Supermarktgigant Walmart installeert honderden Bitcoin geldautomaten

Dat Bitcoin momenteel volop in de picture staat, is niets nieuws. Steeds meer bedrijven tonen interesse in de crypto wereld, zo ook Walmart, de Amerikaanse supermarktgigant. De supermarktketen is een proef gestart voor de uitrol van Bitcoin geldautomaten. Voor deze proef zal het bedrijf er in eerste instantie 200 machines laten installeren. Men heeft echter plannen om bij een grootschalige uitrol dit aantal nog eens met 8.000 machines uit te breiden.

Samenwerkingsverband Bitcoin geldautomaten

Walmart is een zeer toonaangevende Amerikaanse supermarktketen. Met ruim 4.700 vestigingen in de VS is het bedrijf het grootste concern in de detailhandel van de wereld. Wereldwijd gezien telt het bedrijf meer dan 11.000 winkels. De supermarktketen telde in 2020 zo’n 2,3 miljoen werknemers. Hier is het bedrijf ook een van de grootste particuliere werkgevers.

Walmart werkt met een zogenaamd gebroken boekjaar dat eindigt per ultimo januari. Het bedrijf behaalde in het laatste gebroken boekjaar, dat dus doorliep tot 31 januari dit jaar, een omzet van maar liefst 559 miljard dollar. 

Walmart kan deze proef met de Bitcoin geldautomaten uiteraard niet zelf uitvoeren. In een berichtgeving van Bloomberg valt te lezen dat Walmart hierbij een samenwerking is aangegaan met geldautomaat fabrikant Coinstart en de bekende broker Coinme. Het bericht zegt niets over de tijdslijnen van het project dat door Walmart is gestart.

Bitcoin geldautomaten

Fakenieuws?

Walmart heeft al eerder laten zien dat het bedrijf grote interesse heeft in de cryptovaluta. Zo had het bedrijf in augustus dit jaar een vacature openstaan voor een managementfunctie. Deze manager zou de opdracht krijgen om een cryptovaluta strategie op te zetten voor het bedrijf. De functie is voor zover bekend nooit

Er gaan wel wat geruchten rond dat het huidige nieuws wellicht niet zou kloppen. Dit zou niet de eerste keer zijn. Vorige maand werd er nog een fake persbericht gedeeld, dat er een samenwerking tussen Litecoin en Wallmart op stapel stond. Litecoin plukte hier wel even de vruchten van. De koersen stegen tijdelijk met zo’n 20 procent.

Het feit dat Bloomberg bericht over het plaatsen van de Bitcoin geldautomaten, geeft wel aan het serieus moet zijn.

Bitcoin geldautomaten Walmart

Hoe het in de praktijk werkt

De werking van de Bitcoin geldautomaten is relatief eenvoudig. Geïnteresseerde klanten hebben de mogelijkheid om de Bitcoin geldautomaat te gebruiken door heel simpel bankbiljet in de machine te voeren. Hierna krijgen zij uit de automaat een papieren voucher.

Op deze voucher staat een code vermeld. Om deze code in te kunnen wisselen, moet er vervolgens een account bij Coinme worden aangemaakt. Ook moet men zicht als klant laten registreren. Hiermee wordt dus voorkomen dat mensen anoniem geldstortingen in ruil voor Bitcoin kunnen doen.

Het is voor klanten ook niet mogelijk om hun Bitcoin op te nemen van hun account. Of dit in de toekomst wel mogelijk moet worden, wordt niet duidelijk in het artikel. Plannen hiervoor zijn dus nog niet bekend.

Als men gebruik wil maken van deze service, is men wel de nodige kosten verschuldigd. Bij proef van Coindesk bedroegen de transactiekosten 4 procent. Dit lijkt niet veel, maar er komt nog wel 7 procent bovenop voor de omwisselkosten. Als je dus denkt voor 100 dollar een deel Bitcoin aan te kopen, wordt er netto gezien maar 89 dollar omgewisseld.

Dit is dus niet echt goedkoop te noemen dus. Als je bijvoorbeeld kijkt naar partijen als BTC Direct of Blox, dan kost het maar 1 procent om Euro’s om te wisselen naar Bitcoin. Hierbij moet overigens wel in ogenschouw worden genomen dar er hierbij wel extra kosten voor het gebruik van de automaten en het opnemen van contant geld in rekening worden gebracht.

Het idee van Walmart inzake de Bitcoin geldautomaten is zeker niet nieuw. Wereldwijd gezien zijn er inmiddels al ruim 30.000 Bitcoin geldautomaten. Hiervan staan er zo’n 26.000 alleen al in de VS. Heb jij ook interesse, dan kun je in ons eigen land in 20 plaatsen terecht, waaronder Amsterdam, Utrecht en Breda. In totaal staan er 25 automaten in Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=O9PFVjISxYA

Plaats een reactie