Bitcoin zakt voor het eerst in afgelopen maand onder $30.000

Bitcoin is voor het eerst in een maand weer onder de $30.000 gekelderd. Gedurende de afgelopen 24 uur verloor de munt meer dan 6% van zijn waarde. Alle in 2021 behaalde koerswinst is door deze nieuwe prijsdaling verdampt. Op het moment van schrijven werd Bitcoin voor ongeveer $29.998 verhandeld.

Begin april piekte de cryptomunt nog op ruim $63.000. Maar sindsdien is de waarde van de munt flink gedaald. Sinds half mei zit de Bitcoin vast in een brede prijsrange tussen $30.000 en $40.000 en brak net onder de $30.000 op 22 juni. Maar de munt kon zich herstellen en de koers steeg snel weer boven de $30.000. Nu bijna een maand later zakt de munt wederom onder de $30.000.

Bitcoin $30000

Cryptocurrencies in zomerse dip

De diepteval van Bitcoin viel maandag samen met een algehele daling op de wereldwijde aandelenbeurzen. Met name de stijging in het aantal coronagevallen in de verschillende landen, zo ook in Nederland, baart beleggers zorgen over de snelheid van een economisch herstel van COVID-19.

Cryptocurrencies zitten in een zomerse dip na een reeks slechte artikelen voor een correctiefase van twee maanden. Volgens CryptoCompare, een leverancier van statistieken voor de cryptomarkt, constateerde een daling van lagere prijzen en verminderde volatiliteit, de handelsvolumes op de grootste beurzen, waaronder Coinbase, Kraken, Binance, en Bitstamp, daalden in juni met meer dan 40 procent. Ook ether verloor zo’n 8 procent in de afgelopen 24 uur en de Binance coin daalde 12% in waarde.

Bitcoin onder USD 30.000

Analisten kritisch over Bitcoin

“Ik voorspel een scherpe daling tot $22K,” verklaarde Patrick Heusser, Chief Trading Officer van Crypto Finance AG, op maandag in een telegram-interview.

Volgens Edward Moya, Senior Marktanalist bij Oanda, vertoont Wall Street “te veel schuim,” en zorgen de huidige virale kriebels voor een wijdverbreide paniek op de verkoop van alle hoogrenderende activa, Bitcoin (BTC, -5,66 procent).

Moya beweerde dat de munt kwetsbaar zou kunnen zijn voor een flash crash op $20.000 niveau, die “veel institutionele kopers zou kunnen trekken die geduldig naast hen wachten.” “Als de aandelenmarkt omhooggaat, zullen Bitcoin en Ethereum hun dalingen gewoon uitbreiden,” voegde Moya eraan toe.

Katie Stockton, oprichter en managing partner van Fairlead Strategies beweerde dat de consolidatiefase van Bitcoin momenteel “neutraal” is. Maar zij meende: “een instorting is waarschijnlijker dan een uitval.”

In april was het Bitcoin Netwerk “zo levendig, dat het niet moeilijk was om de waarden boven de $50K te houden,” zei Charles Morris, oprichter van ByteTree Asset Management. Morris zei echter dat de intensiteit van de netwerkactiviteit de laatste weken gedaald is. “Nu ligt het meer in de lijn van een prijs van $15K Bitcoin dan van $50K,” voegde hij eraan toe. Bitcoin piekte medio april lichtjes rond de $65.000.

Bitcoin onder $30000

Factoren die invloed hebben op de Bitcoin waardedalingen

Er zijn verschillende redenen voor de enorme waardedaling van de munt. Eerst werd dit met name veroorzaakt doordat Tesla stopte met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel vanwege milieuzorgen. Later kwam daar het strenge optreden door de Chinese overheid op het gebied van cryptomunten bij.

Eind juni hield China cryptocurrencies tegen, omdat het zich voorbereidde op de invoering van zijn door de overheid gesteunde digitale munt. Daardoor werden mijnbouwactiviteiten stilgelegd in verschillende regio’s, die 50 tot 60% van de hele mijnbouwkracht van Bitcoin hadden gehuisvest.

Gabor Gurbacs, VanEck’s Director of Digital Assets Strategy, merkte op dat mijnwerkers zich niet meer zo veel met Bitcoin bezighielden sinds ze uit China vertrokken waren. Bovendien waarschuwde Ben Forman, managing partner van alternatieve belegger ParaFi Capital, CNBC voor het komende ESG-verhaal over de proof-of-work consensus van de munt  en de ongunstige regulerende ondertoon door de Financial Action Task Force, de regeringsoverschrijdende waakhond op het gebied van anti-witwaspraktijken. ESG staat voor aspecten van milieu, maatschappij en bestuu.

“Zodra deze verhalen in mei in de markt begonnen door te dringen, daalde het sentiment naar 1- tot 150-cijferige niveaus,” zei Nick Mancini, analist van het Crypto-Sentiment Analytics Platform Trade the Chain Research. “Dit leidde uiteindelijk tot een daling van meer dan de helft van het handelsvolume van de munt  sinds zijn hoogtepunt, en 32 procent van zijn juni-gemiddelde.”

Plaats een reactie