BitMEX treft schikking van $100 miljoen met CFTC en FinCEN

De populaire crypto-derivatenbeurs Bitmex heeft een schikking getroffen met twee overheidsinstanties in de Verenigde Staten. De toezichthouders en regelgevers van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) gaan akkoord met de schikking. Dit betekent dat het bedrijf een boete van $100 miljoen moet betalen.

Schikking van $100 miljoen

Vandaag gaf BitMEX in een aankondiging aan dat het een schikking heeft bereikt met CFTC en FinCEN. Beide overheidsinstanties hadden een civiele aanklacht ingediend tegen de exchange. Voor zover bekend is er geen melding gemaakt van een strafrechtelijke aanklacht tegen Arthur Hayes, de voormalige CEO van BitMEX of tegen een andere leidinggevende bij de crypto-derivatenbeurs. 

Zoals bij vele andere organisaties achter cryptobeurzen bestaat BitMex uit verschillende holdings en bedrijven. Holdings zoals 100x Holding Limited, Shine Effort Inc. Limited, HDR Global Trading Limited en HDR Global Servies (Bermuda) Limited vallen allen onder BitMEX. Het proces tegen verschillende voormalige bestuurders duurt overigens gewoon voort. Dit gaat over een bepaalde zaak tegen de beurs zelf.

BitMEX schikking

De aanklacht tegen BitMEX

Door verschillende aantijgingen uit de Verenigde Staten kwam de beruchte Bitcoin-derivatenbeurs vorig jaar in opspraak. De aanklacht was duidelijk: volgens de CFTC werkt het bedrijf zonder de juiste documentatie en licenties.

Eind vorig jaar werd de crypto-derivatenbeurs aangeklaagd door CFTC en FinCEN, waaronder voor het ontduiken van de Amerikaanse regelgeving en het overtreden van de wetten op het bankgeheim. Er wordt gezegd dat Bitcoin (BTC)-derivatenbeurzen van november 2014 tot oktober 2020 beleggingsproducten zonder licentie hebben geleverd in de Verenigde Staten.

Bovendien voldoet de beurs niet aan de Amerikaanse anti-witwasrichtlijnen. Het ecosysteem rondom Bitcoin wordt steeds meer beperkt door (internationale) regels. Dit zal gevolgen hebben voor de markt en de deelnemers in de sector. Deze bedrijven kunnen Amerikanen niet (meer) ongestraft diverse financiële producten aanbieden.

FinCEN verklaarde ook dat het handelsplatform ongeveer $ 200 miljoen aan transacties heeft verwerkt die gerelateerd waren aan darknet marktplaatsen en het mixen van diensten. 

BitMEX $100 miljoen

Uitspraak rechtszaak

BitMEX mag dus niet langer financiële producten, waaronder derivaten, aanbieden in Verenigde Staten. Het bedrijf moet hiervoor eerst goedkeuring krijgen van de CFTC. De rechterlijke uitspraak is als volgt:

BitMEX is er niet in geslaagd om onder meer de verplichte klantidentificatieprocedures (“CIP”) te implementeren, inclusief Know Your Customer (“KYC”) procedures. Aan de hand van deze procedures kunnen Amerikaanse individuen die het BitMEX-platform gebruiken worden geïdentificeerd.

Voor een buitenstaander lijkt de crypto-derivatenbeurs er met een boete van $ 100 miljoen goed vanaf te komen. De cryptobeurs verwerkt nog steeds elke dag miljarden dollars aan transacties. Als organisatie belooft het bedrijf zich te verbeteren.

CFTC-voorzitter Rostin Behnam zei:

“Deze zaak benadrukt de verwachting dat naarmate de cryptocurrency-industrie zich blijft ontwikkelen, zij haar verantwoordelijkheden in de gereguleerde financiële sector serieus zal nemen en haar verantwoordelijkheid om een ​​compliance-cultuur te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.”

BitMEX $100 miljoen boete

Gevolg rechtspraak

Zoals bij vele andere organisaties achter cryptobeurzen bestaat BitMex uit verschillende holdings en bedrijven. Holdings zoals 100x Holding Limited, Shine Effort Inc. Limited, HDR Global Trading Limited en HDR Global Servies (Bermuda) Limited vallen allen onder de crypto-derivatenbeurs. 

Daarnaast zijn er verschillende strafzaken tegen enkele voormalige leidinggevenden van het bedrijf, waaronder voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes. Deze rechtszaken lopen nog en de bovengenoemde schikking staat los van de zaak tegen hen. Sinds Hayes zich in april aan de Amerikaanse autoriteiten heeft overgegeven, is hij op borgtocht van 10 miljoen dollar vrijgelaten.

Alexander Höptner, de huidige CEO, liet weten dat het bedrijf erg blij is dat ze de zaak nu achter zich kan laten. Hij gaf verder aan dat BitMEX zijn verantwoordelijkheden uiterst serieus neemt en dat ze actief zullen blijven samenwerken met de regelgevers vanuit de hele wereld om ervoor te zorgdragen dat BitMEX een positieve rol blijven spelen in de vormgeving van de toekomst van deze significante activaklasse.

https://www.youtube.com/watch?v=lPNx9Dgjnx4

Plaats een reactie