Bitcoin Taproot Upgrade

Na jaren van ontwikkeling is de langverwachte Taproot upgrade eindelijk klaar voor gebruik. Taproot zorgt ervoor dat Bitcoin meer schaalbaar wordt en het biedt ook meer privacy functionaliteiten.

Op dit moment zijn alle Bitcoin miners aan het stemmen of de Taproot upgrade wel of niet geïmplementeerd wordt op het Bitcoin netwerk. De tien grootste miningpools hebben inmiddels al ingestemd met de Taproot upgrade. 

Wat is een Taproot, oftewel penwortel?

Om je een beter beeld te geven van wat een Taproot is, maken we de vergelijking met een taproot in de natuur. In het Nederlands noemen we het een penwortel. Dit is een grote, sterke en centrale wortel waaruit andere wortels zijdelings ontspruiten. Een prominent kenmerk van een penwortel is dat het rechtstreeks naar beneden groeit. Zo zal de Taproot Upgrade ook als een sterke wortel fungeren waaruit verschillende wortels zullen ontspruiten. 

Mensen die bekend zijn met de gemeenschap rondom cryptocurrency weten dat privacy, schaalbaarheid en beveiliging belangrijke agendapunten zijn. Ook voor het Bitcoin netwerk liggen hier nog uitdagingen. Bitcoin is een levend netwerk en heeft daarom af en toe upgrades nodig. De laatste upgrade kwam uit in 2017 toen SegWit werd toegevoegd. De eerstvolgende upgrade wordt Taproot en die staat gepland voor november 2021. 

Bitcoin Taproot Upgrade

Bitcoin Taproot upgrade

De Bitcoin Taproot upgrade is een softfork die een verandering brengt in de scripttaal met als doel de schaalbaarheid, beveiliging en privacy van het netwerk te verbeteren. Taproot zorgt ervoor dat Bitcoin schaalbaarder wordt. Ook voorziet het in meer privacy functionaliteiten.

Bovendien maakt Taproot het zogeheten MAST mogelijk. Dit kan helpen om slimme contracten efficiënter en privé te maken door alleen de relevante delen van het contract te onthullen bij het uitgeven. Het kan ook de privacy van het Lightning Network verbeteren door kanalen eruit te laten zien als gewone Bitcoin transacties. Dit is alleen mogelijk als de Lightning-implementaties ervoor kiezen om Taproot te gebruiken.

Voordelen van Taproot upgrade

De Taproot upgrade biedt het Bitcoin netwerk dus veel voordelen, waaronder een verbetering van schaalbaarheid en privacy.

De schaalbaarheid van het netwerk wordt geoptimaliseerd met snellere en goedkopere transacties. Dit komt omdat er minder gegevens moeten worden overgedragen en minder hoeft te worden opgeslagen op de blockchain. Het aantal transacties per seconden neemt toe en de transactiekosten gaan hierdoor omlaag. 

Daarnaast brengt de Taproot upgrade een aanzienlijke verbetering van de privacy. Complexe transacties worden namelijk gecamoufleerd als normale transacties. Dit maakt de transactie minder data-intensief en het is ook beter voor de privacy omdat niet iedereen meer toegang heeft tot de informatie over de gelden op de publieke blockchain. Zo kunnen anderen niet meer zien welke wallet er wordt gebruikt voor een transactie. Met de Taproot upgrade wordt deze informatie namelijk niet langer publiekelijk opgeslagen.

Taproot Upgrade 2

Taproot upgrade in handen van Bitcoin community

Bitcoin is een democratisch en open protocol waarin elke stem telt. Een verandering aan het netwerk van Bitcoin wordt altijd eerst voorgesteld aan de Bitcoin gemeenschap. 

De afspraak voor de Taproot upgrade is dan ook dat over één periode van 2016 blocks minimaal 90% van alle blokken groen moet zijn.

Elke 10 minuten wordt er een nieuw blok met transacties gevonden. Als je dit vermenigvuldigt met 2016, dan duurt dit proces ongeveer twee weken. Dus de miners hebben zo’n twee weken de tijd om aan te geven of ze akkoord gaan met de update. Een miner kan in een blok verwerken of de update geaccepteerd wordt of niet. 

Op de website Taproot.watch valt te zien dat op het moment van schrijven 94,58% Taproot steunt. De grootste mining pools, waaronder AntPool, F2Pool, Poolin, BTC.com, ViaBTC en Binance Pool, hebben inmiddels een positieve stem uitgebracht. Dit houdt in dat deze mining pools ja hebben gezegd tegen de Taproot update. Nog niet alle miners hebben gestemd, maar zoals het er nu voorstaat zou dit voldoende zijn voor de activatie van de Taproot upgrade.

Bitcoin Taproot upgrade

Taproot upgrade: grootste protocol-update van de afgelopen vier jaar

Mocht uiteindelijk Taproot goedgekeurd worden, dan zal het Bitcoin netwerk een stuk sneller, veiliger en schaalbaarder worden. De Taproot upgrade zal de grootste protocol-update zijn van de afgelopen vier jaar voor Bitcoin. Voor nu is het afwachten wat de miners gaan stemmen, maar het ziet ernaar uit dat de upgrade doorgaat.

https://www.youtube.com/watch?v=u_2FjtbChyg&t=4s

Plaats een reactie