Bitcoin onder druk sinds laatste halving!

Op 20 april was het zover, namelijk de felbesproken bitcoin halving. Iedereen dacht dat de prijs door het dak zou gaan, maar het tegenovergestelde gebeurde. Hoewel de prijs eerst wel tekenen van groei liet zien, zitten we inmiddels als weer een dalende lijn. Hoe komt dat en wat heeft daarvoor gezorgd? Dat leg ik je graag uit!

Wat is er aan de hand?

Tijdens en na de Bitcoin halving lag de waarde van Bitcoin zo rond de 64.000 dollar. We zijn gewend van de vorige halvingen, dat de prijs een behoorlijke stijging laat zien na zo’n halving, maar dat was dit keer niet het geval. De halving leek even effect te hebben op de prijs, maar dat was van korte duur. Inmiddels op 1 mei 2024 ligt de prijs van bitcoin zo rond de 57.000 dollar. Dat is natuurlijk niet waarop beleggers hadden gehoopt. Deze daling betekent een verlies van ongeveer 11% sinds de halving.

Deze daling komt dus als en totale verrassing en teleurstelling. Gezien we normaal gewend zijn dat de prijs juist omhoog gaat na een event zoals een Bitcoin halving. Zo zie je maar dat Bitcoin ver weg is van stabiliteit en dat er van alles kan gebeuren. Toch als je kijkt naar de lange termijn ziet het er voor Bitcoin rooskleurig uit prijstechnisch. 

Wat zeggen andere kenners?

Zoals altijd hebben experts en marketing analisten altijd een andere mening. Sommige analisten zijn heel pessimistisch, terwijl andere analisten nog steeds positief zijn. Toch is het altijd goed om even te kijken naar de mening van deze verschillende analisten. Dat helpt je namelijk om een goede keuze te maken als je zelf gaat investeren in dit soort assets.

Volgens Mati Greenspan van Quantum Economics was deze daling te verwachten, gezien de huidige economische omstandigheden en de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten. Hij merkte op dat de verwachtingen rondom rentewijzigingen door de Amerikaanse centrale bank en de algemene toestand van de economie een grote invloed hebben op de prijs van Bitcoin.

Zo hebben analisten van JP Morgan al in maart aangegeven dat de prijs makkelijk kon dalen tot wel 42.000 dollar na de halving. 

Markus Thielen, hoofdanalist bij 10x Research, gaf aan dat de prijs wellicht zou dalen naar 52.000 dollar. Hij wees daarbij op de afgenomen geldstromen naar Bitcoin ETF’s, beleggingsfondsen die investeren in Bitcoin, als een belangrijke oorzaak voor de prijsdaling.

Wat kunnen we verwachten?

De toekomst voorspellen is altijd lastig, zeker als het om iets onvoorspelbaars als Bitcoin gaat. Wat we wel weten, is dat Bitcoin over het algemeen erg gevoelig is voor economische signalen en beleidsbeslissingen van grote economieën zoals de Verenigde Staten. Beleggers zullen goed moeten opletten op nieuws dat invloed kan hebben op de prijs.

Ook al zit de Bitcoin nu in een dal, sommige experts blijven positief over de toekomst. Ze wijzen op de groeiende acceptatie van Bitcoin als betaalmiddel en beleggingsoptie, wat op lange termijn de prijs zou kunnen ondersteunen. Maar voor nu blijft de markt onzeker en volatiel.

Voor iedereen die in Bitcoin investeert of overweegt te investeren, is het belangrijk om niet alleen naar de korte termijn te kijken. Het is essentieel om een strategie te hebben die rekening houdt met zowel de ups als de downs. En, zoals altijd, is het belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen. De cryptomarkt blijft een spannende maar risicovolle investering.

Plaats een reactie