De cryptomarkt, en Bitcoin in het bijzonder, verandert voortdurend en in hoog tempo. De nieuwe ontwikkelingen en updates zijn erg belangrijk en hebben voortdurend invloed op de cryptokoersen. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Bitvavo, de grootste crypto exchange in Nederland, liet marktonderzoeksbureau Markteffect een uitgebreid marktonderzoek doen naar de acceptatie van digitale activa in Nederland, België en Duitsland. In elk land werden meer dan duizend mensen ondervraagd. Het Bitvavo marktonderzoek en de resultaten zorgen voor opvallende bevindingen. Hieronder presenteren we enkele van de meest interessante bevindingen.
Inhoudsopgave
Hoeveel mensen bezitten crypto of denken erover erin te investeren?
Hoeveel mensen in Nederland, België en Duitsland momenteel crypto bezitten of erover denken erin te investeren geeft een goede indicatie van de acceptatie van digitale activa. Uit het Bitvavo marktonderzoek bleek dat 16% van de Duitse respondenten digitale activa bezit of overweegt erin te investeren. In Nederland en België lag dit percentage iets lager, op 12%.
In absolute aantallen schat Bitvavo dat meer dan 13 miljoen Duitsers digitale activa bezitten of overwegen. Naar schatting 2 miljoen Nederlanders en 1,4 miljoen Belgen bezitten of overwegen digitale activa. Dat zijn behoorlijk indrukwekkende aantallen.
Welke crypto activum is het populairst?
Niet verrassend is Bitcoin het meest gehouden digitale activum in alle drie de landen. Naar schatting 6% van de Duitsers en Belgen bezitten Bitcoin, tegen 4% van de Nederlanders. Dit betekent dat 4 miljoen Duitsers, 600.000 Nederlanders en 500.000 Belgen in het bezit zijn van Bitcoin. Daarnaast bezit ongeveer 3% van de Nederlanders bezit Ethereum en ook maar liefst 2% zei dat ze momenteel Dogecoin bezitten. Andere munten die veel mensen bezitten zijn Litecoin, Binance Coin en Tether.
Op de vraag om spontaan een digitale activa te noemen, dacht 64% van de ondervraagden onmiddellijk aan Bitcoin. Daarna volgden Ethereum en Dogecoin als meest genoemde, maar ook Litecoin, Ripple en Cardano kwamen vrij vaak ter sprake. Bijzonder is dat Ethereum en Dogecoin beduidend lager scoorden dan Bitcoin met respectievelijk 9% en 8%. Hoewel Bitcoin mainstream geworden is, is Ethereum, dat in de cryptogemeenschap net zo bekend is als Bitcoin, blijkbaar nog niet erg “top of mind” bij de ondervraagden.
Waarom investeren mensen wel of niet in digitale activa?
Ook de reden waarom mensen wel of niet in digitale activa investeren werd onderzocht. De belangrijkste reden om niet in digitale activa te investeren is gebrek aan kennis. Maar liefst 39% van de Nederlanders, 37% van de Belgen en 28% van de Duitsers noemden dit als de belangrijkste belemmering om in digitale activa te investeren. Een andere belangrijke reden waarom de ondervraagden niet in digitale activa beleggen is bezorgdheid over risico’s. Ook marktinstabiliteit is een populaire reden.
De belangrijkste drijfveer voor de acceptatie van digitale activa in deze drie landen is het verwachte rendement op investeringen. Verwachte rendementen zijn de belangrijkste reden waarom mensen over het algemeen investeren. Hoewel het historische rendement van digitale activa aantrekkelijk is, is het dus geen uniek verschijnsel. Een andere reden die vaak genoemd werd is dat velen het nog steeds als een geweldig moment zien om in te stappen, maar advies van een expert wordt ook vaak genoemd.
Hoeveel mensen bezaten vroeger Bitcoin maar doen dat nu niet meer?
Bij alle ondervraagden werd onderzocht hoeveel mensen ooit in het bezit waren van Bitcoin, maar op het moment van het onderzoek niet langer in het bezit waren van Bitcoin. In Duitsland bezat 20% van de respondenten vroeger Bitcoin, maar nu niet meer. Vergeleken met 8% in Nederland en 11% in België is dit cijfer vrij hoog.
Anderzijds overweegt 23% van de niet-Bitcoin bezitters in Duitsland om in Bitcoin te investeren. Voor 18% van de Nederlandse en 17% van de Belgische ondervraagden geldt dat ze ook overwegen in digitale activa te investeren.
Hoeveel mensen vinden dat Bitcoin verboden moet worden?
Onlangs hebben een aantal landen, zoals Turkije en China, Bitcoin verboden. In een aantal landen waar Bitcoin niet verboden is, suggereren prominente politici of economen soms dat Bitcoin om wat voor reden dan ook verboden zou moeten worden. Bitvavo was benieuwd wat het grote publiek in de drie landen vindt van een verbod op Bitcoin.
Bijna driekwart (74%) van de Duitse respondenten van het Bitvavo marktonderzoek was het er niet mee eens dat Bitcoin verboden moet worden. Evenzo was 71% van de Nederlanders en Belgen tegen een Bitcoin verbod.
De toekomst van Bitcoin en andere interessante bevindingen
De respondenten van het Bitvavo marktonderzoek werd ook gevraagd naar hun vertrouwen in de toekomst van Bitcoin. Op de vraag hun vertrouwen een cijfer te geven, gaven de Nederlanders gemiddeld een 4,8, de Duitsers gemiddeld een 5,0, en de Belgen gemiddeld een 4,4.
Andere interessante uitkomsten van het onderzoek zijn:
- 52% van de Nederlanders denkt dat Bitcoin een zeepbel is die vroeg of laat zal barsten.
- 17% van de Nederlanders denkt dat Bitcoin binnen 5 jaar een legaal betaalmiddel zal worden.
- 34% van de Nederlanders denkt dat Bitcoin in de komende 5 jaar nog populairder zal worden dan het nu al is.
- 51% van de Nederlanders zegt dat de volatiliteit van Bitcoin een belangrijke rol speelt bij hun beslissing om al dan niet in Bitcoin te investeren.
Conclusie en vervolg Bitvavo marktonderzoek
De meningen over crypto zijn nog steeds verdeeld in Nederland, België en Duitsland. We zien echter wel een duidelijk toenemend vertrouwen in Bitcoin, maar dat komt natuurlijk ook omdat de markt het afgelopen jaar heel mooie dingen heeft laten zien. We kunnen ook zeggen dat de acceptatie van digitale activa relatief de goede kant op gaat.
Deze Bitvavo marktonderzoek zal in oktober opnieuw worden gehouden om de laatste ontwikkelingen en sentimentsveranderingen in deze drie landen te volgen. Wil je na de indrukwekkende resultaten ook in digitale activa investeren? Begin dan onmiddellijk met handelen via Bitvavo.