Volgens Cardano oprichter zit het einde van bitcoin eraan te komen, klopt dit?

Tot nu toe was het eigenlijk onmogelijk om te bedenken dat er een dag zou komen waar dit uitgesproken zou worden. Zonder de uitvinding van Bitcoin, was er ook geen crypto-industrie. Alleen het lijkt er nu op dat de rollen beginnen te veranderen. In een interview van 7 december gaf Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), zijn eerlijke mening. 

Wordt bitcoin overbodig?

Hoskinson erkende in het interview met Cointelegraph het historische belang dat Bitcoin heeft gehad en zei dat het belangrijk is om een digitaal activum te hebben met de reputatie van digitaal goud. Bitcoin heeft volgens hem de industrie nodig om te overleven ‘’en zeker de exchanges en alle andere infrastructuur, omdat het in die dimensie niet zelfvoorzienend is.’’

Vorig jaar zagen de voorspellingen er eigenlijk ook al een beetje hetzelfde uit en werd er gezegd dat het maar een kwestie van tijd was, voordat de Bitcoin onnodig zou worden en het lijkt erop dat de meeste gelijk gaan krijgen.

Door zijn standpunt wat meer kracht te geven, vergeleek Hoskinson Bitcoin met Windows. Hij gaf aan dat Windows, ondanks dat het ooit als de beste werd beschouwd, zijn plek verloor toen de industrie verschoof naar mobiele apparaten. Bitcoin zou volgens hem een soortgelijk lot te wachten staan als het zich niet kan aanpassen aan de veranderende dynamiek en technologische vooruitgang die we nu ondergaan.

Wordt Bitcoin overbodig?

De nieuwe ontwikkelingen

Deze veranderende dynamiek en technologische vooruitgang moeten ergens vandaan komen. Het is nu eenmaal zo dat de cryptocurrency wereld constant aan de gang is. Blijven ontwikkelen is natuurlijk ook alleen maar positief, maar het kan een groot nadeel worden voor de Bitcoin.

In het verleden en zelfs recentelijk nog, was het zo dat er nogal wat technologische tekortkomingen waren. Hierbij kun je onder andere denken aan beveiligingsproblemen en een groot gevolg hiervan is dat het vertrouwen van mensen wel is kwijtgeraakt. Ondanks dat er ook genoeg analisten wat positiever kijken naar de zaken, blijven de uitspraken van Hoskinson toch nog hangen.

Dan heb je ook nog de concurrentie waar Bitcoin tegenop moet. Ethereum concurreert bijvoorbeeld met Bitcoin als een decentraal platform voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (DApps), waardoor het eigenlijk meer flexibiliteit biedt dan Bitcoin, dat puur primair is ontworpen als een digitale valuta. Binance wordt daarnaast ook gebruikt als een algemene cryptocurrency. Het concurreert met Bitcoin als een middel voor waardeoverdracht en transacties.

Dan nog wel iets positiefs, namelijk de groei van Decentralized Finance (DeFi), een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de crypto-markt. DeFi biedt financiële diensten op een gedecentraliseerde blockchain-omgeving. Hierdoor kunnen gebruikers in staat zijn om zonder tussenkomst van een centrale autoriteit te lenen, verzekeren en beleggen. Dit kan uiteindelijk een positieve invloed hebben op de acceptatie en waardering van Bitcoin, aangezien beide vaak als onderdeel van dezelfde blockchain-ecosystemen worden beschouwd.

Meer kritiek

Zoals al eerder benoemd, loopt de kritiek al langer rond. In 2022 heeft Bitcoin voor nogal wat verlies gezorgd en, omdat Bitcoin nergens voor dient, zou het niet moeten worden gelegitimeerd door regelgevende instanties. Het is nogal een grote uitspraak, maar eentje die wel vaker wordt benoemd. Al helemaal dit jaar.

In de corona periode leek het allemaal heel goed te gaan, maar sindsdien is het enorm omgeslagen. Als je de analyse van Glassnode mag geloven, dan zit Bitcoin nu dus op of rond de bodem. Wat overigens niet wil zeggen dat je vanaf nu meteen aan een opmars begint, het kan prima zijn dat we nog lange tijd rond de bodem blijven zwerven. “Er gloort waarschijnlijk volatiliteit aan de horizon, de bitcoin koers staat nooit heel lang stil”, zo valt te lezen in het nieuwe rapport van Glassnode.

Kritiek op Bitcoin

Ook vorige maand waren er nog allemaal netwerkproblemen bij bitcoin en Ethereum. Ondanks dat het beide twee grote blockchains zijn, zijn ze op zichzelf niet bepaald geschikt voor het verwerken van een grote hoeveelheid transacties. Op de drukbezochte momenten lopen de transactiekosten al erg snel op en dit veroorzaakt veel frustratie bij de gebruikers. Nu is het zo’n groot piekmoment en bekritiseren veel mensen de populaire layer-1 netwerken. Er is dus in ieder geval genoeg om over Bitcoin over na te denken en wellicht andere keuzes te maken.

Crypto is uiteraard meer dan alleen Bitcoin en mocht je geïnteresseerd zijn in wat er nog meer te vinden is, is Bitvavo een erg geschikte plek om dit te doen. Het platform kan extra functies en diensten bieden, zoals marktanalyses, stortings- en opnamemogelijkheden in fiat valuta’s, en nog veel meer.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie