Waarschuwing IMF: plannen Bitcoin in El Salvador kennen te veel risico’s

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft grootste plannen voor de uitgifte van staatsobligaties waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Bitcoin in El Salvador. Het land heeft vorig jaar al Bitcoin als nationale munteenheid ingevoerd. De directie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zetten zeer grote vraagtekens bij de werkwijze van El Salvador en voeren de druk op de Salvadoraanse overheid dan ook op. In een oproep van het IMF valt te lezen, dan zij een nadrukkelijk verzoek doen om Bitcoin niet langer als nationale munteenheid te voeren.

Staatsobligaties op basis van Bitcoin El Salvador hoeft niet naar IMF

De Salvadoraanse regering maakte eind vorig jaar bekend dat het de financiering over een heel andere boeg wil gaan gooien. Zo liggen er ver gaande plannen om een nieuw type staatsobligatie uit te gaan geven waarin een grote rol ligt voor Bitcoin in El Salvador. Het land hoopt op deze manier 1 miljard USD op te kunnen halen bij de investeerders. Het voordeel is dat de regering dan niet bij het IMF hoeven aan te kloppen.

Het IMF is van mening dat er aan deze plannen grote risico’s kleven. De instantie noemt het gebruik van Bitcoin om een stabielere financiële situatie te creëren, een heel fors risico.

De berichtgeving van het IMF komt juist op het moment dat het, na de halvering ten opzichte van de ATH van 69.000 USD, slecht is gesteld met de koers van Bitcoin. El Salvador is inmiddels alweer een paar stappen verder met hun plannen voor de uitgifte van de staatsobligatie op basis van Bitcoin. Het is nu de beurt aan het Salvadoraanse parlement, dat zich moet gaan buigen over de wettelijke kaders en al het benodigde papierwerk zodat de uitgifte van de staatsobligaties kan doorgaan.

Bitcoin in El Salvador.

President Bukele negeert waarschuwing

Het IMF heeft vooral een adviserende rol als het gaat om financiële aangelegenheden in een land. Als landen een instabiele financiële situatie hebben of heel eenvoudig een lening nodig hebben, kunnen zij de hulp van het IMF inschakelen.

In het geval van El Salvador ziet het IMF dus graag dat het land, en dan met name president Nayib Bukele die de groter initiator van de plannen is, zo snel mogelijk stopt met het ontwikkelen van de plannen met betrekking tot Bitcoin. El Salvador moet in hun ogen ook zo snel mogelijk Bitcoin schrappen als nationale munteenheid.

Overigens ziet het IMF wel heel graag dat landen er alles aan doen om de financiële netwerken ten behoeve van de burgers verbeteren. Als mogelijke oplossing hiervoor wordt de Chivo e-wallet, de app die door de Salvadoraanse overheid is uitgegeven, genoemd. De inwoners van El Salvador konden bij de uitgifte 30 USD claimen. Er waren wel wat opstartproblemen. Zo konden niet alle inwoners bij de toegezegde 30 USD komen.

President Bukele, de drijvende kracht achter de plannen denkt er geheel anders over. Door zijn plannen is zijn populariteit op sociale media is fors toegenomen. Hij reageerde dan ook op ludieke wijze op de waarschuwing van IMF.

Bitcoin in El Salvador proef

Bitcoin in El Salvador is een proef

El Salvador was vorig jaar het eerste land dat Bitcoin tot nationale munteenheid verklaarde. Het is nog altijd een proef die ook de nodige problemen kent. Of het de beste oplossing is voor het land zal nog moeten blijken.

Bukele zegt hierover dat ook het systeem met de oude munteenheid nu niet echt bracht wat het zou moeten doen. Voorlopig zal de druk op het land door diverse instanties, waaronder het IMF alleen maar verder toenemen. Helemaal als de waarde van Bitcoin zo laag blijft als op dit moment. Hoe het verder gaat met de Bitcoin in El Salvador zal duidelijker worden in deze komende weken en maanden. 

https://www.youtube.com/watch?v=W6rPm7KmRuI

Plaats een reactie