Bitcoin koers zakt vandaag met 4 procent

Het was geen goede dag voor Bitcoin, want de waarde van deze digitale munt is vandaag met 4 procent gedaald naar 63.500 dollar. Dit artikel neemt je mee door de verschillende redenen achter deze daling en legt uit hoe bepaalde economische omstandigheden hier invloed op hebben.

De eerste drie maanden van 2024 hebben een aantal verrassingen gebracht voor de economie van de Verenigde Staten. Alles wat mensen dagelijks nodig hebben, zoals eten, drinken en kleding, is sneller in prijs gestegen dan veel deskundigen hadden verwacht. De centrale bank van de Verenigde Staten, die verantwoordelijk is voor het stabiliseren van de economie, probeert deze prijsstijgingen te beheersen door de rente te verhogen. Hun doel is om de prijzen met niet meer dan 2 procent per jaar te laten stijgen, maar tot nu toe is dit niet gelukt.

In het verleden, specifiek tussen 2005 en 2007, waren het vooral de grote bedrijven die de prijzen opdreven. Maar tegenwoordig heeft de Amerikaanse regering zelf een grote hand in het opdrijven van de prijzen.

image 2

De rol van inflatie bij de daling van de Bitcoin koers

Wanneer de inflatie hoog is, oftewel als de prijzen snel stijgen, wordt het voor de centrale bank lastiger om de rente te verlagen. Het verlagen van de rente zou normaal gesproken helpen de economie te stimuleren, maar in tijden van hoge inflatie zou dit juist kunnen leiden tot nog snellere prijsstijgingen. Omdat de centrale bank de rente nu niet kan verlagen, zien we dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties juist stijgt. Hierdoor kun je op dit moment meer dan 5 procent rendement verdienen door te investeren in deze staatsobligaties. Gezien de onzekere situatie rondom de wereldeconomie en politieke spanningen kiezen veel investeerders voor deze veiligere investeringsoptie, in plaats van te investeren in iets volatiels zoals Bitcoin.

Bovendien is het rond deze periode dat Amerikanen hun belasting moeten betalen. Dit gebeurt altijd vóór 15 april. Veel Amerikanen moeten dan geld uit de markt halen om aan hun belastingverplichtingen te voldoen. Dit vermindert de hoeveelheid geld die beschikbaar is in de economie en zet extra druk op de waarde van investeringen, waaronder Bitcoin.

image 3

Uitdagingen voor de Amerikaanse overheid en de centrale bank

Door de hoge inflatie kan de centrale bank niet zomaar de rentes verlagen. Als ze dat zouden doen, zou dat misschien de economie een beetje helpen, maar het zou ook de prijzen nog sneller omhoog jagen.

Tegelijkertijd kampt de Amerikaanse overheid met een enorme schuldenlast. De totale schuld van de Verenigde Staten is opgelopen tot 34,6 biljoen dollar, wat neerkomt op 122 procent van het totale jaarlijkse inkomen van het land. Door de hoge rentes die de centrale bank hanteert, moet de overheid meer geld uitgeven aan rentebetalingen, wat de schuld verder doet toenemen.

Toekomstperspectief voor Bitcoin

Hoewel de huidige economische en politieke onzekerheden nu zorgen voor een lagere Bitcoin koers, zou dit op de lange termijn gunstig kunnen zijn voor investeringen zoals Bitcoin en goud. Deze activa kunnen namelijk niet zomaar worden bijgedrukt, in tegenstelling tot traditioneel geld. Op korte termijn blijven de waarde van Bitcoin en andere digitale munten echter gevoelig voor schommelingen door deze economische en politieke factoren. Beleggers blijven voorzichtig en zoeken naar manieren om hun vermogen te beschermen in deze onzekere tijden.

Plaats een reactie