De afgelopen tijd zijn een groot aantal vermogensbanken begonnen met het aanbieden van Bitcoin diensten aan vermogende particulieren. Maar op de korte termijn is Bitcoin via de bank ook mogelijk voor 300 miljoen retail-klanten.
Inhoudsopgave
Ook retailbanken gaan Bitcoin diensten aanbieden
Binnenkort kunnen honderden miljoenen klanten Bitcoin via de bank kopen, verkopen en bewaren. Daar waar veel grote vermogensbanken al nu al Bitcoin diensten aanbieden aan de vermogende particulieren, gaat het dit keer niet om de vermogende klanten. Nee, nu gaat het om normale mensen met normale rekeningen. De reden dat banken dit doen, is omdat ze merken dat steeds meer klanten interesse tonen in Bitcoin.
Banken spelen in op groeiende marktvraag
De vraag naar Bitcoin is enorm aan het groeien. Veel banken willen inspelen op deze groeiende marktvraag en hun klanten beter van dienst zijn. Daarom gaan honderden banken in Amerika dit jaar nog Bitcoin via de bank aanbieden aan hun klanten. Dit vertelde Patrick Sells, Head of Bank Solutions bij New York Digital Investment Group (NYDIG) aan CNBC. Volgens Sells staan veel banken al klaar om aan de slag te gaan met de implementatie van de Bitcoin dienst.
Binnenkort kunnen ook gewone klanten Bitcoin kopen via de bank
Een groot aantal grote vermogensbanken zijn al begonnen met het aanbieden van Bitcoin diensten aan hun vermogende klanten. Maar de Bitcoin integratie op bankrekeningen voor de “normale” consumenten is nieuw.
Door deze mogelijkheden te ontgrendelen voor financiële instellingen van elke omvang, wordt het speelveld voor bankieren met Bitcoin gelijkgetrokken.
Zodra de service is geïntegreerd, kunnen bankklanten hun Bitcoin bezit naast hun fiat-account in één oogopslag zien. Ook kunnen ze Bitcoin via bank kopen, verkopen en dus ook gewoon bewaren.
Bitcoin via de bank mogelijk door samenwerking met NYDIG en FIS
Bitcoin via de bank wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen NYDIG en FIS Global. Het bedrijf, een dochteronderneming van de in New York gevestigde vermogensbeheerder Stone Ridge, werkt samen met fintech-gigant Fidelity National Information Services (FIS) om Amerikaanse banken in staat te stellen de komende maanden bitcoin aan te bieden, aldus de twee bedrijven.
Volgens Sells zijn er al honderden banken ingeschreven voor het programma. Terwijl het bedrijf in gesprek is met enkele van de grootste Amerikaanse banken, zijn veel van de geldschieters die hebben ingestemd om deel te nemen kleinere instellingen zoals Suncrest, een in Californië gevestigde bank met zeven vestigingen.
Doel is om alle klanten Bitcoin via de bank te kopen, verkopen en bewaren
De twee partijen gaan samen op de achtergrond het kopen, verkopen en bewaren van Bitcoin voor banken regelen. Het doel van NYDIG is om het voor elke Amerikaan en elk bedrijf eenvoudig te maken om Bitcoin via de bank te kopen. Het moet mogelijk zijn voor particuliere en zakelijke klanten om direct Bitcoin via de bank te kopen en via een bankapplicatie. Sells gaf aan dat het binnenkort mogelijk is om in een eigen bankomgeving Bitcoin te kopen of verkopen.
Bitcoin kopen nu alleen mogelijk via beurzen en brokers
Tot op heden fungeren de crypto beurzen en brokers in de VS als een soort tweede bankrekening. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Coinbase en bijvoorbeeld Binance. Een aantal cryptobeurzen, waaronder Kraken, zijn juist echte banken geworden. Kraken heeft zelfs een licentie verkregen om bankzaken te mogen aanbieden aan zijn klanten. Maar hier komt dus snel verandering in doordat de banken dit nu ook gaan aanbieden.
Rooskleurig toekomst voor Bitcoin via de bank
De Bitcoin diensten van NYDIG worden steeds meer afgenomen door banken. Er zijn inmiddels honderden partijen die zich hebben aangemeld voor de diensten van NYDIG. In de meeste gevallen gaat het om kleinere financiële bedrijven en een aantal grote banken.
Honderden Amerikaans retailbanken gaan de cryptomunt omarmen en Bitcoin via de bank aanbieden aan hun klanten. Het is nu afwachten wanneer ook Nederlandse banken hun klanten gaan aanbieden om Bitcoin via de bank te kopen of verkopen. Staan we nu dan echt nog pas aan het begin van de bullmarkt?