Mysterieuze vermissing van BTC uit Chivo wallet

De Chivo wallet is de officiële Bitcoin wallet van El Salvador. Maar sinds de lancering blijft de wallet problemen ondervinden. Nu beweren een groot aantal gebruikers dat ze hun Bitcoins, die in de wallet waren opgeslagen, op mysterieuze wijze zijn kwijtgeraakt.

Chivo wallet

El Salvador’s besluit om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken ging gepaard met de introductie van een officiële Bitcoin wallet, Chivo wallet genaamd. De wallet moest helpen de Salvadoranen te overtuigen om cryptocurrency te omarmen. Echter stuitte de wallet op een groot aantal technische en bureaucratische problemen.  

Onlangs begon een groep Salvadoranen op sociale media te klagen over geld dat op mysterieuze wijze uit hun Chivo wallet verdween. Ook klaagden ze over het gebrek aan hulp vanuit de regering van El Salvador, maanden na het debuut van Chivo.

Twitter gebruiker “El Comisionado” verzamelde op 18 december een serie tweets over deze kwestie. De klachten beweren dat verschillende bedragen BTC van $ 100 tot $ 16.000 uit de Chivo wallet van Salvadoranen verdwenen zijn via talrijke ongeoorloofde transacties.

El Comisionado’s thread omvat 50 tweets waarin geklaagd wordt over in totaal $96.223,83 aan BTC die uit de Chivo portefeuilles van de gebruikers verdwenen zijn. Veel van de door El Comisionado verzamelde tweets bevatten screenshots waarop de ongeoorloofde transacties uit de getroffen Chivo wallets te zien zijn. De gebruiker die klaagde over het verdwijnen van $16.000 in BTC,

Er werd contact opgenomen met het Ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid van de regering van El Salvador voor commentaar op deze klachten, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

BTC vermist Chivo wallet

Onvermogen van regering om uit te zoeken wat met Chivo wallet aan de hand is

“DVBT Multiservices,” klaagde ook over het kennelijke onvermogen van de regering van El Salvador om te helpen bij het onderzoeken van de verdwenen Bitcoins uit de Chivo wallet en dreigde naar de media te stappen als de regering het probleem niet tot op de bodem uitzoekt.

Het verliezen van honderden, duizenden of tienduizenden dollars aan Bitcoin via de Chivo wallet zal waarschijnlijk geen vertrouwen wekken in El Salvador’s officiële wallet. Niet dat veel Salvadoranen in de eerste plaats veel vertrouwen in de wallet hadden. Dit omdat er tijdens de lancering al direct problemen waren met de software van de wallet. 

De BBC meldde dat “platforms zoals Apple en Huawei de door de regering gesteunde wallet niet aanboden. Daarnaast moesten de servers offline getrokken worden nadat ze de registraties van gebruikers niet konden bijhouden. Niet bepaald een goed gezicht voor de software die de crypto-revolutie op gang moet brengen.

Daarnaast waren er aanvankelijk zorgen over de Chivo wallet omdat deze vertrouwt op gezichtsherkenningssoftware om ongeoorloofde toegang tot het geld te voorkomen. Gezichtsherkenning is een vrij standaard beveiligingsmaatregel die gebruikt wordt door Windows Hello, Face ID, enzovoorts. Biometrische authenticatie voor een door de overheid geleid programma is echter nog steeds een privacy-zorgpunt.  Vooral als de Salvadoraanse overheid Chivo zo zwaar promootte als ze deed.

Het probleem van de gezichtsherkenning is dat het gemakkelijk te foppen is. CoinDesk meldde in oktober dat identiteitsdieven ongebruikte Chivo wallets claimden om de $30 aan BTC te stelen die elke Salvadoraan kreeg die zich aanmeldde voor Chivo. De app moest dergelijk misbruik voorkomen, maar een persoon maakte naar verluidt een Chivo wallet voor zijn grootmoeder na het scannen van “een foto van een poster aan zijn muur van Sarah Connor” uit “Terminator”.

Chivo wallet BTC vermist

Chivo wallet heeft nog veel verbeteringen nodig

Dit alles laat Salvadoranen achter met een door de overheid gesteunde Bitcoin wallet die bij de lancering de vraag niet kon bijbenen. Daarnaast verplicht het hen gezichtsherkenning te gebruiken, waarvan is gebleken dat identiteitsdieven die gemakkelijker kunnen misleiden. Tot slot laat de Chivo wallet schijnbaar duizenden dollars verdwijnen zonder verhaal door een combinatie van technische en bureaucratische beperkingen.

Het is moeilijk voor te stellen dat deze ervaring met de Chivo wallet veel Salvadoranen ertoe brengt te overwegen naar de Bitcoin Stad te verhuizen die president Nayib Bukele van El Salvador wil bouwen.

Dat gezegd hebbende, wat Bukele doet voor zijn land en voor Bitcoin blijft revolutionair. Als Bitcoin enthousiastelingen en voorstanders van verdere invoering van Bitcoin, hopen we daarom dat Bukele in de nabije toekomst de technische en bureaucratische beperkingen van de Chivo wallet kan oplossen.

https://www.youtube.com/watch?v=nd9b_MtYblQ

Plaats een reactie