Bitcoin hashrate daalt tot niveau november 2020

China treedt hard op tegen Bitcoin en andere cryptomunten. De totale Bitcoin rekenkracht is gedaald tot het gelijke niveau van zes maanden geleden. De hashrate daling oftewel rekenkracht daling lijkt veroorzaakt te zijn door de recente wettelijke beperkingen van het Bitcoin minen in China en het harde optreden van de Chinese Bitcoin miners. De Chinese overheid sluit de grote miningfarms in het land waar tot voorheen veel rekenkracht vandaan kwam. Ook verbiedt China financiële instellingen om gebruik te maken van cryptodiensten.

Bitcoin miners niet langer op volle toeren rekenkracht

Tot recentelijk was ruim drie kwart van de Bitcoin miners gevestigd in China. Onlangs heeft de Chinese regering het Bitcoin-mining toegevoegd aan de lijst van industrieën die ze gaan monitoren met als doel de Chinese economie te kunnen beschermen. Ook beperkten veel banken en betalingsprovider hun klanten de toegang tot cryptodiensten. Een groot aantal miningfarms hebben hun activiteiten in het land gestaakt en sommige van hen zetten hun activiteiten voort in de Verenigde Staten.

Bitcoin hashrate flink gedaald

Er wordt dus serieus hard opgetreden door de overheid en dit zien we dan ook terug in de rekenkracht van Bitcoin. De Bitcoin hashrate is een meeteenheid voor de computerkracht in het netwerk. Hoe meer computers in het netwerk, des te krachtiger en veiliger het netwerk en dus hoe hoger de hashrate. Naarmate de rekenkracht stijgt, stijgt ook de voor het valideren van blocks tussen de miners.

Hieronder zie je het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen van het aantal tera-hashes per seconde. Momenteel is het gemiddelde 120,461  TH/s, zo blijkt uit de gegevens van Blockchain. Dit is het gelijke niveau Bitcoin hashrate als op 17 november 2020.

Bitcoin hashrate juni 2021

De laatste keer dat de Bitcoin hashrate een All Time High van ongeveer 170EH/S behaalde was medio mei. Momenteel is de Bitcoin hashrate bijna gehalveerd ten opzichte van de vorige ATH.

De oorzaak voor de grote daling in de Bitcoin hashrate is China. Naar schatting komt 65% van de Bitcoin hashrate uit computers gevestigd in China. Dit komt doordat de prijs van energie in China erg laag is, dit maakt het minen van Bitcoin sneller rendabel.

Bitcoin hashrate sterk gedaald

Harde sancties tegen crypto-miners

Niet alleen heeft de overheid het Bitcoin mining toegevoegd aan de lijst van de te monitoren industrieën, ook is de overheid hardhandig aan het optreden in het land. Alle Bitcoin-miners zijn ook toegevoegd aan de zwarte lijsten voor eventuele sociale kredieten en alle telecomlicenties van Bitcoin miners zijn ingetrokken.

Daarnaast werd begin deze week bekendgemaakt dat de People Bank of China alle banken en financiële instellingen heeft gedwongen te stoppen met het aanbieden van cryptodiensten. Naar eigen zeggen heeft het een overeenkomst bereikt met alle grootste commerciële banken van China en de grootste e-betalingsprovider om de PBoC te ondersteunen om de crypto-industrie en haar gebruikers volledig terug te dringen.

Bitcoin hashrate 2021

Ook in de meest belangrijke regio voor het Bitcoin mining een bevel uitgevaardigd

De provincie Sichuan is een belangrijke regio voor Chinese Bitcoin miners vanwege een overvloed aan energie van waterkrachtcentrales. Er zijn nog steeds een groot aantal Bitcoin miners in Sichuan en Yunamm actief. Ze kunnen hun activiteiten voortzetten omdat ze hun energie geleverd krijgen van kleinere particuliere energiecentrales. Voor deze Bitcoin miners geldt dat ze door de mazen van de wet vallen. Het zogeheten direct-supply-model is een vaak voorkomende en een grijs gebied. Dit model omzeilt als tussenpersoon voor stroomdistributie het staatsnet.

Sichuan is nu helaas de meest recente provincie waarvoor een bevel is uitgevaardigd om het Bitcoin mining te stoppen. Het Sichuan Energie Bureau en de Sichuan Development and Reformation Commission hebben vrijdag gezamenlijk een document uitgegeven aan ondergeschikte staatsbedrijven. De maatregelen zullen directe gevolgen hebben voor de 26 Bitcoin miningbedrijven die geprobeerd hebben om te samen werken met de overheid. Deze bedrijven hebben zich in de specifieke industriële zones gevestigd en zich bij de overheid hebben geregistreerd.

Sterke daling niet per definitie slecht

Toch is deze enorme rekenkracht daling niet per definitie slechts voor Bitcoin. Op dit moment vindt de grootste Bitcoin mining verplaatsing ooit plaats. Veel Chinese Bitcoin miners zoeken hun heil in de Texas, Maryland en ook buurland Canada. Het Chinese verbod zorgt er dus uiteindelijk voor dat de Bitcoin nog meer decentraal wordt dan dat de cryptomunt al was. Hierdoor wordt de cryptomunt sterker dan ooit en wordt het vrijwel onmogelijk om Bitcoin te verbieden.

Plaats een reactie