Een investering in Cardano als hedge tegen Ethereum?

Van bij de lancering van Ethereum is duidelijk geworden dat het crypto project een belangrijke noodzaak wist in te vullen. In geen tijd wist ze dan ook uit te groeien tot het platform bij uitstek voor het lanceren van zogenaamde ICO’s of initial coin offerings. Tot tegenwoordig is Ethereum nog steeds één van de belangrijkste en tevens ook meest potentierijke projecten op de cryptomarkt. Toch zijn er inmiddels verschillende concurrenten op de markt verschenen die het project van Vitalik Buterin het vuur aan de schenen leggen. Voor menig aantal crypto investeerders geldt dan ook dat zij een investering hebben gedaan in bijvoorbeeld de ADA-token van Cardano bij wijze van hedge tegen Ethereum. Want wat als ze de verwachtingen in de toekomst niet weet waar te maken? Alle ogen zijn ondertussen gericht op de lancering van ETH 2.0, maar wat wanneer deze de pijnpunten zoals tegenwoordig bekend niet weet aan te pakken? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar investeerders in Ethereum met het oog op de toekomst toch rekening mee zullen willen houden.

Lancering van smart contracts op de Cardano blockchain

Het jaar 2021 is voor Cardano een cruciaal jaar. Het project heeft immers bekend gemaakt dat in augustus smart contracten operationeel zouden worden op haar blockchain. Het is voor Cardano belangrijk dat de lancering van de ondersteuning voor haar smart contracts niet te lang meer op zich laat wachten. Dit niet in het minst omdat ook voor het project van de ADA-token de concurrentie op de loer ligt. Ook van Polkadot (DOT) wordt immers bijzonder veel verwacht. Verschillende experten lijken op moment van schrijven toch net wat meer vertrouwen te hebben in de toekomst van Cardano en haar ADA-token. In het bijzonder de peer review-benadering van onderzoek en ontwikkeling kan rekenen op veel lof onder experten. Feit is op z’n minst dat Cardano in staat moet zijn om in de toekomst significant te kunnen knagen aan het marktaandeel van Ethereum.

https://www.youtube.com/watch?v=PVoffvUyHSk

Vormt Polkadot dan nog wel een valabele concurrent?

Ondanks het feit dat heel wat ontwikkelaars op zich wel interesse vertonen in de ontwikkelingen die zich afspelen binnen Cardano-netwerk verbleekt het aantal ontwikkelaars ten opzichte van het team dat zich met Polkadot (DOT) bezighoudt. Dit is niet de enige reden waarom Polkadot een concurrent is en blijft om rekening mee te houden. Daarnaast ontbreekt het Cardano namelijk aan de mogelijkheid om haar smart contract functionaliteit te testen in een echte wereld omgeving. Dit is iets wat Polkadot wel kan doen door middel van Kusama (KSM).

Community als sleutelfactor voor Cardano?

Het belangrijkste voordeel dat kan worden toegeschreven aan Cardano heeft betrekking tot haar bijzonder gedreven gemeenschap. Cardano kan rekenen op een ongelofelijke fanbase die zweert bij zowel het gebruik als bij het potentieel van het netwerk. Dit blijkt ook uit bijvoorbeeld het Youtube-kanaal dat werd opgezet door Charles Hoskinson. Hoskinson is natuurlijk niet alleen de oprichter van Cardano, maar was oorspronkelijk ook één van de mede-oprichters van Ethereum. De enorme interesse die er wordt getoond in zijn persoon evenals in zijn social media is echt zelden gezien binnen de cryptowereld. Eén ding staat sowieso vast, de kennis om van Cardano een mooi project met toekomstperspectief te maken is absoluut zeker aanwezig.

Hoe stakingpools van Cardano een potentieel waardevolle investering maken

Er zijn verspreid over deze pagina reeds verschillende belangrijke voordelen toegeschreven aan Cardano en haar netwerk. Toch is er één belangrijke die we nog niet hebben aangehaald. Het is namelijk bekend dat een groot aantal ADA-tokens vast zit in zogenaamde stakingpools. Dat is gunstig voor de koers van de cryptomunt. Ongeveer 60 procent van alle ADA-tokens die in omloop zijn worden ingezet in nagenoeg 2500 stakingpools. Cardano beschikt dan misschien niet over zoveel dApps die staan te popelen om geïmplementeerd te worden als Polkadot, maar er kunnen zomaar miljoenen mensen klaarstaan om ze te gaan gebruiken.

ethereum vs cardano

Ethereum 2.0, hoe schaalbaarheid de belangrijkste zorg werd

Dat projecten als Cardano en Polkadot er in slagen om Ethereum tegenwoordig het vuur stevig aan de schenen te leggen is deels te wijten aan haar gebrek aan schaalbaarheid. Dit is het belangrijkste probleem dat moet worden getackled middels de lancering van Ethereum 2.0. Van zodra deze update is doorgevoerd moet het project immers voldoende schaalbaar zijn om te kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag en populariteit. In het verleden raakte het netwerk van Ethereum immers meermaals overbelast. Dit onder meer als gevolg van het groeiende gebruik van stablecoins evenals de gedecentraliseerde financieringsapplicaties.

Het gebrek aan schaalbaarheid laat zich binnen het netwerk van Ethereum stevig voelen. In het bijzonder de gasprijzen, de vergoedingen die moeten worden betaald om transacties te kunnen uitvoeren, swingen de pan uit. Bovendien is het zo dat een stijgende ETH-koers dit probleem alleen nog maar verder op de spits drijft. Van sommige gebruikers is bekend dat ze voor het uitvoeren van hun transactie een gasprijs hebben betaald van zomaar even 100 dollar. Het spreekt voor zich dat dit een situatie is welke over de middellange tot lange termijn absoluut niet houdbaar is. Ook dit is één van de redenen waarom er met argusogen wordt gekeken in de richting van projecten als Cardano en Polkadot. Op z’n minst zijn deze op moment van schrijven immers financieel veel toegankelijker.

Vormt Cardano een echte hedge tegen Ethereum?

De populariteit van Ethereum heeft uiteraard afdoende bewezen dat de cryptowereld behoeften heeft aan een platform met ondersteuning voor smart contracts. Wat dit betreft is Ethereum zelfs een beetje het slachtoffer geworden van haar eigen succes. Dat laatste heeft er voor gezorgd dat de onrust is gaan toenemen bij investeerders in de nummer twee cryptocurrency van de wereld. In het bijzonder omdat Cardano in de zomer van 2021 ook haar smart contract ondersteuning heeft gelanceerd lijkt het er naar uit te zien dat Ethereum zich in sneltempo klaar moet maken om de degens te kruisen. Eén ding staat in ieder geval vast, Ethereum 2.0 zal nagels met koppen moeten slaan wil het de concurrentie voor blijven, want ook Polkadot is en blijft een project dat zomaar eens een te duchten tegenstander kan worden in de toekomst.

Plaats een reactie