Het gaat ineens heel snel met de Bitcoin koers. Daar waar de koers enkele dagen geleden nog op $58.000 lag, daalde de cryptocurrency gisteren tot onder $40.000. In een korte tijd verloor de munt maar liefst 30% van zijn waarde. Bij de investeerders zit de schrik goed in. Deze “Bitcoin angst” zien we dan ook terug door de Bitcoin instroom naar beurzen en ook aan de hand van Fear & Greed Index. Ook zien we dat investeerders hun Bitcoins met verlies verkopen.
Inhoudsopgave
Duizenden Bitcoins naar cryptobeurzen
Uit de gegevens van het analysebedrijf Glassnode blijkt dat Bitcoin instroom naar cryptobeurzen flink is toegenomen. In slechts een uur tijd maar liefst bijna 23.000 Bitcoins naar verschillende cryptobeurzen werden verstuurd. Dit is bijna evenveel als tijdens de corona crisis in maart 2020.
Bitcoins worden met verlies verkocht
De Spent Output Profit Ratio (SOPR) is ook op het laagste niveau sinds de uitbraak van corona vorig jaar in maart 2020. De SOPR vergelijkt de Bitcoin waarde tussen het moment van ontvangst en verzending. Een SOPR hoger dan 1 houdt in dat de meeste investeerders hun munten met een winst verkopen. Is de SOPR lager dan 1, dan betekent dit dat de meeste investeerders hun munten met verlies verkopen. Volgens experts is dit een teken dat er Bitcoin angst heerst op de cryptomarkt.
Fear & Greed Index toont “Extreme Angst”
Het Fear and Greed Index, vrij vertaald de Angst en Gretigheid Index toont een “Extreme Angst”. Deze index wordt onder andere samengesteld op basis van volatiliteit, volume en het sentiment op social media. Deze index bereikte enkele dagen geleden al een jaarlijks dieptepunt en bevindt zich nog altijd op “Extreme Angst.” Dit terwijl men vorige week nog gretigheid was.
Uitleg Fear & Greed Index
Misschien ben je niet bekend met de Fear & Greed Index. Daarom leggen we je uit hoe je de index kunt lezen. De schaal van Fear & Greed Index gaat van 0 (Extreme Angst) naar 100 (Extreme Hebzucht). Het cijfer wordt bepaald op basis van een gewogen gemiddelde van de volgende zes factoren:
- Volatiliteit (25 %)
Een belangrijke factor is de volatiliteit van de koers. Er wordt hierbij gekeken naar de gemiddelde van 30 dagen en 90 dagen. Als de koers erg volatiel is en veel beweegt, dan is dit volgens de indicator een teken van een angstige cryptomarkt. Een ongewone stijging van de volatiliteit is een teken van een Bitcoin angstige markt.
- Marktmomentum/Volume (25%)
Ook wordt het huidige volume en het marktmomentum, wederom in vergelijking met de gemiddelde waarden over de laatste 30/90 dagen. Deze worden vervolgens naast elkaar gelegd. Hierbij geldt dat bij hoge dagelijkse verkoopvolumes in een negatieve markt, dat de markt overdreven angstig/ bearish handelt. Er is op dat moment sprake van een Bitcoin angst.
- Sociale media (15%)
Een ander belangrijke factor die wordt meegewogen is het sentiment op Social Media. Er worden verschillende enquêtes afgenomen om het Social Media sentiment te meten. Voorbeelden van Social Media platformen waarop veel wordt gediscussieerd over Bitcoin en cryptocurrencies zijn Twitter en Reddit.
- Enquêtes (15%) momenteel gepauzeerd
Samen met strawpoll.com, een groot publiek polling platform, worden er wekelijkse crypto polls gehouden en wordt aan mensen gevraagd hoe ze de markt zien. Meestal zijn er 2.000 – 3.000 respondenten op elke enquête, dus er wordt een goed beeld verkregen van het sentiment van een groep crypto beleggers.
- Dominantie (10%)
Als we kijken naar de gehele cryptomarkt, dan is Bitcoin qua marktkapitalisatie de grootste cryptomunt en beheerst het grootste deel van het handelsvolume, dus de dominantie van Bitcoin is hoog. Wanneer de Bitcoin dominantie afneemt, dan investeren mensen andere altcoins.
- Trends (10%)
De index kijkt ook naar de Google Trends-gegevens voor verschillende Bitcoin-gerelateerde zoekopdrachten. Er wordt gekeken naar de verandering in zoekvolumes en aanbevolen andere momenteel populaire zoekopdrachten. Momenteel kun je zien dat er een +1.550% stijging is van de query “bitcoin prijs manipulatie” Dit is duidelijk een teken van Bitcoin angst in de markt, en dat gebruiken we voor onze index.
Laat jij je leiden door Bitcoin angst?
Als we kijken naar het verleden, dan zien we dat de Fear & Greed Index ook een dieptepunt bereikte in november en december 2018. Achteraf bleek dat dit een geweldig moment wat om Bitcoin te kopen. Soms kan het juist winstgevend zijn om tegen de menigte in te gaan. Laat je hierin vooral niet leiden door je eigen Bitcoin angst of dat van anderen.
https://www.youtube.com/watch?v=_2c3R9yW4gM