BlockFi doet aanvraag Bitcoin spot ETF

Maandag heeft het BlockFi, een Amerikaans cryptobedrijf, een aanvraag bij de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) gedaan voor een zogenaamde Bitcoin spot ETF. Zij deden dit gezamenlijk met het bekende investeringsbedrijf Neuberger Berman. De verschillende toezichthouders staan echter niet te juichen.

Wat is een Bitcoin ETF en BlockFi

Een Bitcoin Exchange Traded Fund kortweg ETF genoemd is een heel eenvoudige maar ook veilige variant van een Bitcoin effect (ETP) zoals deze op de verschillenden aandelenbeurzen verhandeld kunnen worden. Het werkt hetzelfde als een Bitcoin prijs tracker die op een fonds dat aan de beurs is genoteerd en wordt beheerd. Hierbij wordt de officiële Bitcoin koers gevolgd.

Een ETF biedt dus vele voordelen. Het werkt veilig, eenvoudig en het is een transparant beleggingsinstrument dat je via een reguliere effectenbeurs kunt verhandelen. Hierbij hoef je je dus niet druk te maken om de gekochte Bitcoins zelf. De Bitcoins worden namelijk in de door het fonds zelf geregelde wallets op een veilige manier opgeslagen. Dit is dan wel zo’n veilig idee natuurlijk. Dit maakt een EFT dan ook tot een aantrekkelijk product en een Bitcoin spot ETF al helemaal. 

BlockFi is een decentraal financieel handelsplatform dat uitleen- en handels diensten op hun platform aanbiedt. Je zou hen kunnen vergelijken met een bank. Alleen zijn zij actief in de cryptowereld. Je kunt er Bitcoin en andere cryptomunten storten. Over jouw opgebouwde cryptokapitaal betalen zij jou een rente uit. Jouw ingelegde cryptomunten dienen weer als onderpand voor geldleningen. Als extra bieden zij de mogelijkheid om je je account te koppelen aan een BlockFi creditcard. Dit vinden toezichthouders zijn het hier niet helemaal mee eens.

Bitcoin spot ETF

Eerste Bitcoin Spot ETF met fysieke ondersteuning Bitcoin

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijke aanvraag wordt gedaan voor een Bitcoin Spot ETF. Inmiddels zijn er in de VS al drie Bitcoin ETF’s opgestart. Er is echter wel één groot verschil. Alle drie de ETF’s hebben namelijk ondersteuning van futures contracten op Bitcoin. Hierbij gaat het dus om afgeleide producten van Bitcoin.

De aanvraag die door BlockFi is gedaan voor een Bitcoin Spot ETF wordt fysiek ondersteund door Bitcoin zelf. Dit houdt in dat de aandelen door de ETF zullen worden aangeboden en dat de prijs gekoppeld zal zijn aan de prijs die op de spotmarkt van Bitcoin van toepassing is.

Er gaan overigens geruchten ten ronde dat Grayscale met dezelfde plannen heeft met een Bitcoin Spot ETF. Mocht de aanvraag van BlockFi of eventueel Grayscale worden geaccordeerd, dan zou dit in de VS de allereerste Bitcoin spot ETF zijn. De aandelen zullen daarna worden verhandeld op de Stock Exchange van New York.

BlockFi Bitcoin spot ETF 1

Kritiek van toezichthouders

Er is ook volop kritiek met name vanuit de toezichthouders. BlockFi staat namelijk in meerdere staten van de VS onder toezicht van regelgevende instanties. In juli van dit jaar kreeg BlockFi al een bevel tot staken. Dit bevel was uitgevaardigd door de procureur-generaal van de Amerikaanse staat New Jersey.

In de staat New Jersey ziet men de producten en diensten van BlockFi als effecten. Helemaal zeker van hun zaak zijn ze echter nog niet. De ingangsdatum van het bevel tot staken heeft men al diverse malen verzet.

De staat New Jersey staan echter niet alleen in hun standpunt. Eveneens in juli kreeg BlockFi namelijk ook al een waarschuwing van de Alabama Securities Commission, maar ook van de Texas State Securities. Beide instanties hebben namelijk grote zorgen dat de renteproducten toch mogelijk ongeregistreerde effecten zijn. Later die maand volgen ook nog eens de staten Kentucky en Vermont met het versturen van kennisgevingen aan BlockFi.

Overigens is BlockFi lang niet het enige bedrijf dat kritiek krijgt vanwege het uitlenen van producten. In september van dit jaar dreigde de Amerikaanse SEC het cryptobedrijf Coinbase aan te klagen als het door hen geplande leenproduct op de markt zou zetten. Om een langdurige en kostbare juridische strijd te voorkomen, capituleerde Coinbase door enige tijd later de lancering te cancelen.

https://www.youtube.com/watch?v=5BBXEcttvT0

Plaats een reactie