Alles wat je moet weten over de bitcoin halving van 2024

Het einde van het jaar is weer inzicht en dat betekent weer kijken naar wat er komen gaat. De volgende bitcoin halving wordt verwacht in april van 2024. Dit heeft een hoop invloed op de bitcoin handelaren en investeerders. Een hoop mensen vinden het spannend al helemaal, omdat de koers gisteren even de $42.000 heeft aangetikt. Uiteraard moet je de koers ook niet vergeten. Hier lees je precies waar je allemaal rekening mee moet houden voor het aankomende jaar.

Wat is een halving?

Ongeveer ieder vier jaar of per 210.000 blocks vindt er een bitcoin halving plaats. De naam geeft het eigenlijk al een beetje weg, want hierbij wordt de beloning voor alle miners gehalveerd.

Voor traders is het een belangrijk moment, omdat ze het aantal bitcoins dat wordt aangemaakt door het netwerk verlagen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod aan nieuwe coins vermindert, waardoor de koers gemakkelijker kan stijgen als de vraag net zo hoog blijft. Per halving zijn de omstandigheden weer anders en ook de vraag naar bitcoins varieert keer op keer. Dit is allemaal goed om dus in gedachte te houden.

De eerste halving ooit heeft in 2012 plaatsgevonden. De beloning begon toen bij 50 bitcoin per nieuw ontdekt blok en dit werd dus na de halving 25.

De volgende Bitcoin halving

april 2024 moet het dus gaan gebeuren. Volgens allerlei berekeningen die worden gemaakt, is er rond die tijd blok 840.000 gemined. Na de halvering van 2024 zal een nieuw gemined block nog maar 3,125 bitcoin opleveren. Er zullen hierdoor 656.250 bitcoin gemined worden tot aan de volgende halving. Dit staat gelijk aan ongeveer 3,125% van de totale supply.

Sommige bronnen geven aan dat de datum 18 april wordt, maar dit is nog lastig om met de volle 100% te zeggen, want dit kan in de loop van de tijd nog veranderen. De tijd per bitcoin blok verschilt ook nogal. Soms duurt 8 minuten en de andere keer weer 12. Vanaf 2009 tot nu berekent, is de gemiddelde tijd per blok 10 minuten.

Deze verschillen liggen aan meerdere factoren. De Bitcoin blockchain maakt gebruik van een moeilijkheidsgraad. Dit maakt het ook dat sommige rekensommen wat ingewikkelder zijn voor het minen van een block.

Nog niet zo lang geleden heeft de bekende cryptoanalist Filbfilb een aantal doelen voor BTC naar voren gebracht in een interview met Cointelegraph. Deze doelen zouden volgens hem vooral interessant zijn voor lange termijn houders. Filbfilb verwacht dat de halving in april 2024 een positief effect zal hebben op de BTC prijs, met mogelijk een piek tot minstens $46.000. Dit is een voorspelling die nog vrij voorzichtig is.

Bitcoin halving 2024

De verschillende meningen

Zoals al benoemd is, is de voorspelling van Filbfilb nog vrij conservatief. De Nederlandse analist PlanB is namelijk een stuk optimistischer als het gaat over de aankomende halving.

Hij geeft aan  te denken dat het een stap verder gaat dan de $46.000. Volgens PlanB is de bullmarkt al begonnen en zou de bitcoin koers aan het einde van 2024 de $300.000 hebben bereikt. Dat dit een groot verschil is, is nogal zacht uitgedrukt. Wat PlanB zegt, klinkt voor velen eigenlijk ook helemaal niet gek, aangezien de koers gisteren dus even de $42.000 had bereikt en er zijn daarnaast meerdere partijen die dezelfde richting op denken als PlanB.

Adam Back is de CEO van Blockstream. Hij is bijvoorbeeld zo een persoon die er erg van overtuigd is dat Bitcoin zijn eerdere records zal verbrijzelen. Hij voorspelt dat BTC een koers van meer dan $100.000 zal bereiken vóór de volgende halvering. Hij heeft er zelfs zoveel vertrouwen in dat hij zelf bereid is om er geld op in te zetten. Of dit nu een hele slimme zet is, is nog maar de vraag. Het laat in ieder geval een grote hoeveelheid aan zekerheid en zelfvertrouwen zien wat altijd fijn is om achter te staan.

Bitcoin halving

Verder is de institutionele betrokkenheid bij Bitcoin de afgelopen jaren nogal toegenomen en deze trend zou zich kunnen voortzetten na de halving in 2024. Grotere financiële instellingen en beleggingsfondsen zouden meer interesse kunnen tonen in het verbreden van hun portemonnee met Bitcoin.

Dit maakt het uiteindelijk niet minder interessant, want het is altijd waardevol om te bekijken wat analisten te zeggen hebben.

Wil jij jezelf nu voor de volgende halving ook al onderdompelen in de wereld van crypto? Dan kun je dit doen door middel van bitvavo. Met dit handelsplatform kun jij de perfecte start maken en zo op tijd meegaan met de hype.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie