In IJsland is er sinds dinsdag minder elektriciteit beschikbaar voor Bitcoin miners. IJsland is zeer populair land voor Bitcoin miners om zich te vestigen. Het moet niet worden gezien als een actie tegen de Bitcoin miners. Ook de andere industrieën in het land krijgen minder energie toebedeeld aldus de nationale energiemaatschappij Landsvirkjun.
Inhoudsopgave
Diverse problemen veroorzaken leveringsproblemen
Een woordvoerder van de nationale energiemaatschappij Landsvirkjun vertelde dat er meerdere problemen zijn die ten grondslag liggen aan de leveringsproblemen. Een van de belangrijkste is een technisch probleem in de elektriciteitscentrale. Naast het technische probleem staat ook het niveau van het waterreservoir te laag. Daarbij verloopt de toegang tot energie van externe partijen ook nog eens heel stroef.
De gevolgen van deze problemen is dat Bitcoin miners, die vooral in het zuidwesten van het land zijn gevestigd, veel minder elektriciteit krijgen toegewezen. Vanaf dinsdag 7 december zal de energiemaatschappij nieuwe aanvragen voor het leveren van elektriciteit aan miners afwijzen. Er is momenteel nog niet bekend voor hoelang dit zal zijn.
Zoals we al zeiden zijn het niet alleen de Bitcoin miners die door de leveringsproblemen worden geraakt. Ook andere industrieën in het land zoals de aluminiumindustrie hebben ermee te maken. Doordat deze bedrijven minder energie krijgen toebedeeld, lopen de kosten om de smeltindustrie te laten draaien, enorm op. De vraag naar aluminium is al zeer hoog, terwijl het aanbod door deze problemen afneemt. Dit heeft er toe geleid dat de prijzen van aluminium met ruim 1 procent zijn gestegen.
Populaire locatie voor Bitcoin miners
Dit is dus wel een flinke tegenvaller voor de Bitcoin miners. IJsland is al een flink aantal jaren een geliefde locatie om zich te vestigen. Cloud Hashing zorgde er in 2013 al voor dat er zo’n honderd miners naar IJsland verhuisde. Maar ook grote Bitcoin bedrijven als Genesis Mining, Hive Blockchain Technologies en Bitfury Holding zijn er tegenwoordig gevestigd.
De reden dat IJsland zo populair is, heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste is de energie in IJsland erg goedkoop. Daarnaast wordt vrijwel de gehele energieproductie op duurzame wijze door waterkrachtcentrale en geothermische energiecentrales opgewekt. De derde reden is het feit dat het op IJsland veel kouder is dan op veel andere locaties om te minen. Hierdoor hoeft er veel minder te worden geïnvesteerd in faciliteiten voor het koelen van de apparatuur.
Soortgelijke problemen in Texas
Toen China afgelopen voorjaar een verbod op het minen van Bitcoin instelde, moesten de miners daar hun activiteiten stopzetten of verkassen. Veel van hen verkasten naar de Amerikaanse staat Texas die hen met open armen ontving. Maar het was juist de staat Texas die vorige winter enorm grote problemen ondervond met het elektriciteitsnetwerk, waardoor een groot aantal huishoudens een aantal dagen geen elektriciteit kregen.
Veel Texanen zijn vanwege het enorme energieverbruik dan ook zeer negatief over het mining industrie. Deze zelfde industrie kan echter ook voor een oplossing zorgen. Het miningsproces is namelijk uiterst flexibel. Zij kunnen dag en nacht elektriciteit afnemen, maar ook weer op ieder gewenst moment van de dag in luttele seconden ook weer afschalen.
Als er dus op een gegeven moment een tekort aan elektriciteit is door een storing of andere omstandigheden, kunnen de miners de energie die ze zouden gaan verbruiken dus direct weer terug naar elektriciteitsnet laten verschuiven. Dit kunnen zij doen omdat het minen van Bitcoin een aanlooptijd kent en de apparatuur die wordt gebruikt, bestendigd is tegen het regelmatig aan een uitzetten.
Om beter op de energiebehoefte in te kunnen spelen wordt er ook een programma opgezet waarbij miners maar ook andere grote ondernemingen, vooraf al energie inkopen. Hierbij verbindt de afnemer zich dus aan de afname van een bepaalde hoeveelheid elektriciteit, die ze kunnen inzetten voor het minen van Bitcoin. Mochten ze onverhoopt niet alle energie nodig hebben, kan het overschot weer worden terug verkocht op het moment dat het elektriciteitsnet hierom vraagt.
https://www.youtube.com/watch?v=_2n5rG69itk