Bitcoin hashrate

Wanneer we terug kijken op de ontwikkelingen van de Bitcoin gedurende de afgelopen twee weken, dan zien we dat de Bitcoin hashrate flink is gestegen. Sinds 28 juni heeft de hashrate twee keer een waarde van 174 exahash per seconde (EH/s) bereikt. Op het moment van schrijven is de hashrate van het netwerk van de digitale valuta weer geleidelijk aan het dalen tot een waarde van 158 EH/s. Dit is nog steeds een stijging van maar liefst 128% ten opzichte van het dieptepunt van de hashrate. Gedurende het dieptepunt, dat slechts 83 dagen geleden plaatsvond, was de Bitcoin hashrate 69 EH/s. De daling van de hashrate ten opzichte van zijn hoogtepunt van 174 EH/s wordt veroorzaakt doordat er veel mysterieuze miners zijn verdwenen die eind juni al waren geregistreerd.

Bitcoin Hashrate stijgt flink sinds juni

Twee maanden geleden, of meer preciezer 83 dagen, bereikte de Bitcoin hashrate een dieptepunt. De waarde van de hashrate was op 28 juni slechts 69 exahash per seconde (EH/s). Maar hoe kan het dat de Bitcoin hashrate ineens zo laag was? De verklaring voor het bereiken van dit dieptepunt vinden we als we kijken naar de ontwikkeling van cryptocurrencies in China. China is een land met relatief goedkope energie, waardoor veel Bitcoin miners zich hadden gevestigd in het land. Onlangs heeft de Chinese overheid een verbod ingesteld tegen mining activiteiten in China. Hierdoor stopten veel miners hun werkzaamheden en moesten zij op zoek gaan naar een nieuwe plek om zich te vestigen. De (tijdelijke) stop van deze miners zorgde voor een gigantische daling van de Bitcoin hashrate.

Uit een analyse van het Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) bleek dat de miners in China al eerder vertrokken uit het land. Waarschijnlijk deden zij dit omdat de nieuwe regelgeving van de Chinese overheid hen al boven het hoofd hing. Uit de analyse bleek namelijk dat het aandeel van China in de totale hashrate in april 2021 al flink was gedaald tot slechts 46%.

Sinds 28 juni is de hashrate gigantisch gestegen. Wanneer we de stijging uitdrukken in een percentage dan zien we dat er een groei is geweest van 128% in slechts 83 dagen. Op twee momenten in de afgelopen drie maanden is er een moment geweest waarop de Bitcoin hashrate zelfs een waarde van ongeveer 174 EH/s heeft aangetikt.

Ook bij andere cryptocurrency zien we een stijging in de hashrate. Zo was de ETH hashrate enige tijd geleden gedaald tot 504 terahash per seconde (TH/s). In de afgelopen drie maanden is ook die waarde gestegen tot een hoogte van 740 TH/s. Dit is een stijging van maar liefst 46,82%.

Flinke stijging bitcoin hashrate

Een toename in de Bitcoin difficulty

Als gevolg van de ontwikkelingen in de hashrate zal er zeer waarschijnlijk ook een toename zijn in de ‘Bitcoin difficulty’. De difficulty is een indicerende maat welke aangeeft hoe lastig het is om een hash onder een bepaalde grens of onder een bepaald doel te houden. Deze difficulty verandert elke 2016 blokken. Een stijging in de BTC difficulty wordt verwacht aan de hand van de laatste ontwikkelingen op de blockchain. De hashrate van de Bitcoin is namelijk weer aan het stijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat miners nieuwe plaatsen hebben gevonden om zich te vestigen en hun werkzaamheden door te zetten.

Sinds de blokhoogte van 693.504 is de Bitcoin hashrate weer gaan stijgen. In de eerste twee weken was er een stijging te zien van 6.03% en 7.31%. Daarna vond er ook een stijging van 13.24% plaats. De huidige BTC difficulty is 18,42 biljoen. Naar verwachting zal deze op de korte termijn gaan stijgen. Het termijn dat op dit moment wordt geschat is slechts een dag of twee.

Maar wat is het gevolg van de toename in difficulty? Wanneer de BTC difficulty stijgt zoals verwacht dan zal deze een waarde bereiken van ongeveer 19,06 biljoen. Dit getal komt erg dicht bij de difficulty van 13 juni 2021. Toentertijd lag de difficulty boven de 20 biljoen. Deze enorme waardes geven aan dat het in de toekomst erg lastig gaat worden om BTC te minen omdat er nog maar weinig blokken op de blockchain over zijn waarmee je aan de slag kunt.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »