Bitcoin mining verbod China blijft van kracht

China is heel lang een Mekka voor miners van Bitcoin geweest. Daarnaast stond een heel groot deel van de hashing power van het Bitcoin netwerk in China. Sinds dit jaar geldt er echter een Bitcoin mining verbod. China heeft namelijk de jacht geopend op Bitcoin miners. Door het verbod is inmiddels vrijwel de complete industrie uit het land verdwenen. Deze week deden er echter ineens geruchten ten ronde dat China het Bitcoin mining verbod zou willen opheffen. Nader onderzoek wijst uit dat hier echter niet veel van blijkt te kloppen.

Lijst ongewenste industrieën

Dat er van de geruchten niets klopt, blijkt ook geheel uit de bron. De NCHO, de Nationale Commissie voor Hervorming en Ontwikkeling, heeft welleswaar een publicatie gedaan, maar hierin stond helemaal niets vermeld over de opheffing van het Bitcoin mining verbod. China zal het verbod dus gewoon blijven handhaven. Wat wel te lezen valt in de publicatie is dat de NCHO voornemens is om het minen van cryptovaluta op de lijst met ongewenste industrieën te zetten. Dit is dus in feite het tegenovergestelde van de geruchten die eerder de ronde deden.

De lijst van ongewenste industrieën is bedoeld om ondernemers duidelijkheid te verstrekken in het beleid dat door de Chinese overheid wordt gevoerd ten aanzien van bepaalde industrieën. Aan deze lijst zal naar Crypto mining dus naar alle waarschijnlijk worden toegevoegd. Hiermee is het bestempeld als een industrie die door de Chinese overheid als niet gewenst wordt beschouwd en dus zal moeten gaan verdwijnen. Voor de ondernemers is deze informatie van groot belang. Zo kunnen zij namelijk bepalen of het slim is om in een bepaalde industrie te investeren of juist niet.

In tegenstelling tot wat in de media werd vernomen, lijkt het land het geen plannen te hebben voor de opheffing van het Bitcoin mining verbod. China lijkt dus voet bij stuk te houden. De NCHO geeft het publiek tot 21 november dit jaar de tijd om te reageren.

Een interessante kwestie is dat NCHO twee jaar terug ook al heeft getracht om crypto mining op de lijst van verboden industrieën te krijgen. Destijds lukte dit niet onder meer door de mining sector zelf die hier uiteraard geheel op tegen was. Inmiddels is deze vrijwel verdwenen uit het land. Veel reactie wordt er dan ook niet verwacht. De consultatie van het publiek is in feite dan ook niet meer dan een formaliteit. Het is dan ook heel aannemelijk dat de plannen gewoon doorgang zullen vinden.

Bitcoin mining verbod in China

Redenen voor het verbod

Er zijn verschillende redenen waarom China het verbod heeft ingesteld. Enerzijds is dit het decentrale karakter van Bitcoin. Hierdoor kan de Chinese overheid nauwelijks controle uitvoeren op transacties. Op deze manier kan er dus veel Chinees geld naar het buitenland verdwijnen.

China is ook zelf bezig met de ontwikkeling voor een eigen digitale munt. Hierbij kan de gebruiker echter niet anoniem blijven. Een andere belangrijke reden is dat het minen enorm veel energie kost. China is van mening dat de stroomvoorziening voor burgers in gevaar komt maar ook dat hierdoor de klimaatdoelstellingen in gevaar komen.

Bitcoin mining verbod China

Politieke blunder

Het vasthouden aan het Bitcoin mining verbod, China lijkt dit dus daadwerkelijk te gaan doen, kan worden gezien als een enorme politieke blunder. We weten allemaal dat de populariteit van Bitcoin enorm blijft groeien. Het ene record na het andere wordt verbroken en de mining industrie is ook enorm winstgevend. Velen zien Bitcoin als het geld van de toekomst. Als een groot deel van de mining industrie in jouw land is gevestigd, biedt dit natuurlijk enorm veel voordelen.

Dit was dus jarenlang het geval in China. Maar na instelling van het verbod zijn al deze bedrijven vertrokken. Het overgrote deel van deze bedrijven heeft zicht gevestigd in de VS. China heeft hiermee hun aartsrivaal Amerika ongevraagd een heel grote dienst bewezen. Dit zal op termijn ongetwijfeld pijn gaan doen in Peking. Ook al zou men besluiten om het verbod alsnog op te heffen, dan nog zal de mining industrie niet zo snel terugkeren naar China.

Je wilt toch zeker niet ondernemen in een land waarvan de machthebbers zomaar van standpunt kunnen veranderen en waarbij jouw business ineens wordt verboden. Het lijkt er dus heel stellig op, dat de Chinese overheid zichzelf de das om heeft gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=frRb9MPSbho

Plaats een reactie