Bitcoin prijsmanipulatie door Elon Musk?

Sinds Elon Musk in februari zijn zegen had uitgesproken over Bitcoin, leek de opmars van Bitcoin en andere cryptomunten niet te stuiten. Maar door zijn recente Tweet bericht zijn de cryptokoersen gecrasht. Sinds vorige week zijn Bitcoin en vrijwel alle andere cryptocurrencies in een vrije val terechtgekomen. Afgelopen woensdag was Bitcoin nog ongeveer USD 36.000 waard. Is er sprake van een Bitcoin prijsmanipulatie door Elon Musk?

Waarom een crash op de cryptomarkt?

Het is altijd moeilijk om hier een antwoord op te geven, want cryptomunten zijn extreem volatiel. In een aanzienlijk korte tijd kunnen investeerders extreme winsten boeken, maar ook extreme verliezen lijden. Op dit moment lijkt het er in ieder geval op dat de Bitcoin gevoelig is voor prijsmanipulatie. Grote beleggers kunnen een Bitcoin prijsmanipulatie doen door ineens grote aankopen of verkopen te doen. Ook Elon Musk wordt nu verdacht van een Bitcoin prijsmanipulatie.

De rol van Musk?

Hij speelt een hoofdrol in deze vrije val. Opzettelijk of niet, Musk lijkt momenteel de koersen te bepalen. Niet alleen is hij een van die grote investeerders, maar hij laat zich regelmatig op Twitter uit over de Bitcoin of zijn troetelmunt Dogecoin. Is Musk enthousiast over een cryptomunt, dan stijgt de koers. Is hij toch niet meer enthousiast, dan gaat de koers omlaag. Doordat Musk op deze manier, bedoeld of onbedoeld, de koers kan beïnvloeden, is er dus sprake van onder andere een Bitcoin prijsmanipulatie.

Bitcoin prijsmanipulatie

Niet de eerste keer dat Musk verdacht wordt van prijsmanipulatie

Het Twitter gebruik van Musk heeft hem al eerder in de problemen gebracht. Eerder kreeg de miljardair een boete doordat hij tweette over Tesla in 2018. Musk tweette dat hij een financiering had gekregen om met Tesla private te gaan voor $420 per Tesla aandeel. Indertijd was dat een aanzienlijke premie ten opzichte van de aandelenkoers. Door deze tweet van Musk steeg het aandeel flink.

De zogenaamde financiering is nooit doorgegaan, Musk en Tesla werden uiteindelijk gedwongen om de fraude en effectenrechtelijke aanklachten te schikken. Deze waren door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ingediend. Tesla betaalde een boete van $40 miljoen en Musk werd gedwongen om als voorzitter van Tesla af te treden.

Bitcoin prijsmanipulatie door Elon Musk

Op het eerste gezicht vertonen vaan van Elon Musk’s recente tweet berichten over Bitcoin en Dogecoin veel gelijkenissen met zogeheten pumps en dumps. Veel mensen in de cryptomarkt vragen zich dan ook af waarom Musk nog niet ter verantwoording is geroepen voor zijn acties. Ze verdenken hem van Bitcoin prijsmanipulatie. 

Dit omdat er geen direct bewijs is dat Musk opzettelijk mensen aan het misleiden was op het moment dat hij zei dat Tesla Bitcoin als betaalmiddel zou accepteren alvorens hij zijn beslissing abrupt terugdraaide. Deze ommezwaai heeft tot veel vragen geleid over wat het motief van Musk is en wat er zich achter de schermen afspeelde.

Een cryptocurrency analist bij Quantum Economics, Mati Greenspan zei over de aankondiging van Musk dat Elon een grappenmaker en een pumper is. Greenspan zei dat Elon een goede prijsmanipulator is en vroeg mensen waarom ze hem serieus nemen. Verder zei hij dit is gewoon Musk die Musk is. We hebben al zo vaak gezien dat hij opzettelijk de financiële markten aan het manipuleren is dat het gewoon niet meer grappig is.

Bitcoin prijsmanipulatie 1

Waarom is een Bitcoin prijsmanipulatie mogelijk?

In de aandelenwereld zijn leidinggevende in de openbare markt wettelijk verplicht om waarheidsgetrouwe uitspraken te doen over hun bedrijf die niet misleidend zijn. Er zijn wetten over wanneer insiders aandelen in hun eigen bedrijf mogen kopen en verkopen. Maar ook hoe insiders informatie bekendmaken aan de markt en wat er bekend moet worden gemaakt. In de cryptowereld bestaan deze regels niet.   

Veel cryptocurrency beurzen zijn nu gereguleerd, maar de cryptomunten zelf vallen niet onder financieel toezicht. Het feit dat de meeste cryptomunten gedecentraliseerd zijn is voor veel investeerders juist de aantrekkingskracht. Doordat de cryptomunten niet gereguleerd zijn, heeft niemand de autoriteit om de miljardair aan te pakken voor onder andere zijn Bitcoin prijsmanipulatie.

Hoe nu verder?

Bijna alle cryptomunten leden grote verliezen Hoe nu verder? Dat is een goede vraag. We moeten afwachten hoe de cryptomarkten zich gaan herstellen. Ook moet de tijd ons leren hoe Elon Musk gaat reageren op het feit dat hij ervan wordt verdacht dat hij een Bitcoin prijsmanipulatie heeft uitgevoerd.

https://www.youtube.com/watch?v=4S_d69-dQbg

Plaats een reactie