China gaat Bitcoin-mining en handel monitoren

In een week tijd werd Bitcoin twee keer hard getroffen door slecht nieuws uit China. Beide keren kelderde de Bitcoin koers tot verschillende dieptepunten.

China heeft opnieuw benoemt dat het hard gaat optreden tegen het Bitcoin-mining en cryptohandel in China. Daarnaast gaf het deze week aan dat het oude regelgeving uit 2017 blijft handhaven. 

China gaat Bitcoin-mining en cryptohandel monitoren

De Chinese financiële commissie heeft Bitcoin-mining toegevoegd als een belangrijke industrie om te monitoren. De reden dat ze deze sector willen gaan monitoren is omdat ze op deze manier de financiële risico’s willen voorkomen en beheersen.  

Volgens een rapport dat vrijdag 21 mei 2021 werd uitgebracht hield het Comité voor Financiële Stabiliteit en Ontwikkeling van de Staatsraad van China een vergadering. Hierin werd opnieuw het harde optreden tegen de Bitcoin-mining en de cryptohandel naar voren bracht. De oproep om Bitcoin-mining en cryptohandel te verbieden werd tijdens de 51e vergadering van het Comité voor het financiële stabiliteit en ontwikkeling van de Staatsraad geïnitieerd door Liu He, de vicepremier van de Staatsraad van China. Liu He is ook de directeur van de Centrale Commissie voor Financiële en Economische Zaken van de Communistische Partij in China.

Dit is de eerste keer dat de Staatsraad van China zich expliciet over Bitcoin-mining uitspreekt. Volgens Wu Blockchain, een Chinees mediabedrijf dat exclusief nieuws over crypto mijnbouwindustrie, regelgeving, gegevens en beurzen biedt, is het de allereerste keer dat het hoogste niveau van de Chinese overheid een duidelijke klap heeft uitgedeeld richting het Bitcoin-mining.

Bitcoin Mining

Bericht over crypto verbod van de Centrale Bank

Bij het nieuwsbericht van woensdag vertelde een groep van drie Chinese verenigingen dat de crypto verbod van de Centrale Bank vanaf 2017 zou moeten worden gehandhaafd. Toen herhaalde de Chinese centrale bank dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen. Het is dus geen nieuwe regelgeving, maar de oude regelgeving werd opnieuw benoemd. Door dit bericht daalde de cryptomarkt fors.

Bericht over Bitcoin-mining

China treedt al langer op tegen het Bitcoin-mining en het delven van andere cryptomunten. Dit omdat, naar eigen zeggen, hiermee de klimaatdoelen van het land in het gedrang komen.

Bitcoin en andere cryptomunten maken gebruik van blockchain technologie. Er moeten hierbij transacties worden vastgelegd op een digitaal grootboek. Dat gebeurt met behulp van “miners”. Dit zijn personen of bedrijven die krachtige computers gebruiken om de transacties te verifiëren. De miners krijgen als beloning hiervoor een vergoeding in de vorm van nieuwe Bitcoins. De apparatuur dat wordt gebruikt om alle transacties op de blockchain vast te leggen, gebruikt echter veel energie.

Ongeveer 80% van de elektriciteit die voor het Bitcoin mining nodig is wordt geleverd vanuit China. In april dit jaar bleek uit een studie van Nature dat ongeveer 40% van deze Chinese activiteiten is afhankelijk van stroom uit kolencentrales. En omdat deze kolencentrales zo groot zijn, vormen ze een bedreiging voor de Chinese klimaatbelofte om de CO2-uitstoot te verminderen voor 2030 en dat het land in 2060 CO2-neutraal zal worden.

Wel suggereren een aantal bronnen dat het harde optreden tegen het Bitcoin mining zich uitsluitend zullen beperken tot operaties die geen gebruik maken van waterkracht.

Bitcoin Mining

Bericht over cryptohandel

Naast Bitcoin-mining wil China ook harder optreden tegen de cryptohandel. De Chinese regering heeft namelijk recent een eigen digitale munt gelanceerd. Zodoende wordt het makkelijker om geldtransacties te volgen.

De digitale Yaun zal in twee stappen worden uitgerold. De munt zal eerst gedistribueerd worden onder de commerciële banken. Deze banken zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor het in handen geven van de munt bij de consumenten.

China is het tweede grootste land ter wereld en nu dus hiermee de eerste grote economie die een eigen digitale munt gaat lanceren. Volgens Bloomberg waren de Bahama’s het eerste land die een digitale munt introduceerde.

Bitcoin Mining

Chinese nieuwsberichten hadden direct impact op Bitcoin koers

Twee keer deze week kwam China met slecht nieuws en beide keren had het een negatief effect op de Bitcoin koers. Het nieuws van woensdag zorgde dat de Bitcoin koers flink kelderde tot een dieptepunt van USD 30.000. En alhoewel het rapport van vrijdag niet heel schokkend is, daalde de Bitcoin koers met 12% tot een koers van USD 36.600.

Laten we hopen dat China niet met nog meer slecht nieuws gaat komen.

https://www.youtube.com/watch?v=QhoCdkycFhU

Plaats een reactie