Bitcoin mining: Wat houdt het precies in?

Het proces waarbij bitcoins worden gecreëerd en transacties worden toegevoegd aan de blockchain, heet bitcoin mining. Bij elkaar is het een grote verzameling van het bitcoin netwerk met alle transacties die ooit gedaan zijn.

Twitter oprichter Jack Dorsey vindt dat bitcoin mining ook zeer interessant is en heeft er nu in geïnvesteerd. Hij heeft een investeringsronde geleid dat ging over de nieuwe mining pool. Het belooft dus een hoop goeds te brengen.

Hoe werkt Bitcoin mining?

Om Bitcoins te kunnen minen is het handig om een goede computer te hebben. Vervolgens moet je een Bitcoin Mining Software installeren. Eigenlijk hoef je vanaf dit punt zelf vrij weinig te doen, want het is een automatisch proces.

Tijdens het Bitcoin minen is het zo dat alle miners alle transacties bij die in het verleden hebben plaatsgevonden bijhouden. Wanneer je een Bitcoin verstuurd hebt, kunnen alle Bitcoin miners in hun ‘oude transactiedatabase’ controleren of je wel of niet de eigenaar bent van de Bitcoin die je hebt verstuurd. Het is namelijk niet de bedoeling dat zomaar iemand bitcoins kan versturen als het niet in zijn of haar bezit is. Daarom wordt deze controle gedaan, want een aankoop kan uiteindelijk niet plaatsvinden als de transactie niet geverifieerd kan worden.

Als een miner een probleem, zoals een verkeerde transactie weet op te lossen, wordt deze verzonden naar het algemene netwerk. Het is dan aan de andere knooppunten die er zijn om deze wel of niet goed te keuren. Mocht het zo zijn dat de oplossing geaccepteerd wordt, krijgt de miner een beloning van een vast aantal nieuw gecreëerde bitcoins. Dit noem je ook wel de “block reward.”  Deze beloning wordt ongeveer elke vier jaar gehalveerd en zal naar verwachting in 2024 afnemen tot 3.125 Bitcoin.

bitcoin mining

De nieuwe mining pool

Het bedrijf Mummolin schrijft in een persbericht dat de investeringsronde waar Jack Dorsey de leiding had, maar liefst 6,2 miljoen dollar aan startkapitaal heeft opgeleverd. Wat wordt er exact met dit geld gedaan of wat willen ze doen?

Het liefst zou Mummolin een nieuwe bitcoin mining pool beginnen. Een mining pool kun je het beste beschrijven als een samenwerking tussen de miners om een nieuw blok te vinden. Alle rekenkrachten worden samengevoegd en de beloning wordt uiteindelijk ook verdeeld. Het is eigenlijk een afweging die je moet maken, want als je alleen gaat minen, hoef je uiteraard niets van de beloning te delen, maar de kans dat je alleen een blok vindt, is een stuk kleiner.

Het starten van een mining pool is niet zo lastig, maar er is momenteel wel een hoop concurrentie. Daarom heeft Mummolin iets verzonnen om zich te kunnen onderscheiden van de rest. Ze willen namelijk de nieuwe mining pool decentraliseren.

Daarnaast hebben ze nog een investerend bedrijf dat een oude waterkrachtcentrale gebruikt om energie te genereren. De manier waarop OCEAN de bitcoin miners naar klanten distribueert is nog steeds wel bijzonder. Het fijne is, dat klanten krijgen bij het produceren van een block direct uitbetaald in BTC, zonder dat de coins eerst in een gezamenlijke wallet van het bedrijf belanden.

bitcoin mining

Overstap naar groene stroom

Het lijkt erop dat veel miners de overstap beginnen te maken naar groene stroom. Volgens analisten zit er in het systeem al een zoektocht naar goedkope, groene stroom. Er is een grote groep die wilt dat mining zo lang mogelijk aantrekkelijk is en de aandacht heeft. Mas Nakachi is een grote miner die er zo over denkt. Ook hij maakt gebruik van groene stroom en denk dat er een simpele manier is om mining zowel bedrijfseconomisch als vanuit milieuoogpunt zo groot mogelijk te houden.

Volgens hem moet je voorrang geven aan een vorm van schone energie. Verder zou het belangrijk zijn om de meeste (mining) bedrijven van elektriciteit te kunnen voorzien. Op de lange termijn kan het goed uitpakken.

Het netwerk is in korte tijd al een stuk klimaatvriendelijker geworden. Eind november liet Daniel Batten, een bekende investeerder en analist, zien dat binnen slechts 53 dagen dit jaar de ESG (Environmental, Social, and Governance) perceptie rondom Bitcoin erg is veranderd. Dit betekent dat het al zeker de goede kant op gaat en het is nu aan de miners om dit ook op deze manier zo door te blijven zetten.

Houdt jij je ook al bezig met minen of ben je meer van het handelen in cryptocurrencies, dan kun je het beste terecht bij Bitvavo. Op dit platform kun je cryptocurrencies namelijk verhandelen, kopen of verkopen. Zeker de moeite waard om dus eens een kijkje te nemen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie