Bitcoin koersdaling van 24% in een uur

Het lijkt wel een massale uitverkoop bij Bitcoin. De afgelopen dagen daalde de Bitcoin koers fors en ging gisteren in een stroomversnelling. De Bitcoin daalde gisteren met EUR 7.600 in één uur, dit is maar liefst ruim 24%. Op het moment van schrijven ligt de Bitcoin koers weer boven de $39.000. 

Bitcoin koers daalt in een uur met EUR 7600

De Bitcoin daling ging de gisteren in een enorme stroomversnelling. In minder dan een uur daalde Bitcoin met meer dan EUR 7.600 in waarde. De koers was gisteren ruim 45% van de All Time High van april verwijderd. Toen stond de koers nog op USD 64895. In absolute cijfers is deze daling twee keer zo groot als tijdens het begin van de corona uitbraak in maart 2020. Wat is er allemaal aan de hand?

Er wordt voor miljarden dollars geliquideerd

Volgens de gegevens van ByBt, een handels- en informatieplatform voor cryptocurrency-futures, is erin slechts een uur tijd maar liefst voor USD 2,7 miljard aan Bitcoin futures contracten geliquideerd. In dit geval gaat het vooral om long-contracten. Dit leidde op zijn beurt weer tot een sneeuwbaleffect, hetgeen we hieronder kort uitleggen.   

Met een Bitcoin future contract speculeer je op het verwachte koersverloop van Bitcoin. Als je verwacht dat de prijs gaat stijgen, dan kun je een longcontract aangaan. Als de koers dan daalt, dan wordt je contract automatisch gesloten en worden je Bitcoins verkocht. Dit wordt ook wel een liquidatie van je future contract genoemd. Door de enorme Bitcoin koersdaling gistermiddag, zagen we een sneeuwbaleffect van longcontracten die op deze wijze werden afgesloten. Dit zorgde er op zijn beurt weer voor dat de Bitcoin koers verder daalde. Hierdoor werd er op zijn beurt nog meer longcontracten afgesloten. Dit sneeuwbaleffect wordt ook wel een Long Squeeze genoemd.

Bitcoin koersdaling

Het slechte nieuws uit China zorgt voor FUD

Ook het bericht uit China dat zij de handel in cryptocurrency verbieden zorgt voor angst bij Bitcoin investeerders. Het nieuws in China betekent dat financiële instellingen niet langer cryptogerelateerde transacties mogen ondersteunen. In feite verbiedt China de banken, betalingsplatformen en andere financiele instellingen om hun klanten crytpocurrency diensten aan te bieden, inclusief handel.

De nieuwe regelgeving belet niet dat individuen bitcoin of andere cryptocurrencies aanhouden. Wel waarschuwde de Centrale Bank van China (The People’s Bank of China) dat Chinezen geen cryptomunten moeten gebruiken omdat dit geen daadwerkelijke currency zou zijn. Dit alles draagt bij tot de angst en onzekerheid in de cryptomarkt. Deze angst en onzekerheid wordt ook wel Fear, Uncertainty & Doubt (FUD) genoemd.

Bitcoin koersdaling

Bitcoin koers zakt in door deze massale uitverkoop

Al deze gebeurtenissen hebben geleid tot een massale Bitcoin uitverkoop. Dit is de diepste correctie sinds de vorige bearmarkt in 2018. De totale marktwaarde van Bticoin is een zeer korte tijd flink aan het verdampen. In het voorjaar van dit jaar lag dit nog boven de USD 1.000 miljard, nu is dit nog USD 660 miljard.

RSI toont echter een koopkans

Als we kijken naar de Relative Strength Indicator (RSI), die het momentum van de koers meet, dan zien we dat het indexcijfer op 19 staat op een schaal van 0 tot 100.  Dit is het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Dit kun je echter ook zien als een koopkans, want meestal als de RSI zo laag is, wordt het vaak gevolgd door een herstel. Dit was ook het geval in maart 2020, toen de koers in een korte tijd verdubbelde.

Was dit de bodem van de Bitcoin koers?

Het is de afgelopen tijd vrij onrustig op de Bitcoin markten. Een van de grootste oorzaken is door de eerdere uitspraken van Elon Musk. Door de mededeling van deze markante miljardair veranderde de sfeer in de cryptomarkt enorm. Het leek iets relatief kleins, maar de markt reageert toch heftig op het Tesla nieuws. Ook alle bovengenoemde gebeurtenissen hebben geen positieve invloed op de Bitcoin koers. 

De grote hamvraag nu is: Wat gaat de Bitcoin koers doen en waar gaat het heen? Op dit moment kan niemand hier een antwoord op geven. Wat enigszins hoop geeft is dat de RSI op het laagste niveau staat sinds de coronacrisis. Daarnaast kan dit het moment zijn dat de verkopers uit de markt stromen en dat er nieuwe kopers gaan toetreden op deze momenteel volatiele markt. Voor nu is het afwachten of, hoe en wanneer de Bitcoin koers zich gaat herstellen.

Plaats een reactie