China treedt nog harder op tegen crypto-gerelateerde activiteiten

Begin deze week kwam er weer een negatief nieuwsbericht uit China inzake Bitcoin en andere cryptocurrencies. Al eerder dwong PBoC de banken en financiële instellingen te stoppen met het aanbieden van crypto-gerelateerde activiteiten, maar de bank gaat nu weer een stap verder.  

PBoC treedt wederom hard op tegen crypto-gerelateerde activiteiten

Nu heeft The People’s Bank of China (PBoC), ofwel de centrale bank van China, gisteren ook een verklaring uitgegeven waarin de centrale bank heeft medegedeeld dat het met alle grootste commerciële banken van China en ook een van de grootste e-betalingsproviders een overeenkomst heeft bereikt. De partijen gaan de centrale bank helpen om de crypto-industrie en haar gebruikers krachtiger te bestrijden.

In september 2017 werden alle crypto-uitwisselingen verbannen en werden de Initiële Coin Offerings (ICO’s) verboden. Dit was overigens niet de eerste keer dat Chinese banken crypto-handelaren en gebruikers stevig aanpakte. Ook in 2014 deed de centrale bank soortgelijke uitspraken.

De reden dat de bank zo hardhandig optreedt tegen crypto-gerelateerde activiteiten is vanwege de gebruikelijke kritiek van de PBoC crypto zou zogenaamd voor financiële instabiliteit, witwaspraktijken en andere illegale activiteiten zorgen. 

De centrale bank wil nu ook optreden tegen zogenaamde over-the-counter (OTC) handel. Sinds het verbod uit 2017 is deze vorm van handelen zeer populair in China. Als klanten van banken worden betrapt op het uitvoeren van crypto gerelateerde transacties, worden hun bankrekeningen gesloten en hun gegevens doorgespeeld aan de relevante autoriteiten.

PBoC bracht gisteren een verklaring naar buiten

De centrale bank bracht op 21 juni 2021 een verklaring  naar buiten waarin het verbod uit 2017 wordt herhaald. In de verklaring beweert de PBoC dat het met grote financiële spelers heeft gesproken, waaronder de Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank en de Postal Savings Bank of China. Maar ook de door Alibaba beheerde e-bank, Alipay, PBoC drong er bij hen op aan om de cryptohandel aan te pakken en af te zien van het verschaffen van alle vormen van crypto-gerelateerde activiteiten. 

De PBoC voegde hieraan toe dat de bank ook met andere banken en betalingsproviders heeft gesproken. De Bank of China en WeChat Pay (beheerd door Tencent) zijn eigenlijk de enige zwaargewicht banken en e-betalingsplatforms die in de lijst ontbreken.

De PBoC beweerde ook dat alle partijen in kwestie beloofd hebben om zich te onthouden van het deelnemen aan of uitvoeren van crypto-gerelateerde activiteiten, de transactie monitoring verder te versterken en strikte maatregelen te nemen om crypto-gerelateerde betalingen te voorkomen of aan te geven.

Grote banken plaatsen waarschuwing op hun websites

Ondertussen leek de aankondiging per abuis te zijn voorafschaduwd door de Agricultural Bank of China. Zij plaatste in eerste instantie een verklaring over een verbod, maar verwijderde de post prompt. Sinds de aankondiging van de PBoC live is gegaan, heeft de Agricultural Bank of China de post echter hersteld.

De Bank of China bevestigde dat zij overgaat tot het “blokkeren” en “verbannen” van rekeningen waarvan zij vermoedt dat er crypto-gerelateerde transacties plaatsvinden. De bank zal de overtreders rapporteren en aangeven bij de relevante autoriteiten.

In de aankondiging stond ook dat geen enkele instelling of persoon bankrekening, producten of diensten gebruiken voor het financieren van muntuitgiften of voor het uitvoeren van cryptocurrency-transacties.

De Postal Bank of China heeft op haar eigen website ook een waarschuwing in dezelfde bewoordingen geplaatst. De Postal Bank voegde eraan toe dat zij de risico’s bij betalingstransacties nog grondiger gaat monitoren.

Ook vermeldde de Postal Bank dat het zich het recht zou voorbehouden om maatregelen te nemen in gevallen waarin het crypto-gerelateerde activiteiten ontdekte.  Voorbeelden hiervan zijn het opschorten en opzeggen van rekeningen. De bank waarschuwde verder dat het alle relevante informatie zal aangeven bij de toezichthoudende autoriteiten.

Crypto koersen krijgen zware klappen te verduren

De crypto koersen kregen op maandag al een zware klap te verduren. Het bovenstaande nieuws gooide daar weer een schepje bovenop. Naar vermoeden is het hardhandige optreden voornamelijk te maken heeft met de aankomende Central Bank Digital Currency (CBDC) van China. Het heeft ironisch genoeg ook een positief effect op de prijzen van videokaarten in het land die voor het eerst in maanden weer dalen.

Plaats een reactie