BitMEX treft schikking

De populaire crypto-derivatenbeurs Bitmex heeft een schikking getroffen met twee overheidsinstanties in de Verenigde Staten. De toezichthouders en regelgevers van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) gaan akkoord met de schikking. Dit betekent dat het bedrijf een boete van $100 miljoen moet betalen.

Vandaag gaf BitMEX in een aankondiging aan dat het een schikking heeft bereikt met CFTC en FinCEN. Beide overheidsinstanties hadden een civiele aanklacht ingediend tegen de exchange. Voor zover bekend is er geen melding gemaakt van een strafrechtelijke aanklacht tegen Arthur Hayes, de voormalige CEO van BitMEX of tegen een andere leidinggevende bij de crypto-derivatenbeurs. 

Zoals bij vele andere organisaties achter cryptobeurzen bestaat BitMex uit verschillende holdings en bedrijven. Holdings zoals 100x Holding Limited, Shine Effort Inc. Limited, HDR Global Trading Limited en HDR Global Servies (Bermuda) Limited vallen allen onder BitMEX. Het proces tegen verschillende voormalige bestuurders duurt overigens gewoon voort. Dit gaat over een bepaalde zaak tegen de beurs zelf.

Bitmex schikking

De aanklacht tegen BitMEX

Door verschillende aantijgingen uit de Verenigde Staten kwam de beruchte Bitcoin-derivatenbeurs vorig jaar in opspraak. De aanklacht was duidelijk: volgens de CFTC werkt het bedrijf zonder de juiste documentatie en licenties.

Eind vorig jaar werd de crypto-derivatenbeurs aangeklaagd door CFTC en FinCEN, waaronder voor het ontduiken van de Amerikaanse regelgeving en het overtreden van de wetten op het bankgeheim. Er wordt gezegd dat Bitcoin (BTC)-derivatenbeurzen van november 2014 tot oktober 2020 beleggingsproducten zonder licentie hebben geleverd in de Verenigde Staten.

Bovendien voldoet de beurs niet aan de Amerikaanse anti-witwasrichtlijnen. Het ecosysteem rondom Bitcoin wordt steeds meer beperkt door (internationale) regels. Dit zal gevolgen hebben voor de markt en de deelnemers in de sector. Deze bedrijven kunnen Amerikanen niet (meer) ongestraft diverse financiële producten aanbieden.

FinCEN verklaarde ook dat het handelsplatform ongeveer $ 200 miljoen aan transacties heeft verwerkt die gerelateerd waren aan darknet marktplaatsen en het mixen van diensten. 

Bitmex $100 miljoen

Uitspraak rechtszaak

BitMEX mag dus niet langer financiële producten, waaronder derivaten, aanbieden in Verenigde Staten. Het bedrijf moet hiervoor eerst goedkeuring krijgen van de CFTC. De rechterlijke uitspraak is als volgt:

BitMEX is er niet in geslaagd om onder meer de verplichte klantidentificatieprocedures (“CIP”) te implementeren, inclusief Know Your Customer (“KYC”) procedures. Aan de hand van deze procedures kunnen Amerikaanse individuen die het BitMEX-platform gebruiken worden geïdentificeerd.

Voor een buitenstaander lijkt de crypto-derivatenbeurs er met een boete van $ 100 miljoen goed vanaf te komen. De cryptobeurs verwerkt nog steeds elke dag miljarden dollars aan transacties. Als organisatie belooft het bedrijf zich te verbeteren.

CFTC-voorzitter Rostin Behnam zei:

“Deze zaak benadrukt de verwachting dat naarmate de cryptocurrency-industrie zich blijft ontwikkelen, zij haar verantwoordelijkheden in de gereguleerde financiële sector serieus zal nemen en haar verantwoordelijkheid om een ​​compliance-cultuur te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.”

Bitmex $100 miljoen boete

Gevolg rechtspraak

Zoals bij vele andere organisaties achter cryptobeurzen bestaat BitMex uit verschillende holdings en bedrijven. Holdings zoals 100x Holding Limited, Shine Effort Inc. Limited, HDR Global Trading Limited en HDR Global Servies (Bermuda) Limited vallen allen onder de crypto-derivatenbeurs. 

Daarnaast zijn er verschillende strafzaken tegen enkele voormalige leidinggevenden van het bedrijf, waaronder voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes. Deze rechtszaken lopen nog en de bovengenoemde schikking staat los van de zaak tegen hen. Sinds Hayes zich in april aan de Amerikaanse autoriteiten heeft overgegeven, is hij op borgtocht van 10 miljoen dollar vrijgelaten.

Alexander Höptner, de huidige CEO, liet weten dat het bedrijf erg blij is dat ze de zaak nu achter zich kan laten. Hij gaf verder aan dat BitMEX zijn verantwoordelijkheden uiterst serieus neemt en dat ze actief zullen blijven samenwerken met de regelgevers vanuit de hele wereld om ervoor te zorgdragen dat BitMEX een positieve rol blijven spelen in de vormgeving van de toekomst van deze significante activaklasse.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »