Bitcoin krijgt in november de impactvolle upgrade: Taproot

Door alle koersbewegingen en Bitcoin ontwikkelingen van de afgelopen tijd, is de Taproot minder onder de aandacht gekomen. Waarschijnlijk heb je ze misschien al voorbij zien komen op Twitter, van die afbeeldingen van groene en rode vierkantjes. De vierkantjes hebben niets te maken met de Bitcoin prijs. Ze houden verband met Taproot, één van de meest impactvolle upgrades aan het protocol van Bitcoin tot dusver.

Bitcoin voortdurend in ontwikkeling

Vele ontwikkelaars werken dagelijks aan Bitcoin. Maar veranderingen aan het protocol van Bitcoin kunnen niet klakkeloos worden doorgevoerd. Anders dan wat gangbaar is bij softwareprojecten, heeft Bitcoin geen gecentraliseerde leiding. Om tot de implementatie te komen van een Bitcoin upgrade is daarom een organisch proces, in veel gevallen gaat hier jaren overheen.

Maar nadat prominente Bitcoinontwikkelaars, waaronder Gregory Maxwell, Andrew Poelstra, Pieter Wuille, Tim Ruffing en Anthony Towns, jarenlang hard hebben gewerkt aan Taproot, bereikt de Bitcoingemeenschap 2020 een brede overeenstemming: De Taproot moet er komen. Wulle schreef destijds op Twitter dat alle discussies gevoerd waren en dat de concrete code voor commentaar was ingediend. Het was nu “aan het ecosysteem” om de Taproot te accepteren.

Taproot live

We have a lock in

Sinds het begin van dat proces om tot de activatie van de Taproot te komen heeft nu na een jaar een zeer belangrijk mijlpaal bereikt. Iedere 2016 blocks – dat duurt ongeveer 2 weken – kalibreert het Bitcoinnetwerk zich om de tijd tussen twee opeenvolgende blocks rond de 10 minuten te houden. Deze periode van 2016 blocks staat ook bekend als epoch.

Vanaf begin mei gaven Bitcoin miners bij het creëren van een block een signaal af, waarmee ze aangaven of ze wel of niet klaar zijn voor de Taproot upgrade. Elk block met een positief signaal kleurde groen. De blocks met een ontbrekend signaals kleurde rood. Op het moment dat een grote meerderheid van de signalen op groen staat, meer dan 90 procent, wordt Taproot geactiveerd. Twee weken gelden werd die drempelwaarde bereikt. “We have a lock in”, riep een groot aantal Bitcoiners die al jaren hebben uitgekeken naar dit moment uitkeken.

Taproot akkoord

Wat precies brengt Taproot?

De Taproot brengt een aantal verbeteringen en nieuwe toepassingen met zich mee, waaronder: 

  1. Verbeteringen in schaalbaarheid. De validatie van blocks wordt tot wel drie keer sneller dan hetgeen nu het geval is. Daarnaast kunnen de applicaties die gebruik maken van meerdere sleutels voor het ondertekenen van een transactie een forse kostenbesparing verwachten omdat er door de upgrade efficiënter wordt omgegaan met data.
  2. Verbeteringen rond fungibiliteit. In technische zin gaan alle transacties er door de Taproot hetzelfde uitzien. Dit zorgt ervoor dat het lastiger wordt voor mensen en computers die de Bitcoin volgen lastiger om Bitcoins en transacties van elkaar te onderscheiden. Of iemand nou een betaling doet, een Lightning-kanaal opent, een coin mixer of een smart contract gebruikt: het ziet er allemaal hetzelfde uit in de blockchain.
  3. Nieuwe toepassingen. Taproot staat ook voor een ware evolutie op het gebied van wat er mogelijk qua ‘slimme contracten’ met Bitcoin. Er worden namelijk nieuwe voorwaarden geformuleerd die van toepassing zijn op het mogen besteden van Bitcoin.

Kort samengevat, de Taproot zorgt voor een verbetering van de privacy, biedt meer flexibiliteit en zorgt voor lagere kosten. Daarom wordt de Taproot met recht de grootste en meest impactvolle upgrade in vier jaar genoemd.

Geplande Taproot

Upgrade niet vanzelfsprekend

Bij elke upgrade vinden er altijd felle discussie plaats, zo ook deze keer. Snowden voerde onlangs een felle discussie over dat cryptovaluta anoniem behoort te zijn. En niet pseudoniem, hetgeen het geval is bij Bitcoin. Diverse Bitcoin-ontwikkelaars stellen in een gesprek met Decrypt dat de opmerkingen van Snowden over Taproot misplaatst zijn.

Uit deze discussie blijkt dat in het geval dat er een brede consensus is over een upgrade, dat het her en der tot felle discussies leidt. De laatste keer dat Bitcoin een grote upgrade kreeg, ontaarde in een heuse strijd tussen Bitcoin miners, ontwikkelaars en gebruikers. Met dit nog in het achterhoofd is de afgelopen maanden uitgevoerd gediscussieerd over de methode waarop Taproot geactiveerd moet worden. Men werd zich ervan bewust dat het doorvoeren van een upgrade niet vanzelfsprekend is.

Ook nu waren er weer verschillende kampen. Het ene kamp was van mening dat gebruikers de activatie moesten forceren, terwijl het andere kamp eerst de stemming onder miners peilen. Uiteindelijk is gekozen voor een middenweg: een Speedy Trial. Hierbij moesten de Bitcoin miners binnen drie maanden hun steun voor de upgrade wereldkundig moesten maken.

Bitcoin Taproot

De Taproot komt eraan in november!

Is dit dan echt de zogeheten silver bullet waamee het Bitcoinprotocal kan worden doorgevoerd? Het is nog te vroeg om hierop een antwoord te geven. Ronde Taproot staan de neuzen teveel dezelfde kant op. In de beslissende epoch stonden bijna 99 procent van alle seinen op groen. Speedy Trial als release-mechanisme is dus niet écht op de proef gesteld, maar Taproot komt eraan!

De Taproot wordt niet per direct geactiveerd. Dit is pas het geval na een vooraf vastgelegd aantal blocks in de toekomst. Het gaat in dit geval om block 709.632. Zeer waarschijnlijk zal deze ergens gedurende november worden toegevoegd aan Bitcoins blockchain.

https://www.youtube.com/watch?v=Jvaa0ENIRyU

Plaats een reactie