51% aanval

Gisteravond is Bitcoin SV (BSV) getroffen door een 51%-aanval. Er zijn ten minste drie kwaadaardige ketens gecreëerd en verschillende blokken werden “gereorganiseerd”.

Alvorens we verder gaan met dit artikel, willen we even duidelijk maken dat Bitcoin SV niet hetzelfde is als Bitcoin, het is een zogeheten hard fork.  Om de oorsprong van BSV uit te leggen moeten we terug naar 2017 en het schaaldebat. Sommige cryptogebruikers waren toen van mening dat Bitcoin te weinig transacties per seconde kon verwerken, dit was per seconde zeven transacties. Om je een beeld te geven van hoe weinig dit is, creditcardmaatschappijen verwerken zo’n 24.000 transacties per seconde.   

Bitcoin transacties worden verwerkt in blokken, welke chronologisch aan de blockchain worden toegevoegd. Elke tien minuten wordt er een nieuwe transactieblok toegevoegd aan de blockchain. Bitcointransacties worden verwerkt in blokken die maximaal 1 MB groot kunnen zijn. Op zich geen probleem, alleen kan het de hoeveelheid transacties niet aan. Daarom moesten de blokgroottes worden aangepast. 

Hierdoor ontstond Bitcoin Cash (BCH), dit is een soort kopie van Bitcoin, maar dan met grotere blokken. Met 8 MB heeft Bitcoin Cash een grotere blokgrootte dan Bitcoin. Bitcoin SV is op zijn beurt weer een afsplitsing van Bitcoin Cash en heeft blokken met een onbeperkte grootte.

51% aanval bsv

Wat is een 51% aanval?

Simpel gezegd, bij een 51% aanval heeft een persoon, een groep of een organisatie meer dan de helft van de totale rekenkracht van de blockchain in zijn bezit. Als een beslissing door één enkele entiteit wordt genomen, kunnen ze ervoor kiezen om de bevestiging van een nieuwe transactie uit te stellen of dezelfde munt twee keer te gebruiken. Dit wordt vaak een double spending (dubbele besteding) genoemd. Wanneer de verifiërende mijnwerker zijn eigen transactie ongedaan maakt om dezelfde munt voor een tweede keer uit te geven en zodoende winst maakt, vindt er dubbele besteding plaats.

In dit geval zijn er verschillende nepketens en één originele keten en op elke keten bestaan dezelfde coins. De drie dubbele munten moeten snel worden verkocht voordat er een reorganisatie plaatsvindt. Een soortgelijk scenario is zeer zeldzaam, omdat het veel geld, kracht en coördinatie van mijnwerkers vereist om zo’n aanval uit te voeren. Maar zoals BSV gisteravond heeft moeten leren, kan het nog steeds gebeuren, vooral wanneer miners meer gecentraliseerd zijn dan Bitcoin.

Dit is niet de eerste keer dat er een 51% aanval op Bitcoin SV heeft plaatsgevonden. De eerste BSV-aanval vond plaats op 24 juni, gevolgd door nog drie aanvallen op 1, 6 en 9 juli 2021. In de afgelopen jaren hebben verschillende projecten last gehad van een 51% aanval, waaronder:

 

  • Bitcoin Gold: Halverwege 2018 viel ruim 50% van het geld in handen van kwaadwillenden en verloor meer dan $ 18 miljoen door dubbele uitgaven.
  • Vertcoin: Een of meer aanvallers namen het over en er werd ongeveer $100.000 gestolen.
  • Ethereum Classic: Sinds 2019 heeft Ethereum Classic meer dan één 51% aanval ondergaan. Bij de tweede 51% aanval werd maar liefst USD 5,6 miljoen gestolen.

Door de enorme rekenkracht van Bitcoin en Ethereum (en dus niet Ethereum Classic) blockchains is het uitvoeren van 51% aanvallen theoretisch en economisch niet haalbaar. Geschat wordt dat een kwaadwillende miner US $ 340.232 en US $ 103.487 per uur zou uitgeven om 51% aanvallen op Bitcoin en Ethereum uit te voeren. Dit is gebaseerd op de huidige Bitcoin prijs die niet winstgevend is.

Bsv 51% aanval

Reactie op deze geslaagde BSV 51% aanval

Lucas Nuzzi van Coin Metrics zei: “Nadat er gisteren een poging tot een 51% aanval is gedaan, werd er vanmorgen om 11.46 uur opnieuw een serieuze poging gedaan. Deze 51% aanval slaagde. Een groot aantal blokken werden herschikt en tot 3 kwaadwillige ketens werden gelijktijdig in verschillende mining pools gemined. Hij vervolgde: “Na de aanval was er veel chaos in de mining pools, maar er was slechts één (succesvolle) reorganisatie van 14 blokken sinds de aanval begon.

 

Als reactie op deze aanval verklaarde de Bitcoin Association dat het essentieel is dat nodes de frauduleuze keten moeten markeren als ongeldig moeten markeren. Dit zal node terugsturen naar de keten die wordt ondersteund door eerlijke mijnwerkers, en uiteindelijk, als alles goed gaat, zal de keten van de aanvaller worden vergrendeld.

 

De grote cryptocurrency-uitwisselingen hebben nog niet gereageerd, zoals het opschorten van de handel. Huobi, OKEx en Bittrex hadden BSV al verlaten na een soortgelijke aanval vorige maand. Sinds 2019 biedt Binance geen BSV meer aan, maar dit heeft verschillende redenen. Craig Wright is de promotor achter Bitcoin SV en beweert Satoshi Nakamoto te zijn, de bedenker van Bitcoin. Tot nu toe heeft hij dit niet nog nooit kunnen bewijzen. In de cryptogemeenschap wordt Wright vaak een leugenaar en oplichter genoemd. Hij dreigde verschillende Bitcoiners persoonlijk aan te klagen, wat duidelijk niet om goede aarde viel bij de gemeenschap. Daarom willen sommige beurzen sinds 2019 geen BSV meer aanbieden.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »