaat goedkeuren. Maar wat betreft de spotmarkt ETF lancering is daar nog geen enkele sprake van. Gensler’s opmerkingen ter ondersteuning van een Bitcoin futures ETF hinten erop dat hij niet zal toestaan dat er op korte termijn een spotmarkt ETF gelanceerd wordt. Hoewel de echte Bitcoin ETF misschien nog mooier is, bewijst ProShares’ Bitcoin Strategy ETF dat Wall Street beleggers staan te popelen om in Bitcoin te investeren.

https://www.youtube.com/watch?v=8ViUhL-qc7Y

Plaats een reactie