Bitcoin-scholen voor El Salvador dankzij overschot Bitcoin Trust

Het Midden Amerikaanse land El Salvador dat onlangs al in het nieuws kwam vanwege het feit dat zij als eerste land ter wereld de Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde, zet nu stappen in een volgend project dat aan Bitcoin is gerelateerd. Het gaat om de bouw van 20 Bitcoin-scholen die met de winsten uit Bitcoin transacties worden gefinancierd.

Bouw Bitcoin-scholen

De El Salvadoraanse regering heeft na een succesvolle invoering van de Bitcoin als wettig betaalmiddel een nieuw project gestart. Er gaan zo’n 20 Bitcoin-scholen gebouwd worden. De financiering is mogelijk doordat het land inmiddels flinke winsten heeft behaald met haar activa. De regering van El Salvador zal hiervoor gebruik maken van het overschot van hun Bitcoin Trust rekening.

Op dit moment bevat deze rekening zo’n 1.120 Bitcoin (BTC). Als we rekenen met de huidige koers van ongeveer 63.000 USD, dan vertegenwoordigt dit een waarde van om en nabij de 70,5 miljoen USD.

De El Salvadoraanse President Nayib Bukele liet via twitter weten dat de winst van de Bitcoin Trust rekening door de regering zal gaan worden gebruikt om 20 Bitcoin-scholen te bouwen. In de tweet viel te lezen dat ze nog niet eerder zoveel geld in FideBitcoin hebben verdiend als nu. Om iets terug te doen voor de bevolking worden nu deze scholen gebouwd.

De woordvoerder van de president zei dat ook eerder gemaakte winsten van Bitcoin transacties naar de bevolking zullen terugvloeien. Er zullen ook geen belastinggelden worden gebruikt voor de financiering van dit project.

Bitcoin-scholen El Salvador

Programma ‘Mijn Nieuwe School’

Lokale media melden dat de bouw van de nieuwe Bitcoin-scholen de uitbreiding van het onderwijs voor de Salvadoraanse bevolking ondersteunen. Het project maakt deel uit van een groter plan, namelijk de bouw van 400 Bitcoin-scholen voor het programma “Mijn Nieuwe School”.

In oktober vorig jaar al verleende de Centraal-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie goedkeuring voor de financiering van 200 miljoen USD aan El Salvador als stimulans voor de uitbreiding van het onderwijs.

Het blijft echter niet alleen bij de bouw van Bitcoin-scholen. Medio oktober werd door president Bukele al aangekondigd dat de Salvadoraanse regering 4 miljoen USD van de Bitcoin Trust rekening zal gaan gebruiken om een nieuw veterinair ziekenhuis te bouwen. Het ziekenhuis zal worden gebouwd in de hoofdstad San Salvador.

El Salvador Bitcoin-scholen

ElSalvadorBTC

ElSalvadorBTC is een Twitter-feed die de Bitcoin transacties van het land volgt. Afgelopen dinsdag maakten ze melding dat er tot op de dag van vandaag zo’n 12 miljoen USD winst is gemaakt. Dit baseert men op een gemiddelde aankoopprijs van 53.062 USD.

Hetzelfde account volgt ook de aanmoedigingspremie van 30 USD die door de regering aan de inwoners van land is geschonken. Deze gift was bedoeld om de adoptie van Bitcoin bij de Salvadoraanse bevolking te stimuleren. Deze 30 USD in Bitcoin werd al op 9 juli aan inwoners van het land uitgekeerd. Op dit moment is dit zo om en nabij de 38 USD waard.

Men gaf aan dat er nu meer burgers zijn die een Bitcoin wallet hebben dan burgers met een gewone bankrekening. Hun koopkracht steeg met maar liefst 30 procent. Dit zullen tot nu toe maar weinigen hebben meegemaakt. De tracker spreekt dan ook van een er fascinerend experiment.

De invoering van Bitcoin als wettig betaalmiddel in september dit jaar ging niet zonder slag of stoot. Al op de allereerste dag dat de cryptomunt als wettig betaalmiddel was bestempeld waren er al problemen van technische aard met de Chivo, de staatsportemonnee van de Salvadoraanse regering.

Duizenden mensen gingen destijds de straat op om te protesteren tegen de invoering van de Bitcoin. Ze maken zich grote zorgen over grote koers schommelingen die de cryptomunt kent. Er werd zelfs een Bitcoin automaat in brand gestoken. Er werd hierbij overigens niet alleen tegen de komst van de Bitcoin maar ook tegen de verschillende juridische hervormingen die de regering heeft doorgevoerd.

De bouw van de Bitcoin- scholen moet dan wellicht ook worden gezien als een charme offensief door de regering.

https://www.youtube.com/watch?v=1NASqcCZVdY

Plaats een reactie