El Salvador’s Bitcoin voorraad noteert $12M verlies terwijl die van Microstrategy 44% winst boekt. Hoe kan dat?

El Salvador’s Bitcoin voorraad staat nu op een verlies van $12 miljoen sinds de introductie van Bitcoin in het land 4 maanden geleden. MicroStrategy, daarentegen, heeft een winst van 44 procent geboekt. Hoe kan het grote verschil in verlies en winst verklaard worden? En wat zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst? 

El Salvador’s Bitcoin voorraad noteert verlies van $12 M

Het is nu vier maanden geleden dat El Salvador een crypto legende werd door Bitcoin (BTC) wettig betaalmiddel te maken. Vier maanden na dato telt het land echter miljoenen dollars verlies op zijn Bitcoin voorraad.

Onder leiding van president Nayib Bukele kocht het Midden-Amerikaanse land op een vrij agressieve manier Bitcoin. In het bijzonder kocht Bukele veel Buy the dips, dat wil zeggen dat hij BTC kocht op het moment van grote prijsdalingen om de Bitcoin voorraad aan te vullen.

Op het moment van schrijven bezit zijn Bitcoin voorraad 1.391 BTC. . In totaal hebben de Bitcoin aankopen het land $73,2 miljoen gekost, want de meeste aankopen werden gedaan toen BTC meer dan $50.000 waard was.

Tegen de huidige wisselkoers is BTC echter ongeveer $42.000 waard. Dit nadat BTC de laatste tijd veel prijsverliezen leed. De totale waarde van El Salvador’s Bitcoin voorraad is momenteel $60,7 miljoen. Dit betekent een aanzienlijk verlies van $12 miljoen.

Toch zijn deze cijfers twijfelachtig omdat sommige details over El Salvador’s crypto investering niet openbaar gemaakt zijn. Zo zei minister van Financiën Alejandro Zelaya dat het land een deel van zijn Bitcoin voorraad voor de dollar had geliquideerd.

Zelaya deelde echter geen informatie over wanneer deze transacties precies plaatsvonden of over de specifieke hoeveelheid Bitcoin die verkocht werd. Bovendien blijft het adres waar El Salvador’s crypto wordt bewaard een mysterie voor het grote publiek. Daardoor is het volgen van de aan- en verkopen ervan bijna onmogelijk.

Bitcoin voorraad MicroStrategy

MicroStrategy boekt 44% winst op zijn Bitcoin voorraad

De door Michael Saylor geleide tech firma MicroStrategy is een andere entiteit die er trots op is deel uit te maken van de “Buy the Dip” voorstanders. Sinds het eind van de jaren 2020 heeft de firma elke gelegenheid aangegrepen om meer Bitcoin te verzamelen.

Zo wordt al het geld dat niet nodig zijn voor de bedrijfsvoering van het bedrijf in Bitcoin aangehouden. Het bedrijf doet dit in overeenstemming met zijn 2020 beleid. De firma heeft ook verschillende keren converteerbare obligaties uitgegeven om de koopkracht op te krikken.

Tegen het eind van 2021 bezat MicroStrategy in totaal 124.391 BTC, die het kocht voor gemiddeld $ 3,75 miljard. Daarentegen zijn haar Bitcoin bezittingen in El Salvador nu $5,42 miljard waard. Daarmee staat het op een winst van 44 procent. Interessant is dat MicroStrategy volgens MarketWatch gewaardeerd wordt op $5,33 miljard. Dat is maar een paar miljoen minder dan zijn Bitcoin bezittingen.

El Salvador Bitcoin voorraad

De toekomst voor Bukele en Saylor 

Eerder heeft Saylor gezegd dat Bitcoin “voor altijd omhooggaat” en dat hij de BTC van het bedrijf nooit zal verkopen. Zijn uitspraken hebben zowel lof geoogst van crypto-enthousiastelingen als kritiek van Bitcoin-tegenstanders.

Dat gezegd hebbende, kan het bedrijf tot het inzicht komen dat het iets moet ondernemen als de prijs van BTC onder $30.153 zakt. Op dat moment zal MicroStrategy, net als El Salvador, een verlies boeken op zijn Bitcoin investeringen. Als dat gebeurt dan kan dat problematisch worden voor het bedrijf vanwege zijn schuldverplichtingen.

Als de Bitcoin prijs blijft dalen, dan kan voor El Salvador het vertrouwen in Bukele’s crypto-plannen, waaronder Bitcoin City, afnemen. Beiden staan echter te winnen bij positieve prijsbewegingen op de cryptomarkt. Alleen dat zou die critici en twijfelaars het zwijgen kunnen opleggen.

De toekomst zal uitwijzen of Bukele en Saylor gelijk hebben of dat de critici toch gelijk hebben.

Plaats een reactie