SEC overtreedt wet door Bitcoin spot ETF’s af te wijzen

Grayscale heeft een brief aan de SEC geschreven waarin staat dat het bureau de wet heeft overtreden door Bitcoin spot ETF’s te discrimineren terwijl het futures ETF’s goedkeurt. De brief komt drie weken voor de dag waarop de SEC naar verwachting haar uitspraak zal doen over een Bitcoin spot ETF-aanvraag van Grayscale.

De SEC keurde dit jaar drie Bitcoin ETF’s goed

De Securities and Exchange Commission (SEC) keurde dit jaar drie Bitcoin ETF’s goed. Dat waren die van Valkyrie, ProShares en VanEck. De ProShares Bitcoin Strategy ETF (tickersymbool BITO) was de eerste die werd goedgekeurd en het was meteen een succes. In slechts 2 dagen verzamelde het $1 miljard aan beheerd vermogen, een record op de Amerikaanse markt.

Alle drie goedgekeurde Bitcoin ETF’s zijn echter futures ETF’s. De SEC heeft alle aanvragen voor spot ETF’s afgewezen, de laatste was van VanEck in november. Grayscale meent dat dit een overtreding kan zijn van een wet die regelt hoe federale agentschappen hun beslissingen nemen.

Een futures ETF stelt beleggers in staat om via derivaten te speculeren op de toekomstige prijs van een activum, in dit geval Bitcoin. Een spot ETF, daarentegen, laat beleggers toe te handelen op de huidige prijs van een activum. Dit maakt het vergelijkbaar met het bezit van het activum op een bepaald moment.

Bitcoin spot ETF SEC

Grayscale zegt dat SEC de wet overtrad door Bitcoin spot ETF-aanvraag af te wijzen

Grayscale maakt nu bezwaar tegen de schijnbare discriminatie van het ene product en de goedkeuring van een soortgelijk product. In een brief van Davis Polk & Wardwell LLP, het advocatenkantoor dat de onderneming vertegenwoordigt, stelt Grayscale dat de SEC discrimineert door het ene wel toe te staan en het andere niet.

De SEC baseert haar afwijzingen op het geringe verschil tussen de wetten die gelden voor spot en futures ETF’s. De twee vallen in de eerste plaats onder de Securities Act van 1933 (’33 Act), maar de laatste heeft het extra toezicht van de Company Act van 1940 (’40 Act). Gensler heeft duidelijk gemaakt dat dit extra toezicht een van de belangrijkste redenen is waarom hij de ene wel en de andere niet heeft goedgekeurd.

Volgens Grayscale is de ’40 Act echter alleen van toepassing op de emittent van de ETF. Daardoor kan de SEC rechtstreeks toezicht houden op het beheer van het product. Maar bij de afwijzing van de Bitcoin spot ETF’s noemde de SEC nooit de mogelijkheid om toezicht te houden op de emittenten als reden voor de afwijzing. In plaats daarvan beweerde ze dat het was omdat de cryptocurrency markt vatbaar is voor manipulatie.

SEC Bitcoin spot ETF

Hoofd juridische zaken bij Grayscale legt uit

Craig Salm, het hoofd juridische zaken van Grayscale, legde de gemengde signalen van de SEC verder uit. Hij deelde mee dat ten aanzien van de bewering dat de ’40 Act de bescherming van beleggers heeft vergroot, hij wil benadrukken dat de wet niet ingaat tegen fraude of manipulatie in de activa, of markten van activa, die ETF’s houden.

In feite somt de ’40 Act expliciet de soorten misbruik op die ze wil voorkomen. Dit doet het door ETF’s bepaalde beperkingen op te leggen ten aanzien van onder meer boekhouding, kredietverlening, bewaarneming, vergoedingen en onafhankelijke besturen.

Craig liet verder weten dat SEC’s beweringen over manipulatie ongegrond zijn. Het bureau beweert dat Bitcoin spot ETF’s vatbaar zouden zijn voor manipulatie, maar keurt toch futures ETF’s goed die precies dezelfde onderliggende waarde volgen.

Alle drie goedgekeurde Bitcoin ETF’s hebben futures contracten die verhandeld worden op de Chicago Mercantile Exchange (CME), een marktplaats die door de federale overheid gereguleerd wordt.

Dit is echter geen argument tegen Bitcoin spot ETF’s, zo stelt Grayscale. De spot ETF’s die de SEC heeft afgewezen zijn immers allemaal ontworpen om CME-indexen te volgen en zouden dus op hetzelfde niveau handelen als futures ETF’s.

Als Bitcoin spot ETF’s gemanipuleerd kunnen worden, dan “zou in theorie iemand Bitcoin op een spot beurs kunnen manipuleren. Vervolgens zou dat invloed kunnen hebben op de gereguleerde CME Bitcoin Futures en dus ook op de futures ETF.

Bitcoin spot ETF case

Een gewaagde zet van Grayscale om de SEC aan te vallen

Zoals het er nu voor staat is het Bitcoin ETF-landschap oneerlijk en discriminerend voor GBTC-aandeelhouders en alle andere Amerikaanse beleggers die op zoek zijn naar een toegankelijke en efficiënte manier om aan Bitcoin blootgesteld te worden.

Grayscale’s gewaagde stap om de SEC aan te vallen komt slechts drie weken voordat het agentschap zijn beslissing over Grayscale’s Bitcoin spot ETF-aanvraag onthult.

De SEC vroeg eerder dit jaar om publieke feedback over het ETF-voorstel en zal naar verwachting op 24 december een uitspraak doen. Het zou echter geen verrassing zijn als het agentschap besluit de deadline te verlengen, iets wat het in het verleden al vele malen gedaan heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=q7jMcl7sAbA

Plaats een reactie