Bitcoin vervangt goud

Bitcoin (BTC) zag deze week eindelijk weer een stevige koersstijging, waardoor de koningsmunt voor het eerst sinds mei weer op $ 55.000 staat, met een marktwaarde van meer dan $1 biljoen.

De toonaangevende Amerikaanse multinationale investeringsbank JPMorgan zegt dat deze koersstijging vooral komt doordat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere vermogensbeheerders op zoek zijn naar een veilige haven om zich tegen inflatie in te dekken. Op 7 oktober zei JPMorgan in Business Insider het volgende:

“De bezorgdheid van investeerders over inflatie heeft de belangstelling voor het gebruik van Bitcoin als instrument om inflatie af te dekken weer aangewakkerd. Institutionele beleggers lijken terug te keren naar Bitcoin en zien het misschien als een beter inflatie-afdekkingsmiddel dan goud.”

Bitcoin vervangt goud

Interessant is dat analisten van JPMorgan in mei juist het tegenovergestelde beweerden. Op dat moment stroomde er juist geld van Bitcoin naar goud. JPMorgan gaf toen echter aan dat de acceptatie van Bitcoin door institutionele beleggers nog in de beginfase was, terwijl de acceptatie van goud al ver gevorderd was.

JPMorgan Chase wees er toen op dat institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, grote vermogensbeheerders en andere investeringsvehikels van miljonairs en miljardairs, momenteel meer in goud beleggen dan in Bitcoin. Goud werd toen nog beschouwd als een traditionele “veilige haven”. Bitcoin is nog betrekkelijk nieuw en nog niet aanvaard door institutionele beleggers.

Blijkbaar is dat in slechts vijf maanden veranderd. Meer dan $ 10 miljard is uit goud exchange-traded funds (ETF’s) gestroomd en meer dan $ 20 miljard is in Bitcoin fondsen geïnvesteerd. Volgens JPMorgan Chase is goud sinds begin dit jaar geen betrouwbare inflatie-afdekking meer geweest.

Volgens een rapport van JPMorgan tonen steeds meer institutionele beleggers interesse in Bitcoin. Bitcoin vervangt goud bij velen van hen. Een groot aantal de institutionele beleggers verruilen hun posities in goud ten gunste van Bitcoin. De analisten zeiden: ” Institutionele beleggers keren terug naar Bitcoin en beschouwen Bitcoin waarschijnlijk als betere inflatiehedge dan goud. 

JPMorgan Chase noemde ook twee andere factoren die tot de recente stijging van de Bitcoin koersen hebben bijgedragen. De eerste is dat Amerikaanse beleidsmakers onlangs verzekerd hebben dat ze niet in de voetsporen van China zullen treden en crypto handel of mijnbouw zullen verbieden. De analist doelt wellicht op de recente verklaring van Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De tweede factor is de populariteit van zogenaamde laag 2 schaaloplossingen zoals het Lightning Network, die mogelijk door El Salvador’s Bitcoin wet gedreven wordt. JPMorgan Chase heeft verder niets gezegd over de mogelijkheid dat de U.S. Securities and Exchange Commission Bitcoin futures ETF’s goedkeurt, en de markt is momenteel verboden.

JPMorgan Bitcoin vervangt goud

Ook Bloomberg zegt: Bitcoin vervangt goud

Bitcoin vervangt goud is niet alleen wat JPMorgan stelt, ook Bloomberg zegt dit. Mike McGlone, Senior Commodity Strategist bij Bloomberg, liet doorschemeren dat op dit moment veel beleggers goud dumpen voor Bitcoin. Als het gaat om het opslaan van waarde, duwt Bitcoin langzaam goud opzij. Digitaal goud, zei hij, wordt nu een realiteit, nu steeds meer institutionele beleggers zich opmaken voor een bredere acceptatie van Bitcoin. Tot nu toe was de strijd tussen goud en Bitcoin in het voordeel van Bitcoin. Maar nu blijkt dit andersom te zijn: Bitcoin vervangt goud. 

Sinds november vorig jaar daalt het goud dat door exchange-traded funds wordt aangehouden. Volgens verschillende analisten en handelaren zou de grens van zes cijfers voor Bitcoin in het verschiet kunnen liggen voordat 2021 afloopt.

Volgens McGlone versnelt inderdaad het proces waardoor Bitcoin goud in portefeuilles vervangt. Dit komt omdat Bitcoin weer tot $ 1 biljoen is gestegen en McGlone voorspelt een enorme stijging voor Bitcoin. Hij denkt dan de prijs van Bitcoin spoedig USD 80.000 zal bereiken. Bitcoin vervangt goud dus in een rap tempo. 

Bitcoin vervangt goud JPMorgan

Amerikaanse overheid voert inspanningen op om crypto te reguleren

Het nieuws over “Bitcoin vervangt goud” komt terwijl Amerikaanse regelgevers blijven zoeken naar manieren om de cryptomarkt te reguleren. Zo heeft de regering Biden aangekondigd dat ze een bounty van maximaal 10 miljoen dollar zal uitloven in ruil voor informatie die haar kan helpen crypto-gerelateerde ransomware aanvallen te bestrijden. Daarnaast heeft de regering een werkgroep opgericht om geldstromen van illegale activiteiten in de gaten te houden.

De SEC probeert ook richtlijnen te formuleren om de snelgroeiende activaklasse te reguleren. Hoewel SEC-voorzitter Gary Gensler beweert dat de crypto-industrie bol staat van fraude, oplichting en misbruik, zei hij dat het agentschap alleen maar probeert om beleggers voldoende bescherming te bieden bij het financieren, uitgeven, verhandelen of uitlenen van cryptocurrencies.

Ook de Federal Reserve jaagt op regulering van cryptocurrency, met bijzondere aandacht voor stablecoins. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zijn de regelgevers niet van plan cryptocurrencies te verbieden, zoals de People’s Bank of China (PBoC). Hij benadrukte echter dat stablecoins gereguleerd moeten worden omdat munten zoals Tether (USDT) niet volledig door contant geld worden gedekt.

https://www.youtube.com/watch?v=7klHsRti1o0

Plaats een reactie