Bank of America heeft al 48 Blockchain patenten, waarom?

De overgrote meerderheid van aan Wall Street gelieerde instellingen zijn grotere voorstanders geweest van de technologie achter cryptocurrency. Voor vele is “Blockchain zonder Bitcoin” nu de nieuwe mantra.

Bank of America blijft sceptisch

De financiële wereld veranderde in November 2017 door de enorme groei van Bitcoin. Ook andere cryptocurrencies, waaronder Ripple, Litecoin, en Ethereum, boekten snelle winsten.  Er werden handelsvolumes gezien die zelden waren gezien op een doorgaanse handelsdag op Wall Street. Door deze enorme groei zagen we dat bepaalde banken steeds minder aversie tegen cryptocurrencies, zo leek het.

Brian Moynihan, de CEO van de Bank of America (BoA), wendde zich onmiddellijk tot het onderwerp van de blockchain technologie toen hem gevraagd werd naar zijn sentiment over Bitcoin. Dit gebeurde tijdens zijn deelname aan de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

De chief executive vertelde Yahoo Finance dat BoA waarschijnlijk meer patenten heeft dan enige andere concurrent die zich met blockchain technologie bezighoudt.

“We geloven in het idee van verdeelde grootboeken, en smart contracts en alle woorden die je daarover hoort. We ontwikkelen ook het een en ander, maar het zijn geen nieuwe concepten.”

Moynihan ging verder met het onthullen van BoA’s kijk op blockchain en de mogelijke toepassingen ervan. “Het Register van Motorvoertuigen is een gedistribueerd grootboek,” zei hij. “We weten wie de eigenaar van een auto is, we weten wie de eigenaar van een huis is. Het idee is dat je dat meer elektronisch en grensoverschrijdend kunt doen.”

Voor Moynihan staat de kwestie van cryptocurrency in veel belangrijke opzichten geheel los van de blockchain technologie. Verwijzend naar Bitcoin, zei hij: “De vraag naar een anonieme munt, dat is een beleidsvraag die mensen moeten beantwoorden. Maar het idee van digitale verplaatsing van geld en de gedachte van blockchain, daar zijn we helemaal voor.”

Een zoektocht bij het patentbureau leert dat BoA inderdaad 48 patenten en lopende aanvragen heeft die met blockchain te maken hebben. Uit Google’s patent database blijkt ook dat BoA 39 patenten bezit die het woord “cryptocurrency” bevatten. Maar liefst 36 daarvan bevatten het woord “Bitcoin” en 27 gebruiken de term “blockchain” in de registratiedocumenten.

Uit gepubliceerde informatie blijkt dat hun meest recente op blockchain geïnspireerde patent zich concentreert op een blockchain alias, met als doel intrapersoonlijke betalingen te vergemakkelijken.

Blockchain patent bank

De oneindige gebruiksmogelijkheden van Blockchain

Hoewel het er wel op lijkt dat BoA het peloton aanvoert met het aantal patenten, zijn ze zeker niet alleen en liggen er ook andere banken op de kaap. In de bankwereld betekent het mogelijk maken van transacties via blockchain enorme besparingen, als een bank het goed weet aan te pakken.

In 2016 meldde Yahoo Finance dat banken scharrelden om openstaande vacatures voor blockchain ingenieurs in te vullen. De exacte diepte van de belangstelling en uitrol van de sector valt nog te bezien. Maar er zijn al talrijke pilots gelanceerd en het lijkt onvermijdelijk dat de technologie het bankwezen voorgoed zal veranderen.

Chain is zo een project die de grenzen tussen crypto en traditioneel bankieren doet vervagen. Buiten de financiële wereld heeft Walmart blockchain technologie ingezet om bederfelijke zendingen te volgen, en IBM heeft de technologie toegepast binnen hun bedrijfsprotocollen.

Moynihan was minder enthousiast over de huidige volatiele handel en “de speculatieve kant” van cryptocurrencies. Hij zei dat het spijtig is dat ze er niet tussen kunnen komen. Ze handelen er niet in, ze hebben er niets mee te maken. Ze laten het aan de mensen om die beslissing te nemen, de bank doet er niet aan mee.

Hoewel hij het over Bitcoin had, liet hij het gebruik van de naam gedurende het hele interview onvermurwbaar achterwege. Dat gezegd hebbende, lijkt het erop dat Bank of America haar opties openhoudt over deelname, voor het geval dat.

https://www.youtube.com/watch?v=RTTNHzOg4_U

Plaats een reactie