Bitcoin Lightning Network groeit sneller dan we konden bedenken

Het Lightning Network is een netwerk dat is ontworpen als oplossing op een probleem dat de cryptowereld vanaf het begin al kon opwachten. Vlak na de lancering van het Bitcoin netwerk kwam er een probleem aan het licht. De toename in early adopters zorgde voor een enorme druk op het netwerk achter de Bitcoin. Er zal een moment komen dat het netwerk niet meer sterk genoeg is. Eind 2017 liep de capaciteit van het netwerk tegen zijn grenzen aan. Het aantal handelaren in Bitcoin nam ineens heel erg toe en het netwerk kon de hoeveelheid transacties niet meer aan. Het Lightning Network bood hiervoor een goede oplossing. 

Dit netwerk is supersnel. En omdat het werkt met een off-chain technologie raakt de capaciteit niet snel vol. Toch is het belangrijk om de capaciteit en de ontwikkelingen van dit nieuwe netwerk te blijven volgen en monitoren. Nu blijkt dat de statistieken die geopenbaard worden het tempo van de ontwikkelingen van het Lightning Network niet bij kunnen houden.

Het rapport van Arcane Research

De groei van het Lightning Network wordt dus op de voet gevolgd door diverse experts en statistici. Eén van de bedrijven die deze groei volgt is Arcane Research. Gezien de Bitcoin steeds meer wordt geadopteerd en het gebruik van de Bitcoin steeds meer een dagelijkse activiteit is, kan het maar zo zijn dat er tegen 2030 honderden biljoenen transacties op het netwerk te zien zijn per jaar. En het netwerk moet dit natuurlijk wel aan kunnen.

Arcane Research heeft een rapport geschreven over de ontwikkelingen van het netwerk achter de Bitcoin. Het rapport is opgesteld in samenwerking met OpenNode. Het blijkt dat het netwerk sneller groeit dan de statistieken die beschikbaar zijn voor het publiek laten zien. De capaciteit van het netwerk groeit en het aantal nodes op het netwerk neemt ook ontzettend snel toe. In een maand is het aantal nodes gestegen met 5% en de capaciteit met maar liefst 26%. Openbare statistieken laten deze omvang niet zien. In ieder geval niet direct.

Bitcoin Lightning Network.

364trn Lightning transacties in 2030?

Het begin van de recente gigantische adoptiegolf van de Bitcoin werd veroorzaakt door een nieuwe wet in El Salvador. Deze wet maakte de Bitcoin een wettig betaalmiddel in het land. Hierdoor gingen ontzettend veel inwoners en bedrijven gebruik maken van de cryptomunt. 

De onderzoekers van Arcane Research reageerden op het rapport. Ze vertelden dat het Lightning Network nog niet wereldwijd geadopteerd is en dat dit niet op de korte termijn gaat gebeuren. Maar langzaam maar zeker neemt de gebruiksgroei ook wel toe. De Broad Lightning-adoptie zal waarschijnlijk plaatsvinden op het moment dat 90% van de volwassen in El Salvador de BTC gebruiken. Dit zal naar verwachting plaatsvinden in 2026. Vanaf dat moment zullen andere landen El Salvador volgen en ook de BTC met zijn Lightning Network gaan adopteren als betaalmiddel. Het netwerk achter de Bitcoin zal dan nog meer belast worden.

Bitcoin Lightning Network

Gebruik Bitcoin Lightning Network

Crypto-only bedrijf Bitrefill heeft ook onderzoek gedaan naar de groei van het netwerk. Zij hebben onderzocht hoe gebruikers het netwerk ervaren. Uit hun onderzoek bleek dat gebruikers uit ontwikkelingslanden het Lightning Network graag willen omarmen als betalingsnetwerk met de BTC. Ze gebruiken liever deze off-chain technologie dan andere on-chain technologie voor hun betalingen. Onder de betrokken ontwikkelingslanden vallen El Salvador, Brazilië en Nigeria. Maar ook mensen uit andere landen als Zuid-Afrika, Polen, Italië en Rusland geven aan dat zij graag gebruik maken van het Lightning Network.

Als je het Lightning Network in de gaten houdt en de ontwikkeling ervan wilt analyseren dan moet je niet alleen kijken naar het aantal transacties. Het aantal transacties geeft namelijk niet het complete beeld. Inkomende betalingen vormen een deel van de waarde van transacties, maar ze vormen wel een groot onderdeel van het aantal transacties. Als we augustus als voorbeeld gebruiken dan zien we bijvoorbeeld dat er 250.000 inkomende transacties waren. Er waren ook net iets minder dan 45.000 transacties van wallet naar wallet. Ook waren er 60.000 betalingen die plaatsvonden om goederen en diensten te financieren.

https://www.youtube.com/watch?v=hBrdydklfiA

Plaats een reactie