Grootste Bitcoin moeilijkheidsgraad aanpassing ooit

Bitcoin, de grootste crypto-activum in termen van marktkapitalisatie, heeft de netwerk hashrate van de cryptomunt aanzienlijk zien dalen gedurende de afgelopen twee weken. Op zaterdag 3 juli zal het Bitcoin netwerk de grootste negatieve moeilijkheidsaanpassing in de geschiedenis meemaken. De moeilijkheidsgraad zal met maar liefst 27% worden verminderd.  

Bitcoin moeilijkheidsgraad daalt met meer dan 27%

De moeilijkheid is de maatstaf die gebruikt wordt om te beschrijven hoe moeilijk het is om een nieuw blok te minen. Hiervoor geldt, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van het van een netwerk, hoe meer rekenkracht er gemiddeld nodig is voor miners om de volgende block-hash te vinden. Naarmate de prijs en moeilijkheidsgraad van Bitcoin variëren, worden miners meer of minder winstgevend en schakelen ze op basis hiervan de mining hardware in of uit.  

De Bitcoin moeilijkheidsgraad wordt elke 2016 blokken aangepast op basis van de tijd die benodigd was voor het minen van de vorige set van 2016 blokken. Gemiddeld duurt het 2 weken om 2016 blokken te minen, dit is op basis van een block mining tijd van 10 minuten. Als er in deze periode meer of minder hash power wordt toegevoegd of afgetrokken, dan worden de block mining tijden respectievelijk korter of langer.   

Dit weekend vindt de grootste Bitcoin moeilijkheidsdaling ooit in de geschiedenis plaats. Nog niet eerder gedurende de levensduur van het crypto-activum was dit zo laag. Op het moment van schrijven is de Bitcoin-moeilijkheidsgraad 19,93 biljoen en naar verwachting zal deze vandaag met 27.04% afnemen.

Naar verwachting zal de Bitcoin moeilijkheidsgraad vandaag op 14,54 biljoen uitkomen. Als de moeilijkheid op het netwerk lager is, is het veel gemakkelijker voor de Bitcoin mijnwerkers om blokken te vinden. 

Bitcoin moeilijkhidsgraad aanpassing

Grootste Bitcoin moeilijkheidsaanpassing ooit

Na het hardhandige optreden van de Chinese overheid tegen de Bitcoin industrie, heeft er onlangs een grote uittocht van Chinese mijnwerkers plaatsgevonden. Veel mijnwerkers sloten hardware af en verplaatsen hun activiteiten naar elders. Hierdoor is de hashpower afgelopen maandag offline gegaan. Vooral Kazachstan, Texas, Miami, El Salvador en andere, meer mijnwerkervriendelijke locaties over de gehele wereld maken zich snel op voor de toestroom van de Bitcoin mijnwerkers.

Bij de laatste Bitcoin moeilijkheidsaanpassing op blokhoogte 687,456 op 13 juni 2021, was de wereldwijde hashrate ongeveer 142,68 exahash per senconde (EH/s). Sinds deze blokhoogte is de Bitcoin hashrate gedaald tot 86,5 EH/s, een daling van maar liefst 39%. Voorafgaand aan deze Bitcoin moeilijkheidsaanpassing is de netwerkmoeilijkheid twee keer gedaald.

Bitcoin moeilijkheidsgraad daling

Eerdere grote Bitcoin moeilijkheidsgraad aanpassingen

Bitcoin bestaat al sinds 2007 en heeft gedurende deze periode van bestaan een aantal negatieve moeilijkheidsaanpassingen meegemaakt. Dit kwam tot dit jaar in de gehele geschiedenis slechts twee keer voor.  

Oktober 2011 en november 2020 gingen vooraf aan deze grootste Bitcoin moeilijkheidsaanpassing in de geschiedenis. Op 30 oktober 2011 op blokhoogte 151,200 daalde de Bitcoin moeilijkheidsaanpassing met 18,03%. Om je een beeld te geven, de Bitcoin moeilijkheidsgraad daalde toen met dit percentage terwijl de wereldwijde hashrate slechts 8,61 TH/s bedroeg. Tegenwoordig heeft een Bitcoin mijnwerker een gemiddelde hashpower van ongeveer 100 TH/s.

Het is opmerkelijk dat er sinds die grote daling tot het moment dat blokhoogte 655,200 werd geregistreerd er geen grote dalingen meer zijn geweest. Het was pas op 3 november 2020 dat er een daling was van 16,05%. Op dat moment bedroeg de Bitcoin hashrate ongeveer 120 EH/s.

Vrij recent, op 29 mei 2021 daalde de moeilijkheidsaanpassing met 15,97% op blokhoogte 685,440. De hashrate bedroeg toen ongeveer 150 EH/s. Naar verwachting zal deze dus met 27% gaan dalen op 3 juli 2021. Dit zal de grootste daling zijn ooit in de geschiedenis van Bitcoin.  

Bitcoin moeilijkheidsgraad

Hashrate neemt toe en moeilijkheid neemt af

Met de huidige hashrate van 86,5 EH/s en de huidige moeilijkheidsgraad van 19,93 biljoen, duurde de bloktijden gemiddeld langer dan tien minuten. Na deze aanpassing van de Bitcoin moeilijkheidsgraad, zal de bloktijd weer worden teruggebracht tot een gemiddelde bloktijd van 10 minuten.

Sinds 29 juni is de Bitcoin hashrate flink toegenomen. De Bitcoin moeilijkheidsaanpassing van zaterdag wordt niet alleen een mijlpaal, maar het zal ook een stuk makkelijker zijn voor de Bitcoin mijnwerkers.  

Op de korte termijn is er een neerwaartse piek in hashrate voor het Bitcoin-netwerk, maar op de lange termijn voegt de grootschalige migratie en verspreiding van mijnbouwapparatuur verdere decentralisatie en veiligheid toe.

Plaats een reactie