Het was al breed bekend dat China een verbod op het minen van Bitcoin had ingesteld. Als reden hiervoor werd onder andere de enorme benodigde hoeveelheid genoemd. Het is een publiek geheim dat er belangrijkere reden zijn. China heeft graag overal de volledige controle op. Bij Bitcoin is dit in het geheel niet het geval. Ook zou Bitcoin de plannen voor de eigen digitale Yuan kunnen dwarsbomen. Toch houdt niet iedereen zich aan het Bitcoin verbod van China. De Chinese overheid is dan ook een heksenjacht op overtreders van het verbod gestart.
Inhoudsopgave
Negeren Bitcoin verbod van China
Ondanks het Bitcoin verbod van China op het minen van Bitcoin, waren er dus blijkbaar toch nog bedrijven die hier mee doorgingen. De Chinese overheid heeft dan ook een waarschuwing gegeven aan de bedrijven die nu nog Bitcoin minen. China wil hier dus paal en perk aan stellen. De Chinese Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming heeft plannen gemaakt om het minen van Bitcoin op industriële schaal in zijn geheel te verbieden. Dit geldt voor iedere inmenging vanuit staatsbedrijven op welk niveau dan ook. Bedrijven die het Bitcoin verbod van China negeren, staan zeer hoge boetes te wachten.
Alhoewel de Chinese overheid dit nooit zal toegeven, gaan er geluiden dat het land zich grote zorgen maakt over de beperkte capaciteit van het Chinese energienet. Dit zou dan ook een belangrijke reden zijn voor het Bitcoin verbod van China op het Bitcoin minen. China vindt dat het minen van Bitcoin veel te veel van de beschikbare capaciteit gebruikt, waardoor in de winterperiode de energievoorziening voor de inwoners in gevaar komt. Reuters berichtte eerder dit jaar al dat energiebedrijven geen energie meer mogen leveren aan miners.
Dit zou dan ook de belangrijkste reden zijn waarom de overheid nu bedrijven en mensen achtervolgen die het verbod op minen blijven negeren. Vorige week werd nog bekend gemaakt dat er een overheidsfunctionaris zou zijn ontslagen vanwege het feit dat hij zich ondanks het Bitcoin verbod van China toch crypto currency aan het minen was. Zo zou hij onder meer bedrijven hebben ondersteund die in de wereld van het minen wilden stappen.
Bitcoin verbod van China, een politieke blunder
Dit toont wel aan dat blijkbaar het beleid van de Chinese overheid door verschillende partijen in twijfel wordt getrokken. De keuze van de communistische partij om Bitcoin en het minen ervan volledig aan banden te leggen wordt de velen gezien als een van de allergrootste politieke blunders die er in de laatste jaren zijn gemaakt.
Steeds meer landen adopteren namelijk Bitcoin en zien de waarde ervan in. Als de opmars van Bitcoin in het huidige tempo doorgaat, is het niet ondenkbaar dat deze cryptomunt op den duur een prominente rol gaat spelen in het wereldwijde financiële stelsel.
Inmiddels heeft het overgrote deel van de belangrijke Bitcoin bedrijven het land al verlaten, om hun heil ergens anders te zoeken. Zo hebben bedrijven als Binance, BTC, Huobi en Bitmain al hun biezen gepakt en uit het land vertrokken om vervolgens in een meer Bitcoin-vriendelijke omgeving neer te kunnen strijken.
Hiermee loopt het land nu al enorm veel belastinginkomsten mis. Naarmate de mining industrie groeit, zal dit gemis alleen maar toenemen. Je kunt dit dus met recht een enorme politieke blunder met grote economische gevolgen noemen.
De VS profiteert van blunder
Inmiddels zijn niet alleen grote exchanges en de producenten van de hardware die voor mining nodig is verdwenen maar ook de miners zelf. Het land maakt nu dus een heksenjacht op degenen die zich nog niet aan het verbod houden.
De VS, China’s aartsrivaal, profiteert hier enorm van. Het overgrote deel van de industrie heeft zich namelijk al in de VS gevestigd. In tegenstelling tot China lijkt daar het de adoptie van Bitcoin met de dag toe te nemen.
Politici laten maar wat graag weten hoeveel ze wel niet voor Bitcoin zijn. Dit terwijl nog niet zo lang geleden er zeer weinig vertrouwen was. Het juridisch klimaat voor de cryptomunt wordt ook steeds beter. De crypto industrie krijgt dus volop kansen in het land van de onbeperkte mogelijkheden. En dit zal toch ongetwijfeld veel pijn doen in Peking.
https://www.youtube.com/watch?v=_PgMPwVKwGo